@szydzio zwrócił ostatnio uwagę, że mamy w Polsce kiepsko oznaczone w OSM szczegóły dot. odśnieżania dróg w Polsce.
Te tagi w OSM dodaje się do dróg, chodników, parkingów, znalazłem też gdzieś molo.
winter_service=yes/no/limited
Określa czy droga jest utrzymana w zimie, bez wchodzenia w szczegóły. Dla większości dróg w Polsce to będzie yes
, nie wiem co miało by oznaczać limited
, można dodawać też do chodników i ścieżek rowerowych. W tej chwili 522 użycia w Polsce (bardzo mało).
winter_service:priority=*
Priorytet odśnieżania - tag nie ma ustalonych wartości dla Polski i ma okrągłe 0 użyć w naszym kraju.
W realnym świecie priorytet ustalają zarządcy dróg, np. GDDKiA ustaliła 5 kategorii - różnią się od siebie:
- czy odśnieża się pobocza,
- gdzie posypuje się drogę w celu zlikwidowania śliskości (cała / tylko skrzyżowania, przystanki itd)
- jak długo po ustaniu opadów dopuszcza się zaleganie śniegu
inni zarządcy mają inne definicje, w miastach zazwyczaj określa się tylko czas po jakim droga powinna zostać odśnieżona.
snowplowing=yes/no
Określa czy droga jest odśnieżana.
winter_service:gritting=yes/no
Określa czy droga jest posypywana piachem itp - w celu zwiększenia przyczepności.
winter_service:salting=yes/no
Określa czy droga jest posypywana solą - w celu roztopienia śniegu/lodu albo niedopuszczenia do zamarzania.
winter_service:heating=yes/no
Określa czy droga/chodnik jest podgrzewany żeby nie dopuścić do zalegania śniegu. Spotkałem się z tym kiedyś przed wejściem do budynku.
I teraz seria pytań:
- Czy chcemy definiować
winter_service:priority=*
dla Polski? Jeżeli tak, to macie pomysły jak?
można kopiować klasyfikację urzędową i przepisać do wartości w rodzajugddkia_5
albo stworzyć jakieś uniwersalne wartości. - Co może oznaczać w Polsce
winter_service=limited
? overpass - Mamy w Polsce jakieś drogi utrzymane w zimie “na biało”? Powinniśmy oznaczać je w jakiś szczególny sposób?
- W jaki sposób zaznaczać czy drogę posypuje się piachem czy kruszywem?
- Czy jeżeli stosuje się inne środki niż sól to powinno używać się tagu
winter_service:salting=*
? Chodzi mi o środki przeciwdziałające zamarzaniu.