Ei näytä löytyvän omaa viivaa rajavyöhykkeelle. Olisiko tällaisen tekeminen mitenkä mahdollista?
Hei ja tervetuloa foorumille!
Rajavyöhykkeelle löytyy oma taginsa boundary=border_zone, esimerkiksi Suomen itärajan rajavyöhyke löytyy tästä. Rajavyöhyke ei näy peruskartalla. Olisi kyllä arvokasta, jos näkyisi.
Juurikin näin, että näkyvyyttä kaipaisin. Muutama luistelija lipsahtanut viikonloppuna väärälle puolellekin. Tietty muitakin karttoja on käytettävissä, mutta tässäkin olisi kiva lisä.
Ja näkyy vaikka tässä:
https://web.trailmap.fi/#11.63/65.3158/29.6932
Noin omasta vinkkelistä on vaikea sanoa miksi käyttäisin Suomessa ulkoillessa mitään muuta kännykkäsovellusta kuin tuota Trailmappia. Siitä löytyy jokseenkin kaikki mitä keksin kaivata - mukaanlukien tuo rajavyöhyke. Ja myös se peruskarttakin tai ainakin jokin joka paljon näyttää siltä.
Kiitos vinkistä! Koitin itsekin etsiä karttaa joka nuo näyttäisi enkä heti löytänyt. Trailmap vaikuttaa tosiaan muutenkin oikein pätevältä.
Rajavyöhykettä ei ole alueena, mutta viivakohteena se on maastotietokannassa, kohdeluokka 82200. Lienee Trailmapiin muunnettu polygoniksi MML:n aineistosta. Rajavyöhykeviiva näkyy violetilla hapsuviivalla Paikkatietoikkunassa esimerkiksi tässä:
Rajavyöhyke tulee Trailmapiin OSM:stä, juurikin edellä mainittu boundary=border_zone. Äkkiseltään näyttäisi, ettei MML:n vektoritiilissä ole rajavyöhykettä missään muodossa (paitsi “82202 = Rajavyöhykkeen takarajan selite”), eli sitä kautta näyttäminen vaatisi jonkin verran lisävaiheita, vaikka muutoin paljon sisältöä Trailmapissa onkin MML:stä.
Pitää paikkansa, rajavyöhykettä ei ole vektoritiilien skeemassa vektoritiilien_skeema_202307.pdf. Maastotietojen OGC API Features-palvelusta sen saisi, mutta miksipä tekisi niin, kun se on viety OSM:iin ja on helpompi käyttää sieltä.
Erittäin hyvin Jukalta sanottu. Kannattaa ottaa tieto mistä sen helpolla saa, eikä tehdä asiasta tarkoituksella vaikeaa yrittämällä väkisin kaivaa se sieltä missä sitä ei oikein ole. Ihanteellisessa maailmassa jokaisesta maailman kartta-asiasta olisi vain yksi viiva, jota joku ylläpitäisi ja kaikki muut käyttäisivät. Silloin kun viivaa päivitetään se näkyisi saman tien ajantasaisena kaikille. Näinhän maailma ei toimi ja monista asioista on meidän ja teidän viiva. Niissä on helposti poikkeamia eikä voida olla varmoja mikä on paras. Totuus on usein jonkinlainen yhdistelmä niistä eri lähteissä olevista tiedoista. Tuo Trailmap on erinomainen fuusio tästä aiheesta, eli siellä näet OSM, Maanmittauslaitoksen ja MapAntin tiedot samasta paikasta helposti ja voit vertailla niitä ja päätellä siitä aika hyvin mikä on totuus. Loistava esimerkki palvelusta, jossa suoritetaan jonkinlainen tietojen fuusio ja totuus on sitten sen fuusion tulos.
No joo - fuusio Trailmapissa tarkoittaa vähän eri karttatasojen selaamista ja fuusio tapahtuu ihmisen päässä, mutta kaikki on siellä todella helposti tarjolla ja tarkasteltavissa, kun kyse on ulkoilutarpeista Suomessa.
