Pytania początkujących

Witam ponownie to ja od fontannospadu :ocean:
Powiem tak. Z uwagami najlepiej zrobić tak i coś sobie wybrać. Można też szukać na Discordzie. W moim przypadku albo znajdę jakiś stały mechanizm albo zawsze będę szukał jak szukać uwag.
Wczoraj latałem po https://resultmaps.neis-one.org/ i czymś tam jeszcze, gdzieś trafiając na jakąś tam historię uwag, komentarzy ale niekoniecznie dotyczącą specyfikacji uwagi której szukałeś.
Zwykły użytkownik szuka po prostu gotowca do uwag. Specjalsi z zamkniętymi oczami wklepią zapytanie w Overpass, Geofabrik a może nawet OsmCha czy coś innego i mają.

Tego wczoraj nie widziałem ale wydaje się świetne

To popatrz na to :slight_smile:

Link z zielonego przycisku możesz nawet dodać do zakładek.

To widziałem (Twoje raporty też) ale pebepebe nie szuka w tym przypadku przypadkowej otwartej uwagi ale zamkniętą trzy miechy temu i tą potrzebną. Już ją znalazł ale szukamy prostego narzędzia na przyszłość.

Dzięki wszystkim za wiele cennych wskazówek!
RicoElectrico naprowadził mnie na to jak to zrobić w JOSM, ale ponieważ nie poszło mi tak łatwo ze znalezieniem tego ustawienia, to napiszę dla zainteresowanych tematem:

• F12 - wejdź w ustawienia
  • zaznacz “tryb ekspercki” (tego najdłużej szukałem)
  • wejdź w “ustawienia zaawansowane”
  • znajdź osm.notes.daysClosed i zmień na -1

i teraz można pobierać wszystkie zamknięte uwagi na danym obszarze!

I o to chodziło! Biorę się za sprawdzenie pozostałych rozwiązań!

Jeszcze tutaj można wyszukiwać uwagi w bardziej zaawansowany sposób

https://antonkhorev.github.io/osm-note-viewer/

1 Like

Też dobre.

Witam, pytanie może banalne ale nie znam odpowiedzi.

Zrobiłem mapę w serwisie uMap i pytanie czy mogę ją wyeksportować żeby np. warstwy wgrać do Qgis ? ?

tu może być jeszcze problem z jakością danych

z tego co się orientuje to licencja problemem chyba nie jest - Pl:Geoportal.gov.pl - OpenStreetMap Wiki

2 Likes

Też mi się wydaje, że problem może być z jakością. Kiedyś szedłem sobie przez las i ścieżka prowadziła przez jakiś czas po szczycie wzniesienia, a na osmand pokazywało, że szczyt jest ze 100 metrow z boku, czyli dobre 10-20 metrów niżej, jeśli nie więcej.

Organic Maps liczy takie dane samemu na podstawie modelu terenu (na tę chwilę dane są brane z SRTM). OsmAnd chyba też podobnie.

3 Likes

Cześć,

Zastanawiam się jak wybierać odcinek dla którego liczyć nachylenie - podejrzewam że chodzi o (w miarę) krótkie podjazdy - ale jak wyznaczyć początek i koniec? Nachylenie chyba rzadko kiedy będzie rosło jednostajnie.

Będzie, dane z Geoportalu można wykorzystywać w OSM.

SRTM jest chyba mniej dokładny niż Geoportalowy NMT.

1 Like

Co do jakości i licencji:

• dokładność NMT z Geoportalu to 1m - nie ma bardziej szczegółowego (gotowego) produktu dostępnego dla całego kraju,
  • dane NMT i NMPT są “uwolnione” - można je pobrać bez opłat, wniosku i licencji.
    Teoretycznie można by więc zrobić skrypt, który liczyłby nachylenia dla wszystkich odcinków i np. wpisywał odpowiedni tag, jeśli nachylenie jest większe niż ileś procent.
3 Likes

To akurat jest proste. Bierzemy początek i koniec istniejącego segmentu “highway” i obliczamy średnie nachylenie na nim. Można też dodać maksymalne nachylenie wewnątrz, dodając incline do punktu w którym się pojawia.

Zwracam uwagę, że tego typu dane nie musza, a nawet nie powinny być zbyt dokładne (granularne). Użytkownicy Stravy znają problem katastrofalnych rozbieżności w obliczaniu przewyższeń, często ponad 100%. Dokładne urządzenia systematycznie zawyżają taki pomiar, bo jest on wielkością fraktalną. Czyli im dokładniej go mierzymy, tym wychodzi większy. Podobnie jak z długością wybrzeża itp.

1 Like

A nie wyliczać od miejsca postawionego znaku drogowego do wierzcholka wzniesienia? Z drugiej strony znaki informuja o większych nachyleniach wjazdu/zjazdu. O ile oczywiscie autorowi chodzi o takie odcinki dróg. Gdziś tak chyba oznaczyłem znane mi odcinki którymi jechałem i tskie znaki stały.

Nachylenie to nie to samo co przewyższenie. Mając drogę wyglądającą tak: /\/\/\/\/\ przewyższenie może być dowolne zależnie od liczby odcinków w górę i ich nachylenia, a średnie nachylenie zerowe.

Przewyższenie to suma wszystkich podjazdów dla danego etapu rowerowego mierzona w pionie. Obrazowo mówiąc przewyższenie 100 hm (metrów w pionie) oznaczać może jeden podjazd (lub sumę kilku podjazdów) o nachyleniu 10% na odcinku 1 km albo podjazd o nachyleniu 5% na odcinku 2 km albo podjazd o nachyleniu 2% na odcinku 5 km itd.

To jest w ogóle ciekawy temat, bo w zależności od dokładności pomiaru wyniki potrafią być bardzo różne i jednocześnie wszystkie są prawidłowe :wink:

1 Like