RTK correctie data; Ntrip provider

Hallo, Hulp gezocht. Ik heb een TOPGNSS TOP608BT antenne. Als ik die met een RTK correctie stream combineer is vrij nauwkeurig. Heel fijn. Laatst heb ik een dag test gereden voor streeflevel data capture en die opname ziet er echt zo mega goed uit. (ik weet niet of dat makkelijk te vinden is maar die gps track heb ik geüpload naar OSM)

Nu heb ik een abonnement bij 06GPS en een gratis account bij RTK2GO. 06GPS is prijzig en RTK2GO werkt maar niet optimaal. Dus de vraag: Weet iemand hoe ik aan ntrip correctie data kom van bijvoorbeeld het kadaster of een andere open bron?

Download gpx file

In Josm als layer te activeren, door file (bestand) .gpx openen.

Nu heeft hij de GPS antenne netjes op het midden van de auto staan en zie je de rijlijnen, waar hij midden op de rijstrook rijdt en soms tegen het lijntje.


1 Like

Ik weet niet of ik je vraag helemaal goed begrijp maar volgens mij ben je op zoek naar iets dat “Map matching” en het proces heet ook wel “Conflation”.

Als ik het zou moeten doen dan zou ik eens kijken naar:

of als je het iets professioneler wilt hebben:

Maar als je verder zoekt op “Map matching” vindt je voldoende alternatieven.

1 Like

Hij is op zoek naar free NTRIP caster services, waarbij je realtime via je (simcard) smartphone en mobiele internet verbinding contact heb met de caster om de gps correctiegegevens te ontvangen van een basisstation in de buurt uit het NTRIP netwerk van bepaalde service. Zodat je een correctie kan berekenen van je eigen positie.
En zodoende tot een cm nauwkeurig positiebepaling kan komen.
Zodoende liggen zijn track zo netjes t.o.v. de rijstroken.

Lijst casters

2 Likes

Oooh, duidelijk, iets wat ook voorbij kwam op de laatst State of the Map Europe:

Inmiddels 4 basisstations in Nederland.

1 Like

Inderdaad, dit is de opname van de TOP608BT. Die lag tijdens deze dag onder de voorruit. Op de camera op het dak zat een andere gps antenne. Ook vrij nauwkeurig maar die heeft geen RTK mogelijkheid.

Ja, klopt dit was de vraag. Ik had wel gezien dat het kadaster een service heeft maar ik kwam er niet uit om daar gebruik van te maken.

ja, super interessant dit. zou mooi zijn als dit overheen Europa verspreid. je hebt dan nog steeds het punt dat je op een lokale stream moet inloggen voor de juiste correctie data. Zelfde als RTK2GO. Misschien leuk projectje voor deze zomer, de eerste Centipede base station in NL opzetten (edit: De eerste kan natuurlijk niet meer als er al 4 zijn:-P)

1 Like

Dat heb ik dus verkeerd ingeschat. Midden auto, bovenop.
Onder de voorruit zal ook enige afwijking geven.

1 Like

ja ongetwijfeld. ik kan wel enkele gpx tracks uit de video’s halen zodat je kunt vergelijken wat de verschillen zijn?

Hier zijn een paar van de GPS opname van de door Autori samengestelde GPS antenna. Die kunnen naast de TOP608BT track gelegd worden. De losse bestanden liggen ongeveer 1 meter verder naar achter tijdens de opnamen. (losse bestanden zijn opgenomen boven op de camera) https://we.tl/t-ibhEEFuEtT Deze antenne is ook super nauwkeurig, hij is gemaakt voor een medewerker van Autori en is specifiek samengesteld voor gebruik met de insta360 pro2. De manual voor zelf maken van deze antenne komt deze week online. Of ik deel hem of Autori deelt hem op LinkedIn. Deze antenne heeft geen correcte van een base station of rtk stream maar is verbluffend accuraat.

(Rood Autori GNSS)


Achteruit geparkeerd, zie de verplaatsing, stoppen, daar zie de meter verschil in positie.
Het parkeervak, stilstaand. Jij weet of de auto tussen de lijntjes stond.

1 Like

Wooooow wat cool! Ik stond inderdaad in een vak geparkeerd. Vind ik nog steeds heel netjes voor een niet gecorrigeerde eenvoudige antenne. Leuk, dank je wel dat je het zo inzichtelijk hebt gemaakt.

Steken, keren op de weg.


Ik had natuurlijk zelf kunnen controleren of je goed in het vak stond.

afbeelding

1 Like

:clap: voor ons alletwee :smiley:

Dat “© State of the Map Europe 2024” lijkt mij leuk en interessant. Heeft iemand plannen om naar polen te gaan dit jaar?

Ik kwam dit topic tegen en ik vroeg me af of het voor niet-specialisten (zoals ik) mogelijk / haalbaar / nuttig is om RTK-correctie te gebruiken. Wat heb je daarvoor nodig qua hard- en software? De plaatjes hierboven zien er erg goed uit, en dit zou best nuttig zijn om wat dingen nauwkeurig in te tekenen die nog niet op de luchtfoto’s te vinden zijn… (altijd leuk om dingen in te tekenen in OSM voordat ze in de BGT staan :stuck_out_tongue:)

Dus mocht iemand een goede tutorial o.i.d. weten … ?

mogelijk, ja.
haalbaar, wat wil je uitgeven, je komt al gauw boven de 500 euro en veel hoger uit met hardware onderdelen, alles in 1 of losse componenten. Mogelijkheid tot “Do It Yourself” DIY. En gebruik van eigen smartphone/tablet en een energiebron. Of een extra smartphone met data simcard en powerbank aanschaffen.
nuttig, voor OSM, vergeleken met de andere data, niet zo zinvol.

