Standardy zimowego utrzymania

@szydzio zwrócił ostatnio uwagę, że mamy w Polsce kiepsko oznaczone w OSM szczegóły dot. odśnieżania dróg w Polsce.

Te tagi w OSM dodaje się do dróg, chodników, parkingów, znalazłem też gdzieś molo.

winter_service=yes/no/limited

Określa czy droga jest utrzymana w zimie, bez wchodzenia w szczegóły. Dla większości dróg w Polsce to będzie yes, nie wiem co miało by oznaczać limited, można dodawać też do chodników i ścieżek rowerowych. W tej chwili 522 użycia w Polsce (bardzo mało).

winter_service:priority=*

Priorytet odśnieżania - tag nie ma ustalonych wartości dla Polski i ma okrągłe 0 użyć w naszym kraju.

W realnym świecie priorytet ustalają zarządcy dróg, np. GDDKiA ustaliła 5 kategorii - różnią się od siebie:

• czy odśnieża się pobocza,
  • gdzie posypuje się drogę w celu zlikwidowania śliskości (cała / tylko skrzyżowania, przystanki itd)
  • jak długo po ustaniu opadów dopuszcza się zaleganie śniegu
Standardy GDDKiA

inni zarządcy mają inne definicje, w miastach zazwyczaj określa się tylko czas po jakim droga powinna zostać odśnieżona.

snowplowing=yes/no

Określa czy droga jest odśnieżana.

winter_service:gritting=yes/no

Określa czy droga jest posypywana piachem itp - w celu zwiększenia przyczepności.

winter_service:salting=yes/no

Określa czy droga jest posypywana solą - w celu roztopienia śniegu/lodu albo niedopuszczenia do zamarzania.

winter_service:heating=yes/no

Określa czy droga/chodnik jest podgrzewany żeby nie dopuścić do zalegania śniegu. Spotkałem się z tym kiedyś przed wejściem do budynku.

I teraz seria pytań:

1. Czy chcemy definiować winter_service:priority=* dla Polski? Jeżeli tak, to macie pomysły jak?
    można kopiować klasyfikację urzędową i przepisać do wartości w rodzaju gddkia_5 albo stworzyć jakieś uniwersalne wartości.
  2. Co może oznaczać w Polsce winter_service=limited? overpass
  3. Mamy w Polsce jakieś drogi utrzymane w zimie “na biało”? Powinniśmy oznaczać je w jakiś szczególny sposób?
  4. W jaki sposób zaznaczać czy drogę posypuje się piachem czy kruszywem?
  5. Czy jeżeli stosuje się inne środki niż sól to powinno używać się tagu winter_service:salting=*? Chodzi mi o środki przeciwdziałające zamarzaniu.

Jeśli powstałby podkład zimowego utrzymania drog w Polsce na osm fajnie byłoby gdybyśmy to uzupełnili. W okresie tym mozna byloby sprawdzić któredy byloby najbezpieczniej dojechać do celu.

1. Kopiowalbym tu klasyfikację użędową
  2. Zastanawiam się czy nie chodziloby o albo odsniezenie na żądanie lub w miarę szybkie po wykonaniu wszystkich obowiazkowych utrzymań dróg kiedy pozwolą na to środki - zakonczenie akcji na wczesniej wymienionych. Mogą ale nie muszą.
  3. Nie spotkałem się. Ale może chodzi o drogi w okolicy parków narodowych
  4. Myslę że należaloby zmienić koncówkę tagu winter_service:xxxx=yes/no
  5. Bylbym za tak

Kłopot jaki widzę, iż to jest ustalania per gmina, które co roku mogą się zmieniać.
Np. w Krakowie ustalenia te określa Zarządzenie prezydenta miasta w sprawie akcji zima -Zarządzenia Prezydenta Miasta Krakowa- Biuletyn Informacji Publicznej Miasta Krakowa - BIP MK gdzie w załączniku nr 1 (koniec) masz uzyskany efekt dla każdego standardu, a w załącznika 3 i 4 wykaz ulic itp dla poszczególnych standardów.

I tu miasta na prawach powiatów, to jest najłatwiejszy przykład, bo wszystko jest w jednym worku. Bo możesz mieć gminy, gdzie za odśnieżanie odpowiada odpowiednio do klasy drogi - GDDKiA, Zarząd Dróg Wojewódzkich, Zarząd Dróg Powiatowych i Zarząd Dróg Gminnych.

Do tego jest jeszcze “chochlik”, w Regulaminach utrzymaniach czystości gminym, gdzie odśnieżanie chodnika przy posesji jest scedowane na właściciela posesji.

1 Like