Αν όλοι αρχίζαμε και λέγαμε για το κάθε πράγμα που σκεφτόμαστε τότε θα χάναμε τα αυγά και τα πασχάλια. Κι εξηγούμαι:
Οι έξω έχουν δρόμους που τους ξεχωρίζουν ( ; ) ως “street”, “avenue”, “alley”, “lane”, “boulevard”, κτλ. Για μάς υπάρχουν δύο: Οδός και Λεωφόρος. Δεν έχω ακούσει ακόμα για σοκάκι, λωρίδα, κτλ. Για μερικούς η boulevard (Καλιφόρνια, Νέα Υόρκη, κ.α.) θα θυμίσει σε μερικούς στίχους τραγουδιών και ίσως να το γουστάρουν να το βλέπουν. Σε μάς τί να πει η “Οδός Σανταρόζα”; Ας υποθέσουμε πως στην Ελλάδα φτιάχνουμε ένα tag “name:prefix=Οδός”: ποιά η χρήση του; Είπαμε όλοι οι οδοί είναι οδοί. Ένα μονοπάτι δεν μπορεί να είναι οδός. ‘Ενας πεζόδρομος “highway=pedestrian” είναι σίγουρα οδός αν τού προσθέσουμε όνομα (Οδός Κοραή). Με βάση το tag highway δεν υπάρχει περίπτωση να πλοηγηθείς με αυτοκίνητο. Σε κάθε είδος highway είτε είναι ένας απλός αστικός δρόμος είτε ένα μονοπάτι υπάρχουν ουσιαστικά χαρακτηριστικά που τού αποδίδουν την πραγματική του φύση ασχέτως ονομασίας ή μυστήριων tags. Ο κάθε κατασκευαστής χάρτη (συμπεριλαμβανομένων τών διαδικτυακών, όπως το openstreetmap.org) δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν άλλα χαρκτηριστικά για την σχεδίαση δρόμων, παρά μόνο τών βασικών. Π.χ. ένας χωματόδρομος δεν χαρακτηρίζεται από το grade ή το smoothness ή το surface. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι πως ο χρήστης θέλει να βλέπει όσο γίνεται πιο απλοποιημένη πληροφορία στην συσκευή του (ακόμα κι αν η συσκευή είναι η οθόνη ενός Η/Υ) και με μια ματιά να καταλαβαίνει πολλά. Υπάρχει μια τάση ακόμα και POIs να μην εμφανίζονται παρά μόνον σε αίτηση χρήστη και μόνον ανά-σε ομάδες. Διότι η περισσότερη πληροφορία από την μία γίνεται δύσχρηστη και από την άλλη απαιτεί ισχυρό hardware αλλά και περισσότερη μνήμη αποθήκευσης.
Όποιος μπαίνει στον χώρο τής κατασκευής χαρτών έχει να αντιμετωπήσει ένα δίλημμα. Πληροφορία ή ταχύτητα; Πρέπει να συγκεράσει όλες τις παραμέτρους αναλόγως τού σκοπού τού προϊόντος του. Και πίστεψέ με έχει να ζοριστεί πολύ μέχρι τη χρυσή τομή. Αν σε όλα αυτά προστεθεί και η “ιδιοτροπία” μερικών δρόμων τότε η δουλειά γίνεται χειρότερη. Αν κάθε τί γινόταν εμπόδιο στους κατασκευαστές, πίστεψέ με το έργο σου (μου) δεν θα είχε καμιά χρησιμότητα γιατί δεν θα υπήρχαν κατασκευαστές. Και ιδιαίτερα εκεί στην Θεσσαλονίκη, αλλά και στην βόρεια Ελλάδα γενικώς, κάνετε ένα μεγάλο λάθος: ασχολείστε με τέτοιες λεπτομέρειες (έχω δει πολλές) και αφήνεται την δρομολόγηση απ’ έξω. Κάνετα μεγάλα σφάλματα στην ένωση-τομή τών δρόμων που κάθε φορά που θέλω να βγάλω έκδοση τού χάρτη μου χάνω τουλάχιστον δύο απογεύματα στην διόρθωσή τους. Και μάλιστα τον τελευταίο καιρό τα λάθη πολλαπλασιάστηκαν με αποτέλεσμα τις δύο τελευταίες εβδομάδες όταν μού μένει χρόνος, και πίστεψέ με, τον τελευταίο καιρό είναι πολύ λίγος (δουλεύω 09:30 έως 02:00 με διάλειμμα 18:00-19:00 περίπου), αχολούμαι με τα λάθη δρομολόγησης αντί να φτιάξω έκδοση. Τί με νοιάζει αν τα σκαλοπάτια είναι ανωφερή αν κάποιος δεν μπορεί να πλοηγηθεί σε αυτά γιατί δεν συνδέονται πουθενά; (Με τα σκαλοπάτια, γενικά, υπάρχει ένα θέμα).
Αν κάποιος κατεβάσει τον χάρτη μου, και ειδικά την έκδοση για Garmin, θα δει πως η πληροφορία που παρέχεται είναι τεράστια σε σχέση με άλλους χάρτες. Κι αυτό γιατί έχω κάνει τόσο λεπτομερή δουλειά, εξετάζοντας τα πάντα και φτιάχνοντας τα διάφορα στοιχεία όπως πρέπει, στο ζουμ που πρέπει. Και μπορώ να πω πως δουλεύει το ίδιο καλά σε παλιές και σε νέες συσκευές. Και το έχουν κατεβάσει πολλοί και έχει γίνει αρκετή συζήτηση για αυτόν (μπορείς να δεις πως ακριβώς ξεκίνησε στην σελίδα http://www.naviusers.net/t1873-topic)). Και όταν ακούω από διάφορους ειδήμονες για scriptάκια και λοιπά, τα παίρνω στο κρανίο. Διότι το να δουλεύεις εσύ στο OSM κάποιοι κουράστηκαν να γράψουν κώδικα, το να πλοηγείται κάποιος με τον χάρτη μου κουράστηκα να γράψω κώδικα και να φτιάχνω styles και scripts. Δεν θέλω άλλη δουλειά παραπάνω που να κάνει την ζωή μου δύσκολη. Ειδικά όταν αυτή η δουλειά έχει να κάνει με άχρηστη πληροφορία, αφού ούτως ή άλλως έχω περιγράψει-κατηγοριοποιήσει άψογα τούς δρόμους τόσο σε Garmin όσο και στο OsmAnd. Για να δεις τι ακριβώς σού λεώ κατέβασε το http://www.garmin.com/us/products/onthetrail/basecamp και εγκατέστησε τον χάρτη μου.
Σού έδωσα, λοιπόν, λόγους να σκεφτείς για πιο ουσιώδη πράγματα από την δήθεν κατηγοριοποίηση τών οδών σαν οδούς. Αρκεί να σκέφτεσαι σαν τελικός χρήστης (το κλειδί για ένα τέλειο προϊόν).
Υ.Γ.: Και για να σε προλάβω, στον πεζόδρομο “Οδός Κοραή” (πιο πάνω παράδειγμα) μπορείς να βάλεις το “highway=resindential” και να παίξεις με το access και να τον φτιάξεις τέλειο.
