Stavljanje taga place=village,isolated_dwelling na administrativne granice naselja

Pozdrav,

primijetio sam da je mnogo naših granica naselja tagirano sa place=city, place=town, place=village i place=isolated_dwelling. Tag place=village i drugi se u Hrvatskoj koristi kao točka u centru određenog naselja sa imenom i drugim korisnim tagovima. Ponekad se place=village ucrtava kao površina oko naselja, gdje se obuhvati samo naseljeni dio, makar se to kod nas ne prakticira. Isto tako je opisano i u wikiju.

Ali ovdje se taj tag koristi kao dodatni tag na administrativnim granicama, što mislim da je krivo. Ako netko pokuša u Hrvatskoj prebrojiti koliko ima sela i gradova, dobit će krivi broj jer ih duplo upisujemo. Znam da se to može lagano zaobići, ali radi se o principu da želimo imati podatke koji su usklađeni sa OpenStreetMap standardima, kako izrađivači karata ne bi morali znati kako se u Hrvatskoj nešto specifično kartira.
Evo overpass upita koji pokazuje o kojim se naseljima radi:

Čini mi se da je puno tih tagova dodao korisnik @Aranc, pa bi bilo dobro da se javi sa razlogom zašto bi ti tagovi trebali biti na relacijama. Možda to pomaže kod Nominatima ili sličnih servisa, pa da vidimo zajedno kako ćemo to riješiti.

1 Like

Gledam kako je u susjednim zemljama, i imamo ovakvo stanje:

  • Slovenija po pravilu sve admin_level=8 tagira sa place=municipality
  • Mađarska sve admin_level=4 tagira sa place=region
  • Rumunjska sve admin_level=8 tagira sa place=municipality isto kao Slovenija, a admin_level=4 sa place=county, tag sličan gornjima
  • Srbija slično kao i Hrvatska, stavlja place=city na admin_level=7, valjda na one općine koje imaju status grada
  • Austrija, Francuska ne stavljaju place=* tagove
  • Italija, Poljska, Švicarska, Njemačka, Britanija na par iznimki imaju admin_level=6,7 i 8 sa tagovima place=county, place=region i place=town, ali većinom nemaju te tagove. Čini se da poneki nadobudni maper to stavi, ali nije pravilo

place=region, place=municipality i place=county ne štete, jer nisu tagovi koji dupliciraju već korištene tagove. Po meni su suvišni i ne daju neku informaciju. Ali tagove place=city, place=village, place=isolated_dwelling i slične bih izbrisao jer rade zbrku u podacima.

Ja ne vidim nijedan razlog da se ovo radi, ispitaću ko je to stavio i zašto (i ukloniti, verovatno). place=city je naselje sa preko 50.000 stanovnika (otprilike), i taj tag treba da stoji na čvoru. To što mu se (poveliko) administrativno područje zove “gradom” nema nikakve veze sa značenjem taga place=city

1 Like

Stavljao sam place=village, place=town i place=city na relacije jer je pretraga nominatima prije koju godinu izbacivala, na primjer: “Administrative boundary Kladje”. Kako vidim da je to sad popravljeno, predlažem masovni edit svih relacija u HR gdje se uklanjaju navedeni place tagovi.

Ipak pretražite na glavnoj stranici OSM nenaseljeno mjesto Dubci kod Zadvarja, pa će vam tu izbaciti dva rezultata, jer na relaciji nije upisan tag place=*.

2 Likes

Sjajno, budem onda maknuo te tagove.

Sada piše “Granica sela” jer je prevedeno na Translatewiki od Openstreetmapa.

Ali sada malo gledam, i nije mi jasno kada Nominatim izbaci Selo, a kada izbaci Granica sela. Ako potražiš Dubci, nađe Granica sela. Bast vrati Selo. Baška voda vrati i Selo koje cilja na točku sa place=village, i nađe Granica naselja koje cilja granicu. A svi su admin_level=8. Totalno mi je nejasno što to Nominatim vraća.

Ma Nominatim vraća što mu se svidi. U Srbiji za pola naselja vraća čvor a za pola istoimenu relaciju (atar naselja). Onomad su tako nasumice nestajali čitavi hrvatski gradovi pa se opet pojavljivali. Nikakvo inverzno pravilo nisam uspio da dokučim šta ga to zbunjuje.

Ja znam da Nominatim dosta koristi wikidata=* ili wikipedia=* tagove. Ali ne znam da li samo spoji elemente koji imaju istu wikidatu, ili skida podatke sa wikidate, i sa njima nešto radi.

Našao sam issue gdje je wikidata bila krivac:

Ako su i granica i selo označeni istim wikidata tagom, onda ih Nominatim spljošti u jedno, i vrati samo granicu.

Ali to i dalje ne objašnjava ove rezultate, ima još neki faktor… Možda ako je selo u unutar granica, i još ima isto ime, onda se desi neka čarolija…

2 Likes

Hm, ako odeš na Nominatim Demo i onda klikneš na details, ispiše neki debug koji bi možda mogao pomoći da se shvati od kuda izvlači podatke. (a tamo ima i link debug output koji možda da još više informacija.

npr. za “Baška voda” izgleda da matchira i relation 15866085 i node 2557861409

Wow, zanimljivo, ima toliko podataka da se čini nemogućim da nema uzroka naše dileme. Pogledam to malo kad nađem motivacije :sweat_smile: