Relacje kategorie do skasowania - Parkomaty ZDM Poznań

proponuję skasować

po pierwsze Relations are not categories - OpenStreetMap Wiki

po drugie to zbędna komplikacja, dodanie parkomatu nie powinno wymagać edytowania relacji

pytanie tylko czy trzeba jakieś tagi na same parkomaty przenieść

napisałem do autora relacji w Changeset: 110018278 | OpenStreetMap

3 Likes

Po pierwsze radzę zachować te propozycje kasowania do jednego wątku. Nie ma potrzeby tworzyć kolejnych do każdej fali.

Po drugie powinno się skasować m.in. wszystkie podrelacje tej relacji Relation: ‪Zarząd Dróg Miejskich w Poznaniu‬ (‪8505954‬) | OpenStreetMap

Po trzecie w Białymstoku też jest relacja grupująca parkomaty i oczywiście również do skasowania Relation: ‪Parkomaty‬ (‪10660968‬) | OpenStreetMap

Raczej nie; widzę że wszędzie indziej wystarczy operator=*.

e, wątki kosztowne nie są

a tak to od razu widać czy nowy temat czy wałkowanie starego

(plus, jeśli ta zmiana nie okaże się konktrowersyjna to w przyszłości chyba będę po prostu je kasował)

no to zapytanie Overpassa o członków konkretnej relacji bez określonego tagu powinno wystarczyć

3 Likes

Powiedziałbym, że to wałkowanie starego, bo dotyczy jednej sieci relacji-kategorii w Poznaniu (być może również w innych miastach)

Wtedy łatwiej zobaczyć innym użytkownikom w przyszłości całe dyskusje w jednym wątku bez potrzeby szukania pozostałych.

Wątpię, żeby te zmiany były kontrowersyjne. Raczej to dotyczy wyłącznie relacji grupujących rowery miejskie oraz związanych z transportem publicznym, co było poruszane w innym wątku, do którego planuję powrócić niedługo.

Podobnie jak w Warszawie, te parkomaty mają tag operator=ZDM Poznań. Jak coś, to można uzupełnić ten tag wg relacji. Ewentualnie jeśli istnieją jacyś podzarządcy, to można dać network=*.

Wykorzystałem

[out:json][timeout:25];

// Load the relation and its members
relation(13112283);
>>;

(
  node._(if:t["operator"] != "ZDM Poznań");
  way._(if:t["operator"] != "ZDM Poznań");
  relation._(if:t["operator"] != "ZDM Poznań");
);

// Output results
out body;
>;
out skel qt;

by znaleźć jeden element do skasowania (pusty punkt, został bo edytor zgłupiał na tej zbędnej relacji) - skasowałem go

relacja skasowana