Standardy zimowego utrzymania

@szydzio zwrócił ostatnio uwagę, że mamy w Polsce kiepsko oznaczone w OSM szczegóły dot. odśnieżania dróg w Polsce.

Te tagi w OSM dodaje się do dróg, chodników, parkingów, znalazłem też gdzieś molo.

winter_service=yes/no/limited

Określa czy droga jest utrzymana w zimie, bez wchodzenia w szczegóły. Dla większości dróg w Polsce to będzie yes, nie wiem co miało by oznaczać limited, można dodawać też do chodników i ścieżek rowerowych. W tej chwili 522 użycia w Polsce (bardzo mało).

winter_service:priority=*

Priorytet odśnieżania - tag nie ma ustalonych wartości dla Polski i ma okrągłe 0 użyć w naszym kraju.

W realnym świecie priorytet ustalają zarządcy dróg, np. GDDKiA ustaliła 5 kategorii - różnią się od siebie:

• czy odśnieża się pobocza,
  • gdzie posypuje się drogę w celu zlikwidowania śliskości (cała / tylko skrzyżowania, przystanki itd)
  • jak długo po ustaniu opadów dopuszcza się zaleganie śniegu
Standardy GDDKiA

inni zarządcy mają inne definicje, w miastach zazwyczaj określa się tylko czas po jakim droga powinna zostać odśnieżona.

snowplowing=yes/no

Określa czy droga jest odśnieżana.

winter_service:gritting=yes/no

Określa czy droga jest posypywana piachem itp - w celu zwiększenia przyczepności.

winter_service:salting=yes/no

Określa czy droga jest posypywana solą - w celu roztopienia śniegu/lodu albo niedopuszczenia do zamarzania.

winter_service:heating=yes/no

Określa czy droga/chodnik jest podgrzewany żeby nie dopuścić do zalegania śniegu. Spotkałem się z tym kiedyś przed wejściem do budynku.

I teraz seria pytań:

1. Czy chcemy definiować winter_service:priority=* dla Polski? Jeżeli tak, to macie pomysły jak?
    można kopiować klasyfikację urzędową i przepisać do wartości w rodzaju gddkia_5 albo stworzyć jakieś uniwersalne wartości.
  2. Co może oznaczać w Polsce winter_service=limited? overpass
  3. Mamy w Polsce jakieś drogi utrzymane w zimie “na biało”? Powinniśmy oznaczać je w jakiś szczególny sposób?
  4. W jaki sposób zaznaczać czy drogę posypuje się piachem czy kruszywem?
  5. Czy jeżeli stosuje się inne środki niż sól to powinno używać się tagu winter_service:salting=*? Chodzi mi o środki przeciwdziałające zamarzaniu.
1 Like

Jeśli powstałby podkład zimowego utrzymania drog w Polsce na osm fajnie byłoby gdybyśmy to uzupełnili. W okresie tym mozna byloby sprawdzić któredy byloby najbezpieczniej dojechać do celu.

1. Kopiowalbym tu klasyfikację użędową
  2. Zastanawiam się czy nie chodziloby o albo odsniezenie na żądanie lub w miarę szybkie po wykonaniu wszystkich obowiazkowych utrzymań dróg kiedy pozwolą na to środki - zakonczenie akcji na wczesniej wymienionych. Mogą ale nie muszą.
  3. Nie spotkałem się. Ale może chodzi o drogi w okolicy parków narodowych
  4. Myslę że należaloby zmienić koncówkę tagu winter_service:xxxx=yes/no
  5. Bylbym za tak
1 Like

Kłopot jaki widzę, iż to jest ustalania per gmina, które co roku mogą się zmieniać.
Np. w Krakowie ustalenia te określa Zarządzenie prezydenta miasta w sprawie akcji zima -Zarządzenia Prezydenta Miasta Krakowa- Biuletyn Informacji Publicznej Miasta Krakowa - BIP MK gdzie w załączniku nr 1 (koniec) masz uzyskany efekt dla każdego standardu, a w załącznika 3 i 4 wykaz ulic itp dla poszczególnych standardów.

I tu miasta na prawach powiatów, to jest najłatwiejszy przykład, bo wszystko jest w jednym worku. Bo możesz mieć gminy, gdzie za odśnieżanie odpowiada odpowiednio do klasy drogi - GDDKiA, Zarząd Dróg Wojewódzkich, Zarząd Dróg Powiatowych i Zarząd Dróg Gminnych.

Do tego jest jeszcze “chochlik”, w Regulaminach utrzymaniach czystości gminym, gdzie odśnieżanie chodnika przy posesji jest scedowane na właściciela posesji.

2 Likes

Mam wrażenie, że większość dróg otagowanych winter_service=* to moje dzieło. Robię to ,pod siebie’', na ogół na podstawie wizji lokalnej (w zimie) lub znaku C-18 i różnych tabliczek w lecie. Zasady stosuję następujące:

1. Jak droga nigdy nie jest odśnieżana, winter_service=no
  2. Jak droga bywa, choćby częściowo i sporadycznie, odśnieżana, winter_service=limited.
  3. Jak droga jest gwarantowana ,na czarno’’ za wyjątkiem ekstremalnych sytuacji, winter_service=yes.

Powyższe jest ściśle skorelowane z highway:category:pl. W przypadku dróg rowerowych jest to loteria, dlatego “limited” jest typowe, i do ustalenia wyłącznie poprzez wizję lokalną. A jest to wielki biznes lokalny, i cuda się zdarzają, jak odśnieżanie dróg, które każdy z nas otagowałby bez wątpliwości jako highway=track.

Także próbowałem zasięgnąć źródeł ,urzędowych’‘, gdzie co roku podawana jest lista ,kategorii odśnieżania’’ ze szczegółowymi zasadami. Są to dziesiątki stron ,urzędniczego bełkotu’’ w rozmaitych formatach: XLS, PDF (w tym skany), strony WWW. Wg. mnie jest to nie do przejścia. Jak ktoś ma fundusze na tokeny, jakiś skrypt AI pewnie mógłby to wszystko przetworzyć do formatu pozwalającego na import do OSM. Zapewne dla każdej gminy/powiatu osobno…

Przykłady takich dokumentów:

Gra jest warta świeczki, obecnie nawigacje (rowerowe i samochodowe) powszechnie ignorują warunki zimowe. GM na Zakopiance w zimie notorycznie usiłuje objechać korki drogami, których w terenie wtedy w ogóle nie ma, bo są całkowicie zasypane śniegiem.

2 Likes

Przejrzałem sobie kilka gmin i powiatów i porównałem standardy zimowego utrzymania.
W większości przypadków stosowane są albo wprost standardy GDDKiA albo bardzo zbliżone ich warianty.
Wyznacznikiem jest zwykle występowanie/niewystępowanie zajeżdżonego śniegu, zasp i dopuszczalność/niedopuszczalność przerw w przejezdności.
W związku z tym myślę, że najbardziej praktyczne byłoby przejęcie do winter_service:priority właśnie terminologii GDDKiA.
Aby jednak uniknąć sugerowania w tym tagu odpowiedzialności za odśnieżanie wolałbym nie dorzucać do tagu przedrostka gddkia_ a pozostać jedynie przy wartości standardu (najlepiej wyrażonej cyfrą rzymską , tj. I, II, itd.)

Tu najbardziej jak dla mnie pasowałoby standard IV i V GDDKiA, bo w nich dopuszcza się przerwy w przejezdności drogi, czyli coś co intuicyjnie nazwałbym “limited”.

+1

1 Like