Cześć
przygotowałem dwa wyzwania MapRoulette związane z importem danych teleadresowych Urzędów Skarbowych i Celnych z danych urzędowych.
- Poprawki tagów urzędów skarbowych - w trybie TagFix - tylko klikanie - sprawdzenie proponowanych zmian.
- Dodawanie urzędów celnych i skarbowych - w trybie Cooperative - zadanie trudne, polega na usuwaniu i dodawaniu POI według proponowanych zmian, ale przed każdą zmianą trzeba upewnić się, że w okolicy nie jest już oznaczony ten urząd, tyle że nie udało mi się go dopasować.
Co myślicie o tych zadaniach? Wiem, że są dość trudne jak na MapRoulette, ale wykonalne.
https://maproulette.org/browse/projects/50502
Dane pochodzą z serwisu dane.gov.pl, gdzie są udostępnione na kompatybilnej licencji CC0.
W danych wpisany jest adres strony internetowej - obecnie te strony nie działają, nie wiem czy z powodu błędnej konfiguracji serwera gov.pl, czy to już tak na stałe - w każdym razie zostawiłem je w propozycjach do importu, łatwiej je usunąć niż dodać.
Dane źródłowe do wygenerowania tych wyzwań można też podejrzeć tutaj (w formacie .csv):
- POI do dodania: DO DODANIA - Pastebin.com
- dopasowania pomiędzy osm a danymi urzędowymi: DOPASOWANIA - Pastebin.com
- obiekty w OSM, których nie udało się dopasować do danych urzędowych: NIEPASUJĄCE - Pastebin.com