Sadevesiviemärit tarpeellisia?

Huomasin, että Tapiolan alueella Espoossa on jonkin verran kartoitettu maanalaisia sadevesiviemäreitä kombolla waterway=drain, tunnel=yes, level=-1. Esim täällä Changeset: 57662293 | OpenStreetMap

Kuuluuko nämä oikeastaan OSMiin? Mitenkähän nämä on ylipäätänsä kartoitettu? Eihän maastossahan näy muuta kuin kaivonkannet. Mistä sitä voi edes tietää miten viemärit maanalla kulkee?
Nyt nämä ainakin sekoittavat osm-carto-kartan maastossa näkymättömillä sinisillä katkoviivoilla.

Onko sallittua poistaa vai merkitäänkö jollain paremmilla tägeillä (millä)?

1 Like

Hei, ja ihan hyvä kysymys!

Itse ajattelisin, että noissa sadevesiviemärien tapauksessa on vain käytetty väärää tagia, kuten epäilitkin. man_made=pipeline on oikea tagi, eikä näkyisi Carto-kartassa viivoina. Tuon waterway=drain-tagin wikisivun mukaan tuota tagia tulisi taas käyttää ensisijaisesti ojille, jotka onkin syytä renderöidä karttaan. Sadevesiviemäri, joka kulkee kokonaan maan alla ei nyt oikeastaan ole oja. Silloin, kun ojat kulkevat ojarummussa teiden ali, tuo Tapiolassa käytetty tagaus (siis layer-tagi, ym.) olisi ihan validi. Mainitsemani man_made=pipeline-tagin wikisivu mainitsee, että se on tarkoitettu myös viemäreille:

The pipeline key is used for major pipelines carrying liquids, gases or slurry. The pipeline may be above ground, under water or underground. Common types include gas, water, oil, slurry (mineral ore), sewage.

Oma kysymyksensä on sitten, kuuluvatko nämä OSMiin. Mielestäni ehdottomasti kuuluvat, onhan niille omat tagitkin! Kohteiden poistamiselle datasta tulisi olla aika suuri kynnys. Eritoten se, etteivät putket kuulu omiin mielenkiinnon kohteisiin ei pitäisi olla syy poistaa niitä (tai muitakaan kohteita, kuten vaikkapa yksittäisiä puita, josta oli aiemmin puhe tällä samalla palstalla).

Ihan hyvä kysymys on kyllä, miten putkia voi havainnoida maastossa, ne kun ovat maanalaisia kohteita. Yksi mahdollisuus on putkityömaat, joista niitä voi kartoittaa tarkastikin. Itse olen merkannut aikoinaan kaukolämpöputkien linjoja juri tuolla pipeline (+ym) tagilla. Ne huomaa usein alkutalvesta lumen sulamisesta niiden päällä. Tälle on oma source-tagin arvokin: melting_snow.

Yst. Tolstoi

Ehkä tuo pipeline voisi näille sopia. Olisiko tämä hyvä kombo:

  • man_made=pipeline
  • location=underground
  • substance=rainwater
  • (usage=? tälle en osaa sanoa hyvää vaihtoehtoa)

Poistamisen pohdinnalla lähinnä mietin, että kun näitä ei voi oikein varmentaa mitenkään ja näillä ei ole mitään lähdettä, niin on ehkä aavistuksen ristiriidassa verifiability-periaatten kanssa.

The concept of verifiability in OpenStreetMap essentially means that another mapper should be able to come to the same place and collect the same data (“verify” the data you have entered). OSM data should, as far as is reasonably possible, be verifiable.

Tai no, kai nämä hulevesiviemärit on periaatteessa kartoitettavissa jollain kameralla tai kurkkimalla kaivoihin sisään ja tutkimalla mihin suuntaan putket lähtevät (putket kaiketi kulkevat ainoastaan suoraan seuraavaan kaivoon).

1 Like

Hei vielä,

Juu, tuo kuulostaa minusta ihan hyvältä! Vaikea sanoa usage-arvosta mitään. Eivätköhän nuo kolme riitä yksilöimään röörin tyypin & tarkoituksen.

Juu, sadevesikaivojen kansissa on tosiaan myös aukot, toisin kuin muiden maanalaisten viemäreiden tai putkien kanssa (tai, niin, kaasuputkistohan on Suomessa myös merkitty maanpinnalle saakka sellaisilla valkoisilla tolpilla ja niissä olevilla merkeillä). Kaivonkannesta voi usein aika helposti huomata myös veden virtauksen suunnan, josta saa aika hyvän jäljen putken suuntaankin.

Minä pelaan työkseninikin noiden erilaisten maanalaisten putkien kanssa sanoisin, että sadevesi on ainakin osin ihan täysin julkista kamaa ja salainen maanalainen tieto on sitten enemmän vesijohtoja ja tietoliikennekaapeleita, joilla on oikeaa vaikutusta yhteiskuntaan.

Konkreettinen esimerkki sadevesitiedon julkisuudesta on sadevesikaivo, joka on kevättalvella jäätynyt ja tilalla on iso lammikko. Helpottaisi, jos tietäisi tarkan sijainnin niin olisi helpompaa yrittää osua kanteen rautakangella ja siten saada viemäri vetämään. Tämä toistuu omalla kotinurkalla lähes vuosittain ja olen koettanut katsella kaikkia karttapalveluja näyttäisikö joku sadeveden ritiläkaivojen sijainnin. Nyt se on pitänyt hoitaa mittailemalla mittanauhasta etäisyyksiä läheisiin kohteisiin ja sitäkautta se kaivo löytyy, mutta selvä kuva kartalla olisi kiva.

Eli jos joku on jotain osia sadevesiverkosta kartoittanut, niin minustakin se on ihan täysin OSM arvoista asiaa. Jos joku tuottaa jakeluvesijohtoja tai tietoliikennekaapeleita, niin niitä tarkoitusperiä voidaan sitten enemmän kyseenalaistaa.

1 Like