Hyvin @tikola kuvasit Trailmapin tavoitetta eli pyrimme tarjoilemaan luonnossa liikkuville käyttäjille mahdollisimman laadukkaan kartan, käytännössä yhdistämällä (“fuusio”) eri kartta-aineistoja. Aika moni tavoitteista toteutuu jo oletuskartassa (vektorikartta, jonka tasot hyödyntävät eri aineistoja), mutta edistynyt käyttäjä joutuu edelleen jonkin verran selailemaan myös sovelluksen muita karttoja, esim. Mapant, Digiroad kerroskartat jne.
Sovellusta tehdessä olemme @TapioKn kanssa päässeet vertailemaan eri aineistoja ja toimimaan aktiivisesti myös OSM-polkukartoituksen kehittämisessä (jonka pohjalta sovellus syntyi) - tästä on syntynyt mielenkiintoisia havaintoja eri aineistojen eroista. Välillä on helppo poimia paras & tasalaatuinen lähde (esim. MML maastotietokanta monessa asiassa), välillä saadaan paras, mutta ei aina niin tasalaatuinen lähde (esim. OSM-polut, POI-pisteet) ja välillä kaikissa lähteissä on merkittäviä puutteita, mutta yhdessä ne ovat käyttökelpoisia (esim. reitistöt OSM & LIPAS).
Aineistojen prosessoinnissa ja fuusiossa on oma merkittävä työnsä, sekä tekniikan että lisenssien osalta. Vaikka paljon jo tehdään (esim. oman OSM-vektoritiilet), niin paljon on edelleen potentiaalia hyödyntämättä, esim. tavoitteena on jatkossa ottaa MML-data suoraan MML-maastotietokannasta (vektoritiiliksi konvertoimalla), sen sijaan että käyttäisi MML:n hieman erilaisiin tarpeisiin suunniteltuja valmiita vektoritiiliä. Ideaalimaailmassa saisi korkeuskäyrät Mapantista, tiestön attribuutit yhdistelmänä Digiroad, MML & OSM, reitistöt OSM & LIPAS hybridinä jne. jne.
Edelleen ym. työstä on syntynyt subjektiivisia näkemyksiä OSM-kartoituksesta. Kartoittajat toki kartoittavat sitä minkä itse kokevat arvokkaaksi, mutta jos laajempi yleinen hyöty (ts. kartoituksen hyödyntäminen) kiinnostaa niin uskoisin, että on ainakin osalle kiinnostavaa kuulla miten OSM-aineistoa hyödynnetään käytännössä kartta- ja reittisuunnittelusovelluksissa ja miksi vaikka osa datasta & tageista on laajassa käytössä olevien sovellusten kannalta käytännössä lähes turhaa.
Oma ratkaisu on tähän saakka ollut, että avaan kaikkia noita aineistoja paikkatieto-ohjelmistoon ja tarkastelen niitä siellä. Eli se on ollut se tapa fuusioida eri lähteiden datat yhteen. Se on edelleenkin validi tapa, mutta kyllä Trailmapin viimeaikojen kehitys on on ajanut sen tarpeen ohi ja harvoin on enää tarvetta tarkastella muuten kuin avaamalla Trailmap kännykkään ja selailemalla siellä ne tasot läpi.
Oma vinkkeli käytössä on aina: “Millaista urastoa on tarjolla, jos lähden tästä maastoon”.
Oikeastaan se ilmeinen kehityskohde jonka näen on Trailmapin laajentaminen Suomen ulkopuolelle. Kaikkea dataahan ei kaikkialla maailmassa ole, mutta jos siitä tulisi jonkinlainen yhteenveto kaikesta mitä tarjolla sattuu olemaan niin se olisi hienoa. Konkreettinen esimerkki on Madeiran levadat. Eli ulkoilupolkuverkosto, joka Madeiralla risteilee kastelukanavien reunoilla. Sinne usein matkaava työkaveri on kysellyt mistä kartasta niitä kannattaisi katsella ja siihen on jotain vastauksia, mutta ei Trailmapin tasoista.
ps. En ole Traimapin maksava asiakas - mutta vaimo taitaa olla
@tikola Trailmap otti jo loikan Suomen ulkopuolelle viimeisen kuukauden aikana. Tarjolla on nyt Euroopan kartat ja valittuihin maihin reititys. Kartta-aineisto Suomen ulkopuolella on pitkälti OSM, täydennettynä korkeuskäyrillä, rinnevarjostuksella ja ortokuvilla muista lähteistä. Valikoituihin maihin on tarjolla myös topokartta paikalliselta “MML”:ltä.