Maar, als de wens is om het echt goed te leggen, in 1 keer goed, als eerste.
Dan heb je de mogelijkheid om het op te nemen met een 1-2 cm niveau, dat hangt ook af van, net zoals je met een gewone gps, onder de bomen loopt en meer afwijking krijgt.
Hoe meer satellieten je kan ontvangen des te beter, een multiband antenne.

Wil je punten meten, dan heb een soort van surveypole nodig, die je op waterpas recht houdt. Tilt, onder hoek meten, opties zijn duurder.
Er zijn ook handheld varianten.
Wil je een track, weet waar je loopt, midden op het pad, dat lukt niet op een snelweg, voor de uitlijning.
Wil je de foto op de goede positie hebben dan moet de antenne en de lens in een verticale richting gelijk zijn.

Je hebt dan wel tot 1-2 cm nauwkeurigheid, je moet het dan wel weten te gebruiken.

centipede document

Dan nog wat anders. Deels om het in perspectief te plaatsen.
De continentale platen verschuiven t.o.v. elkaar.
Met andere woorden, er ontstaan verschillen over de tijd gezien.
OSM wordt opgeslagen in WGS 84 (EPSG: 4326), met zoveel decimalen achter de komma. Een wereldwijd coördinaten stelsel, vandaag gemeten en over de jaren heen verschoven. Na zoveel jaar, met die coördinaat, sta je niet meer op exact dezelfde punt.

Vandaar de opname/omrekening naar Rijksdriehoekstelsel of het Europese ETRS:89.

De drift
m.a.w. een node in OSM nu opgeslagen ligt over een aantal jaren niet meer op de plek.

In welk coördinatenstelsel ga je de data opslaan, zo ook bij je foto.

We gebruiken PDOK luchtfoto 8cm. Na een tiental jaren, elk jaar opnieuw gevlogen en in Rijksdriehoek vastgelegd.
In ID of JOSM als basislayer, dan zal je zien dat, een nu goed door jouw uitgelijnde weg (node) dan niet meer klopt t.o.v. luchtfoto van dat jaar.

WGS 84

Door het bewegen van de aardplaten, de platentektoniek, verschuiven de continenten ten opzichte van elkaar. De Euraziatische plaat beweegt met 2,4 cm per jaar in noordoostelijke richting. Daardoor veranderen in Europa de coördinaten van alle punten op het aardoppervlak met die snelheid.

Voor precieze plaatsbepaling in Europa wordt daarom het European Terrestrial Reference System 1989 (ETRS89) gebruikt.[1] Dit komt overeen met de ITRS-coördinaten zoals ze in 1989 waren. Deze coördinaten worden sindsdien vastgehouden zodat ze niet veranderen. Voor veel toepassingen kan het verschil tussen ETRS89 en WGS 84 (dat inmiddels is opgelopen tot ruim 0,8 m) verwaarloosd worden.

Opmerking: wiki alinea is op een bepaalde datum geschreven/verbeterd.

Na het in gebruik nemen van PDOK luchtfoto (8cm) Beste layer in JOSM en ID, zou je een node om de zoveel tijd kunnen herberekenen na laatste verplaatsing. Omdat het waarschijnlijk is dat het op basis van luchtfoto PDOK voor Nederland is goedgelegd.
Mocht het een RTK ingemeten punt zijn, dan speelt hetzelfde.

Hiermee schrijvende, hoe belangrijk is die 1-2 cm plaatsbepaling.
Ook t.o.v. de jaarlijks goed liggende PDOK luchtftoto.

1 Like

Hallo Willem1 en Allroads,

Wat ik gebruik en hoe dat samenwerkt, ik ben ook geen pro, heb ik zelf uitgevogeld op internet.

Android device die je in ‘developer mode’ zet zodat je de data van een externe antenne kunt gebruiken.
TopGNSS Top608BT (is mij geadviseerd door iemand die al lang met gps data werkt)
Lefebure NTRIP Client app voor het combineren van de antenne en de ntrip data
GPS logger app. voor opnemen van het de locatie van de antenne.

Als je de antenne op een camera hebt aangesloten legt de foto of film de gecorrigeerde data van in de exif vast

Als ik het me goed herinner heb ik de meeste van de informatie van de website van TOPGNSS afgehaald of van een van hun resellers.

Ik heb ook vaste punten opgenomen om later luchtfoto’s aan te koppelen. dat heb ik niet met zo’n pole gedaan maar herkenbare vaste punten op de grond gebruikt

De topgnss Top608bt die ik gebruik kostte ongeveer €600. Ntrip correctie data hoeft niets te kosten. De apps zijn ook gratis. Android telefoon of tablet, €250

Als iemand deze route wil bewandelen kan ik helpen, no problem.

Als iemand me kan helpen met Kadaster ntrip data houd ik me nog steeds aanbevolen :smiley:

Bedankt voor de dm met uitleg over het Kadaster. Was goed te gebruiken en makkelijk mee te verbinden.