Dzięki wszystkim za informacje w temacie lasów. Kilka słów komentarza.
Przede wszystkim widzę, że większość z was uważa za zły pomysł tagowanie młodników jako plant_nursery.
OK, biorę to na klatę i od tej pory będę tagował inaczej, postaram się też poprawić to co do tej pory wprowadziłem.
@Aim3111 wskazał tag man_made=clearcut. Faktycznie do swieżych wycinek jest super, nie znałem go.
Wiki pokazuje foty dokładnie tak wyglądające jak tereny o które mi chodzi. Do tej pory takie wycinki tagowałem jako “nic” czyli po prostu polanę w lesie.
Co do młodników to widzę sugestię (@JakubS, @Marek_P jak i na wiki) żeby dorzucić natural=scrub i to rozwiązanie jest dla mnie OK.
Napiszę jednak kilka słów dlaczego tak mi zależy na oznaczaniu młodników.
Otóż młodnik jest takim miejscem przez które NIE DA się przejść. Do młodnika nie wybierzesz się na spacer po lesie, na grzyby z rodziną itp.
Jeszcze gorzej jest kiedy idziesz przez las, masz 20 minut do busa i 500 metrów do przystanku a nagle przed tobą jest młodnik, trzeba go obejść ale którędy skoro ne ma go na mapie?
Przy skomplikowanych kształtach lasów trzeba będzie czasem dorzucić 1-2 kilometry i o zdążeniu na czas można zapomnieć.
Mapę przecież po to robimy żeby służyła pomocą w orientacji w terenie.
Sam jej używam ale znam też mnóstwo osób które zaczęły się głębiej zapuszczać w nieznane tereny bo pewniej się czują mając informacje o tym jak dotrzeć do celu.
Dlatego przy oznaczaniu młodników nie chodzi mi o wprowadzanie wysokości lasu czy daty jego zasadzenia (chociaż super jak to ktoś wprowadzi).
Chodzi o to, żeby pomóc innym odnaleźć się w terenie a informacja o tym czy dany teren jest do przebycia jest kluczowa.
Dlatego nie mogę się też zgodzić z tezą że przy całkowicie wyciętym lesie, gdzie na obszarze kilkaset na kilkaset metrów nie ma ani jednego drzewa ani ściółki tylko zaorana gleba, trzeba zostawić landuse=forest bo “to jest zagospodarowanie przestrzeni”.
Jak mam wytłumaczyć komuś, że tam tak naprawdę jest las, tylko nie widzi drzew?
Zawsze było założenie, że mapujemy to co jest w terenie a nie to co jest w planach Lasów Państwowych czy innych instytucji.
Trochę nie zgodzę się też ze stwierdzeniem “młodnik szybko urośnie i za kilka lat nie będzie widać większej różnicy na zdjęciach lotniczych”.
Tu przychodzi mi na myśl pobliska S74 w budowie. Może ją też od razu oznaczyć jako zrobioną - za kilka lat będzie gotowa i po co wtedy poprawiać?
“Z praktycznego punktu widzenia ciężko byłoby nadążyć za wszystkimi wycinkami, żeby to aktualizować na bieżąco w OSM”
W OSM jest mnóstwo nieaktualnych informacji, ale czy to jest powód, żeby je zignorować i zostawić na mapie źle? Zmieniają się godziny otwarcia, kategorie dróg, knajpy się zamykają, powstają inne.
Po tych lasach ja, moi znajomi a może i wiele innych osób chodzimy tu i teraz, nie jest dla mnie istotne, że za 5-6 lat młodnik urośnie a pracownicy LP go przytną i będzie lasem.
Teraz nie da się przejść, jak urośnie to go poprawię, a może ludzie którzy się wkręcą w chodzenie po lasach bo będą się mniej bać mają dobrą mapę, też zaczną mapować i poprawiać.
Chodzi mi o zwrócenie większej uwagi dla kogo są te mapy i czemu mają służyć niż na biurokratyczne podejście “tu jest od dawna las tylko zasadzimy go za 3 lata”.
(co nie znaczy że staję okoniem i mam zamiar ignorować zdanie społeczności).
Ufff, ale się rozpisałem. Może to jednak ktoś przeczyta, może nawet coś odpisze