Seuraava steppi on tuoda enemmän tuota maakohtaista täydentävää aineistoa kuten Suomen osalta tehtiin aikanaan. Esim. Espanjaan on jo tulossa erinomainen suunnistuskartta Mapant.es (Suomen alkuperäisen Mapantin paikallinen serkku).
Ja korkeuskäyrien osalta on jo kokeita tehty paikallisista aineistoista, koska nyt globaalisti tarjolla oleva on SRTM-pohjainen eli tarkkuus okeyish, mutta voisi olla parempikin silloin kuin jalkaisin liikutaan teräväpiirteisessä maastossa (itse tuli tätä todennettua viime viikon perhelomalla Kanariansaarilla, jossa polkujuoksua aamuisin).
Eli ajatus on tarjota OSM:n muodostaman vahvan rungon ympärille valittuja täydentäviä ja osin korvaaviakin aineistoja. Tämän pitäisi lisätä OSM-aineiston käytettävyyttä mm. niille, jotka on perinteisesti tottuneet käyttämään paikallisen MML:n topoaineistoja - ja kasvanut käyttö puolestaan ruokkii laajempaa OSM:n kartoitusaktiviteettia, josta voi syntyä samanlainen positiivinen kierre kuin Suomessa OSM-polkukartoituksen osalta. Tavoite siis jatkossakin luontoliikkuminen, ei rakennetun alueen yksityiskohtainen kartoittaminen (joka toki hyödyllistä sekin, mutta ei Trailmapin fokuksessa).
Loistavaa - Levadat Madeiralla menee samantien testiin
Joskin taitaa olla niin, että Madeira on Portugalia eikä sitä Espanjaa ja siten Madeira saattaa olla heikompi kuin Kanariansaaret, jota tässä juuri sohvalla katselen.
SRTM on tuttu jo historiasta - sillä ei ihan ihmeisiin pysty, mutta jos muuta ei ole niin onhan se tasalaatuinen globaali data.
Vilkaisin juuri Madeiraa, myös OSM-reitit (vaellus eli hiking) päällä Trailmapissa. Aika mukavasti löytyi viivaa. Tiedätkö jotain virallista lähdettä haikkaus-reiteille siellä, jota voisi verrata tuohon OSM-sisältöön?
Portugaliin ei tosiaan vielä ole reititystä tarjolla (toisin kuin Espanjaan), mutta voisin sen kyllä lisätä. Koko Eurooppaa ei vielä saa reitittimeen mukaan kun käyttämäni reititin OSRM esiprosessoi reititysgraafin ja nykyisilläkin valituilla mailla piikkikuorma on reilut 40GB RAM per profiili - koko Eurooppa olisi satoja GB RAMia ja palvelinklusterini on nyt 256GB ja 128GB nodeja kaikki.
Täytyy myös kaivaa jostakin Portugalin NLS:n rasteri topo-kartta niin saa ns. perussetin kasaan.
En tiedä virallista “Levada” karttaa tai mitään muutakaan Portugalista. Tarve vain tuli, koska ilmeisesti ne ovat ulkoilioiden/turistien suuressa suosiossa ja työkaveri kyseli karttaa mennessään sinne. Itse asiassa minusta näyttää, että niitä on jo nyt aika kattavasti OSM datassa. Eli eiköhän se niin mene, että uskomme että paras totuus Levadoista on jo systeemissä. Aika sitten näyttää jos se on väärin.