Aktywnych mapowiczów będzie kilkaset. Tutaj możesz zobaczyć ich: http://osmstats.neis-one.org/?item=countries&country=Poland
Moim skromnym zdaniem jednym z głównych celów stowarzyszenia powinna być odpowiednia promocja OSM w lokalnych społecznościach i samorządach. Tak żeby nawet w małych miejscowościach znajdowali się zapaleńcy którzy będą dbać o swoją wioskę na mapie. Przy takiej promocji trzeba zwracać uwagę chociażby na takie zalety:
- Dodanie POI na mapie skutkuje że w wielu aplikacjach pojawia się taka pozycja - łatwy dojazd do biznesu
- Możliwość stawiania dużych makiet map w centrum miast właściwie za darmo
- Wpływ na rozwój turystyki - szlaki turystyczne na mapie (dobrze by było gdyby na oficjalnej stronie OSM istniała zakładka mapa turystyczna). Wydaje mi się to duża szansa dla OSM wobec Google. OSM ma o wiele lepiej zmapowane leśne ścieżki.
- Możliwość darmowego wykorzystania map na stronach urzędu. Stowarzyszenie mogłoby szkolić urzędników z korzystania z umap tak aby mogli robić interaktywne mapy np. lokale wyborcze, dyżury aptek. Pieniądze mógłby trafiać do OSM i częściowo to osoby która dokonuje szkolenia. Ostatnio samorządy coraz częściej korzystają z aplikacji np. do zgłaszania usterek miejskich, więc dokładność OSM jest jak najbardziej na miejscu.
Myślę, że lekkie skomercjalizowanie OSM dałoby pozytywnego kopa społeczności. Ludzie dostrzegliby korzyści i zaczęliby chętniej działać. “Lekkie” mam tu na myśli np. punkt 4.