Srbija importovana u regio-osm.de

Pozdrav svima,
Pošto je država Srbija dala spisak stambenih zajednica kao otvorene podatke, radio sam prethodnih par nedelja da te ulice/brojeve iz tog dataset-a dodamo na https://regio-osm.de. Ovaj sajt pokušava da na osnovu spoljnog izvora (u našem slučaju ovog dataset-a), i OSM-a izračuna i grafički prikaže koje ulice/brojevi postoje, a koji ne u OSM-u. NA sajtu je dosta stvari na nemačkom (ima engleski u uglu da se podesi), ali nadam se da ćete se snaći.

Dakle, ovde možemo da vidimo pokrivenost adresa u OSM-u, ali naravno, samo za stambene zajednice (zgrade). To znači da možemo da znamo da je adresa dobro unesena, ali ne i obrnuto (koje sve adrese fale). I ovakav, može da bude jako koristan, a možda jednog dana, kada država Srbija otvori sve adrese, ovaj sajt će biti još korisniji!

Evo tabelarni pregled:
https://regio-osm.de/hausnummerauswertung/auswertung_auswahlort#headerSerbia

A evo i na mapi (može da se klikne sve, da se za svaku ulicu i broj vidi šta ima, a šta fali):
https://regio-osm.de/hausnummerauswertung/anzeige_dynamisch.html?zoom=7&lat=44.18576&lon=21.0656&layers=B0000

Hvala puno Guillaume-u koji me je spojio sa vlasnikom sajta i Dietmar-u (vlasniku sajta) koji je radio sa mnom da napravimo sve potrebno da Srbija može da se uveze uopšte!

Svaka čast na ovome. Sjajno obavljeno!

Ono šta mene zanima, da li će biti grešaka, kao što je ranije bilo, npr. ulica Svetosavska se nalazi i u Staroj Pazovi i u Starim Banovcima i u Novoj Pazovi, sve je opština Stara Pazova.
Nisam siguran da li je urađena dobro logika povezivanja. S druge strane, gledajući mapu, izgleda je to urađeno dobro.

Interesuje me da li znaš da li se query obavlja nad lajv podacima, ili se uzima neki od OSM dropova, i ako je tako koliko često se to radi?

Hvala još jendom,
Nemanja

Teorijski ne može da bude dobro urađeno, pošto je ulaz loš. Ne može izlaz da bude precizniji od ulaza nikako:) Verovatno je slučajnost. Možda ako budemo imali preciznije podatke jednom.

Nije još odredio kada se podaci osvežavaju, ali nije live. Pojaviće se satnica valjda ovde kad je smisli: https://regio-osm.de/hausnummerauswertung/

Javio mi se Dietmar, okacio je raspored na https://regio-osm.de/hausnummerauswertung/