Propozycja określiła jak są tagowane drogi ekspresowe i autostrady i wskazała różnice. W rezultacie ujednolicenie tagu highway nie spowodowało utraty informacji i nadal można określić, które drogi z tagiem highway=motorway są drogami ekspresowymi.
Po zmianie tagowania obiektów na highway=motorway, ogólne zasady wymusiły zmianę tagowania łącznic do dróg ekspresowych z highway=trunk_link na highway=motorway_link. Ta konsekwencja chyba nie została nigdzie przewidziana. Nigdzie nie uzgodniono, jak zachować rozróżnienie między łącznicą do drogi ekspresowej a łącznicą do autostrady. I faktycznie po modyfikacjach informacja rozróżniająca została utracona.
Dla mnie to oznacza, że teraz nie mogę w prosty sposób skompilować mapy drogowej pokazującej drogi ekspresowe, bo wg aktualnej informacji w OSM wszystkie te drogi mają łącznice autostradowe. Co wygląda na mapie co najmniej dziwnie.
Powstaje pytanie, czy tak być docelowo, czy może warto przedyskutować tagowanie obiektów highway=motorway_link, tak żeby odzyskać utracone różnienie łącznic ekspresowych od autostradowych?
Odpowiedź będzie zależała m.in. od tego czym dla Ciebie jest „łącznica ekspresowa”. Czy mamy to rozumieć:
a) jako fragmenty łącznic precyzyjnie za znakiem D-7 i do znaku D-8 – czyli precyzyjny stan prawny
b) czy może jako wszystkie linie z motorway_link na węźle drogi ekspresowej, ale nie autostrady – czyli w skrócie „ma być schludnie”?
PS.
Zakładam że b), jeśli faktycznie tak, to dla tego zastosowania chyba nie ma obecnie ustalonego tagowania i trzeba by wymyślić nowe. (może np. motorway:type=*? )
Zarówno highway:category:pl=*, jak i ew. zone:traffic=*, opisują stan prawny, więc pasowałyby tylko do scenariusza a). Zaś highway:class:pl=* opisuje stan techniczny, więc w niektórych wypadkach może nie pasować do żadnego.
Nie wiem dlaczego cały czas tworzymy nowe wątki odłączające się od dyskusji o tagowaniu ekspresówek jako highway=motorway, więc dla chętnych w uczestnictwie w dyskusji zapraszam do zapoznania się z dyskusją od początku, gdyż niektóre kwestie zostały już poruszone Drogi ekspresowe jako highway=motorway - #373 by popej
Mam na myśli tagowanie całego obiektu highway=motorway_link. Szukam rozróżnienia, czy ten obiekt jest w węźle autostrady czy drogi ekspresowej. Tak jak niegdyś, lepiej lub gorzej, pokazywały tagi trunk_link/motorway_link.
Moim zdaniem każda łącznica z autostradą powinna być motorway_link, z prostego powodu - łącznik zawsze jest dostosowany do drogi najwyższej kategorii z którą się łączy.
Innymi słowy, łącznik autostradowy zawsze będzie dostosowany do wymogów autostrady, niezależnie od tego czy na “drugim końcu” jest droga lokalna czy droga ekspresowa.
Łącznice ekspresowe wciąż da się wyszukać. Wystarczy sprawdzić czy droga na końcu łącznika jest A czy S.
To chyba już lepsze będzie użycie tego nieszczęsnego expressway=yes. Proponuję stosować tag również na łącznicach, jako że znak D-7 często występuje przed wjazdem na główny ciąg Ski. Lub będzie stosowany wyłącznie od tego znaku.