Stećci

Pozdrav, ako neko slučajno čita ovo, predlažem da se stećci mapiraju kao historic=rune_stone. Upravo gledam neke ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu koji imaju tagove historic=monument i name=Stećak (što je naravno glupost - isto nemamo recimo name=autoput ili name=kuća). A ni monument ne odgovara baš, prema opisu na wiki.openstreetmap.org. Prema https://en.wikipedia.org/wiki/Runestone, rune_stone odgovara dosta tačno, osim što se odnosi na nordijsku kulturu umjesto na balkansku predislamsku ili bogumilsku ili šta već. Ima li ko šta protiv?

Slazem se da je rune_stone bolje od monument, ali ne vidim zasto bi trebali kopirati tudje kulture. Predlazem ili historic=stećak, ili historic=memorial + memorial=stećak. Mislim da stećci otprilike jesu memorial, isto kao i rune_stoneovi. Samo su jako stari.

Mislim da za potrebe mapiranja neka kultura i nije toliko bitna (i uvijek se može precizirati sa historic:civilization=*). Jest da mi je isto palo na pamet da se direktno koristi historic=stećak, ali stranci nemaju pojma šta je stećak (da ne govorim o tome da ponekad naiđu na izraz “stećci” u raznim turističkin vodičima itd., pa su zbunjeni koja je razlika između “stećci” i “stećak”), dok svi ljudi na svijetu znaju šta su rune i šta je kamen, tako da je mnogo jasnije šta očekivati. Drugo, teško možemo očekivati da će se pojaviti ikona za stećak u Mapniku u bližoj budućnosti, dok za rune_stone ima bar par predloga. I treće, riječ “stećak” sadrži ‘ć’ i ne bih se baš pouzdao da će se eventualni strani posjetioci BiH potruditi da napišu kako treba, ako ih već odluče mapirati.

Znam da rune_stone nije idealno, ali mislim da je najbolje od mogućnosti koje su nam na raspolaganju.

Još mi je palo na pamet da se koristi historic=tombstone, ali ne znam jesu li svi stećci zapravo nadgrobni kameni, tj. je li neko sahranjen ispod njih.

Pokrenuo sam diskusiju preko tagging mailing lista: https://lists.openstreetmap.org/pipermail/tagging/2017-March/031891.html

Evo predloga na Wiki. Molim za komentare, primjedbe i ispravke kako bi se moglo pristupiti glasanju.

https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Proposed_features/historic%3Dtombstone