Suomi näyttää todella hölmöltä

Suomi näyttää todella hölmöltä kun Itä-Suomi on vihreä ja muuten maa on valkoinen, vielä kun raja on noin selvä, niin se todella korostaa ongelmaa. Onko tälle tehtävissä jotain?

Olen samaa mieltä (Suomi näyttää hölmöltä), myös OpenStreetMapissa.

Aiheeseen liittyvät aiemmat ketjut: http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=16357 ja http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=10906&p=3

Voisivatko nimimerkit Teollisuus ja posiki laittaa jonnekin kuvauksen siitä, miten tuota corine importtia tekivät, niin ehkä joku meistä muista voi jatkaa siitä mihin teillä jäi? Minusta koko Suomi kannattaisi värittää Corine -aineistolla ja täydentää ja tarkentaa joko Bing (tai MML:n aineisto) taustana.

Edelliseen liittyen: Vaikka MML ei erityisesti ole antanut lupaa, niin varmaankin Kapsin tarjoamaa ilmakuvaa ja rasteripohjaa voi käyttää OSM digitoinnin pohjana? Silloinhan ei ole kyse aineiston kopioinnista, jolloin lisenssin hankala kohta “vaadittava vastaavat maininnat luovuttaessaan kolmannelle oikeuksia aineiston kopioihin tai aineistoa sisältäviin tuotteisiin tai palveluihin” ei aiheuta ongelmia, riittää, että source tagissa mainitsee, että MML:n aineistoa on käytetty pohjana?

Viitsisikö joku tuottaa vähän numeroita kuinka isoa osaa noista jo importatuista corine objekteista on tähän mennessä oikeasti tarkennettu? Joku v1 tarkastelu riittänee minusta (siis kaikki osaobjektit eikä vain se wayn tai relaation versio) vaikkei se ihan täsmällistä tulosta välttämättä annakaan (ellei niitä import vaiheessa ole tehty hassusti, niin että jo se on tuottanut v2+ versioita). Pahasti nimittäin epäilen että nuo puheet tarkentamisista, mitä näissä threadeissä on mainittu, ovat jääneet ja tulee vastaisuudessakin jäämään kuolleeksi kirjaimeksi. Kiinnostaisi tietää onko ETA luokkaa 1000v+ tms, jos nykyinen vauhti jatkuu… :-/

Mitä olen itse ilmakuvista jotain tehnyt. Ei corinen “tarkentaminen” ole minusta lainkaan mielekästä puuhaa, koska kaikki objektit joutuu käytännössä piirtämään alusta loppuun uusiksi heikon tarkkuuden takia, puhumattakaan siitä kun niitä joutuu pilkkomaan. Tarvittavista tageista voi helposti tehdä nappuloita ainakin josmissa joten niitäkään ei tarvitse näppäimistön kautta syöttää (jos se on jostain iso vaiva).


i.

Omalta osaltani se Corine ajo jäi sitten laajemmin tekemättä.

Prosessi oli lyhyesti se, että otin Corine aineiston ja hieman jatkojalostin sitä. Sitten tsekkasin, että OSM:issa ei ole päällekkäisiä kohteita (monikulmioita). Sen jälkeen oli tarkoitus ajaa ne “uudet” kohteet kantaan. Tein muistaakseni vain muutamia satoja monikulmioita.

Ehdottaisin, että unohdetaan tuo Corinen import unohdetaan toistaikseksi ja mietitään muita vaihtoehtoja.

MML:n aineistoa saa käyttää taustamateriaalina ja minun mielestä myös osana Import:ia (ks. lukuisat postitukset foorumilla sekä IRC:ssä). MMLn aineistoa (maastotietokanta) voisi käyttää peltojen ja järvien tuottamiseen.

Metsien osalta voitaisiin käyttää Metsäntutkimuslaitoksen avaamia tietoaineistoja: http://kartta.metla.fi/. Ominaisuustietoja on paljon enemmän kuin OSM tarvitsee. Geometrioiden kanssa pitää vähän leikkiä: 20 metrin pikselikoko tuottaa sellaista “siksakkia” että alueet pitäisi yleistää kuntoon.

P

Ja aiheesta voitaisiin keskustella OSM Finland -tapaamisessa: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Fi:OSM_Finland_Meeting_2013

Metlan avoimen aineiston lisenssissä (http://kartta.metla.fi/MVMI-Lisenssi.pdf) on samanlainen ehto kuin MML:kin: “Vaadittava tämän lisenssin ehtojen noudattamista myöntäessään lisenssejä tuotteeseen tai palveluun, jossa käyttää aineistoa tai sen osaa.”

Minusta Corine-importtia kannattaisi jatkaa. Se on ainoa aineisto tällä hetkellä, josta Suomen alueelta saadaan maanpeiteaineistoa ja lisäksi aineisto on yhtenäinen (lähes) koko Euroopan alueelta. Mikäli joskus todetaan, että tuo em. em. lisenssiehto ei sittenkään tuota ongelmia, maanpeiteaineisto voidaan tarkentaa esim. MML:n aineiston (geometria) ja Metlan aineiston (tarkemmat ominaisuustiedot) avulla.

Aivan, kunhan importissa syntyy “tarpeeksi pieniä” pölygooneja. Joskus kun törmää noihin 20 x 50 km Corinemetsäpolygooneihin, niin niitä on hieman vaikea hahmottaa kun yrittää pilkkoa pienempiin osiin. No onneksi metsät eivät tulvi niin kuin Päijänteet tai kuivu niin kuin Kuhnamot (pari viikkoa sitten onnistuin jälkimmäisessä - inner -rooli sujahti väärään kohtaan ja saaret muuttuivat Kuhnamojärviksi :sunglasses: ).

Tästä taas keskusteltiin eilen: pitänee jatkaa.

Mulla on kyllä tuo Corine aineisto (jossain) valmiiksi prosessoituna. Mutta vertailu OSM:n kanssa ja varsinainen import on nyt suunnittelematta. Vapaaehtoiset voisivat pitää irc-palaverin.

P