ref=* ipv note=* bij knooppuntroutes in Nederland

Ter informatie:

De Nederlandse mappers van knooppuntnetwerken zijn overgestapt op het gebruik van ref=* in plaats van note=* in de knooppuntrouterelaties.

In ref=* wordt de aanduiding van de knooppuntroute gezet, in de vorm mm-nn waar mm en nn de knooppuntnummers zijn die de route verbindt. Zo komt de note tag weer beschikbaar voor zijn eigenlijke doel, namelijk opmerkingen voor mappers. https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:note

Het gebruik van ref=mm-nn is beter dan note=mm-nn. Op het knooppunt (meestal een paaltje) met het nummerbordje mm staat een pijl met het doelnummer nn, en op het knooppunt met het nummer nn staat een pijl naar mm. Het is dus een op de weg aangegeven referentie voor de verbinding. De precieze route onderweg wordt meestal alleen met pijltjes aangegeven. https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:ref

Het controlesysteem knooppuntnet.nl https://www.knooppuntnet.nl/ werkt goed met de routeaanduidingen ref in plaats van in note.

In de komende tijd worden note=* tags in Nederland geleidelijk en handmatig omgezet naar ref=*. Waar nodig is of wordt de dokumentatie aangepast.

Heb je een bron Peter?? Dit is totaal nieuw voor mij als Nederlandse mapper. Wie beslist dit zomaar? :open_mouth:

Volgen de kaarten van Lonvia, cycle.travel, OsmAnd, etc. ook al met deze voorgestelde mapping?

Waymarkedtrails toont hierdoor beter. Voor de kaart op zich maakt het niet uit, maar het informatiepaneel liet altijd de objectnummers zien, omdat er geen name en geen ref was. Na de aanpassing staan de routeaanduidingen netjes in het lijstje.

OsmAnd ben ik nog aan het bekijken. Bij LAWen vertoont die de ref en niet de note. Bij knooppuntroutes ook. Dus wat er gebeurt is dat de routeaanduiding bij de route zichtbaar wordt.

cycle.travel laat geen van beide zien, routering gebruikt ze voor zover ik kan zien ook niet.

Ik denk dat je je vergis met cycle.travel. Op https://cycle.travel/map zie ik wel degelijk fietsknooppunten. Ik meen mij ook te herinneren dat Richard ooit vermeldt heeft dat ze knooppunt routes gebruiken bij routering.

Edit: en wat met de cycle-map op osm.org?

Cyclemap gebruikt geen “note” tags. En velo/mtb map?
Openfietskaart.nl heeft daar ook zeker last van. Temeer de moderator daar niet actief is.
En Lambertus kaart die de OFM ook aanbiedt maar de style sheets niet meer update, maar dat is hun probleem

Ik was niet duidelijk denk ik. cycle.travel toont en gebruikt de routes, maar niet de note tag.

De cyclemap layer op osm.org toont niet de note maar wel de ref bij de knooppuntroutes. Hetzelfde geldt voor OpenCycleMap.

Openfietskaart is zowizo niet meer bruikbaar, die wordt al vele jaren niet meer ververst.

Het begint ernaar uit te zien dat het gebruik van de note tag voor de aanduidingen van knooppuntroutes echt een Nederlands-Vlaamse afwijking was die door de meeste internationale toepassingen niet is overgenomen. De ref voor routes is wel geïmplementeerd. Ik denk dat de beweging van note naar ref wel de juiste weg is, maar de manier waarop het nu gebeurt is niet goed, dat had vooraf veel beter doorgesproken en besloten moeten worden.

De omzetting is zonder mij begonnen, ik heb het vervolgens wel op de forums gegooid, maar toen ben ik er wel mee vandoor gegaan door ook al omzettingen te gaan doen. Ik liep voor de muziek uit, en dat had zo niet gemoeten. Het spijt mij.

Heb de BENELUX (Mapping in Belgium) preset voor JOSM aangepast

Top!
Kan jij toevallig ook de JOSM stijl voor wandelknooppuntennetwerken aanpassen?

Ik heb ze allebei (wandel en fiets) aangepast.

Top! Bedankt!

Waarschijnlijk snap ik iets niet, maar ik heb de stijl Wandelknooppuntennetwerken https://josm.openstreetmap.de/josmfile?page=Styles/NumberedWalkingNodeNetworks&zip=1 aanstaan maar ik zie de knooppuntroutenaam uit de ref tag niet op de kaart!