Według polskiej Wikipedii A1 ma 584 km długości (źródło w Wikipedii nie podane), wg. angielskiej Wikipedii jest to około 566 km (źródło też nie podane).
Moje pytania:
Czy tag distance=* na route=road ma w ogóle sens? Czy ktoś używa tej informacji, a jeśli tak, dlaczego nie zauważono tego błędu? Czy da się upewnić, że informacja jest poprawna?
Co mogłoby być wiarygodnym źródłem tej informacji?
Czy pozostałe relacje route=road w Polsce mają poprawne tagi distance=*?
Zobacz Pl:Key:distance - OpenStreetMap Wiki
Źródłem informacji powinny być słupki kilometrażowe. Pewnie dałoby się porównać z długością geometrii, ale nie jest to banalne
Sens ma, można w ten sposób znaleźć w Overpassie np. wszystkie drogi dłuższe niż 500km dość prostym zapytaniem. Czy ktoś używa - nie wiem, skoro tak długo błąd wisiał, to pewnie nic ważnego na tym nie polega.
Nie ma żadnej automatycznej aktualizacji tych danych ani prostej metody na sprawdzenie. Dane urzędowe tez nie sa zebrane w jednym miejscu, więc ciężko automatycznie porównać.
Można przejrzeć takim Overpassem:
Kod Overpass
[out:csv(name, ref, wikipedia, distance)];
{{geocodeArea:Poland}}->.searchArea;
rel[route=road][distance](area.searchArea);
out body;
Dzięki. Dane zarządcy drogi wydają mi się lepszą opcją niż słupki, bo w przypadku luk słupki chyba mają kilometraż planowany, a w distance chyba nie o to chodzi.
Szybko sprawdzając, nieaktualny distance mają miedzy innymi: A1, A2, A4, S8, S19, 1, 2, 4, 12, 19, 91. Większość dróg ekspresowych nie ma tagu distance, może to i lepiej.
Wygląda na to, że raczej nikt się tym nie interesuje, aktualizuje, sprawdza?