Tagowanie wąwozów

Strome wąwozy - w tym przypadku lessowe:

do tej pory były zaznaczone jako natural=cliff wiki. Jak zauważono w uwadze bardziej pasuje chyba natural=earth_bank wiki+ earth_bank=gully.

Chciałbym zmienić to tagowanie jeżeli zgadzacie się że to poprawna zmiana.

Po zmianach wąwozy przestaną być renderowane na domyślnej mapie.

tak na początek to Pl:Tag:natural=earth_bank - OpenStreetMap Wiki wydaje się wadliwie przetłumaczona i niespójna z angielską

np natural = earth_bank (środowisko naturalne = uskok_skalny)

“skalny” to słabe tłumaczenie “earth”, zdjęte w Pl:Tag:natural=earth bank: Difference between revisions - OpenStreetMap Wiki

poprawiłbym tłumaczenie przed używaniem

Dodatkowo, tu to pasuje do obu definicji z tego co widzę.

Napiszę tyle, że autor uwagi na rację.

Ja się już kiedyś pytałem o możliwość przetagowania Skarpy Warszawskiej, obecnie też cliff na natural=earth_bank + earth_bank=scarp i jak pamiętam, nie było szczególnego sprzeciwu. Ale jednocześnie, do dziś tematu nie ruszyłem :sweat_smile:

Precyzja tagowania jest ważna - ale nie kosztem użyteczności mapy. Często bywam w tutejszych wąwozach i ich zaznaczenie na mapie nie raz okazało się przydatne. Warto było poświęcić parę godzin na ich rysowanie. Zmiana tagowania cliff->earth_bank spowoduje zniknięcie wąwozów z mapy. Więc po co to zmieniać? Bo “nie mapujemy pod render”? Może lepiej cierpliwie poczekać aż autorzy OSM Carto dodadzą render natural=earth_bank. Na GitHub - gravitystorm/openstreetmap-carto: A general-purpose OpenStreetMap mapnik style, in CartoCSS od dawna jest dyskusja na ten temat, propozycje odpowiednich zmian w plikach stylu czekają na akceptację.

W sumie macie racje, że nie jest to jakaś super ważna sprawa. Po zastanowieniu zamieniać tego póki co nie zamierzam.

W ogóle zawołam @Trivette, który zauważył, że użyliśmy innego tagu i @voltairovicz który zmapował zachodnią część wąwozów.

Ja bym na to nie liczył, forsowanie jakiejkolwiek zmiany trwa lata, a dyskusja bywa baaardzo gorąca :confused: