Pytania początkujących

Mogę do tego dodać że Wolt, InPost czy inne aplikacje też często korzystają z danych OSM pod np. postacią mapboxa, we wszelakich wizualizacjach. Są one po prostu bardzo tanim rozwiązaniem w porównaniu do innych map. No i plus taki że jak coś jest nie tak, to możesz samemu naprawić bez czekania na innych. Osobiście uważam że mapy OSM są aktualnie najlepszym rozwiązaniem na nawigację pieszą oraz rowerową. Istnieje szeroka gama systemów nawigacji i każdy znajdzie coś dla siebie. A jeśli chodzi o samochód to jednak brakuje tego natężenia ruchu w czasie rzeczywistym ;-).

1 Like

A co do 2. pytania to odpowiem tak: nie myśl czy jest coś warte zachodu, po prostu mapuj to na czym ci zależy i z czym jesteś najbardziej zaznajomiony. Potraktuj to jako fajne hobby i powód wyjścia na dwór czy podróży :stuck_out_tongue: Mega polecam aplikację StreetComplete do mapowania w terenie. Aktualnie transport jest używany ale nie na jakąś znaczną skalę, nie znaczy to jednak że nie należy się na tym skupiać, liczy się końcowy całościowy efekt :-). Zapraszam Cię też na naszego polskiego discorda gdzie możesz znaleźć fajne community ludzi lubiących mapować.

3 Likes

Wow, to jest genialne! Dzięki!

Ja używam - ale mapuję to co lubię mapować, to co sam używam i czasem to co StreetComplete pokaże.

1 Like

O, ciekawe narzędzie NorthCraba. Czy jeżeli dobrze rozumiem z tych filmików tu już relacja musi być, nie stworzę połączenia od zera?

Przygotowuję się psychicznie do dodania autobusu, ale jeny platformy i relacje w relacji, nie ma letko (choć pewnie przez to będzie fajne).

Tak, musi być i musi zawierać przynajmniej 1 odcinek drogi. Można to szybko stworzyć w np. iD.

2 Likes

Dość przypadkowo trafiłem na starą dyskusję o sklejaniu dróg z obszarami. Dowiedziałem się, że osoby sklejające należałoby powiesić lub im nakopać. I niecom się zląkł, bo w ogóle nie byłem świadomy że sklejanie to jakiś problem. Kto wie czy czegoś nie posklejałem, no a nie bardzo chcę zostać powieszony. Dyskusje które znalazłem na ten temat są zażarte, ale wnioski z nich płynące są niespójne. Rozumiem że nie łączymy dróg z obszarami, to w sumie wydaje mi się dość intuicyjne. Ale co z innymi obszarami? Trawnik z płotem, trawnik z budynkiem, residential area z trawnikiem itp.? Albo granicę dzielnicy z lasem czy droga?

Czy ktoś byłby w stanie podać zwięzłe wytyczne?

Najprościej: sklejanie czegokolwiek ma sens tylko wtedy gdy pomiędzy nimi jest widoczna zmiana i jest dosyć mała, np. fizyczną granica/bariera jakaś. Np. drogi w postaci linii nigdy nie są fizyczną granicą z czym kolwiek. Są one rysowane od środka jezdni a do najbliższej granicy fizycznej jest kilka metrów. Drogi w postaci area:highway obszaru można sklecić z trawnikiem obok jeśli krawężnik jest mały, choć i tutaj bym polemizował że lepiej zostawić oddzielnie.

Sklejanie granic urzędowych prawie nigdy nie ma sensu, no chyba że granicą jest rzeka/droga i wtedy można przykleić linię granicy do linii drogi ale ja i tak też bym zostawił rozdzielone. Płot do trawnika można przykleić, ale można też nie. Prawie zawsze, lepszą opcją jest zostawić rozdzielone jeśli są to różnego rodzaju elementy. Jeśli mowa o np. 2 landuse, trawnik vs las to tutaj preferuje sklejenie aby uniknąć mikro przerw pomiędzy nimi co może być dodatkowo uwidocznione na niektórych renderach.

A z tym powieszeniem to żartowali, ale rzeczywiście mapujący którzy notorycznie coś sklejają są nienajlepiej postrzegani. Ale nikt nikomu nie będzie robił krzywdy :P. W najgorszym przypadku zmiany zostaną wycofane.

1 Like

Trawnik z budynkiem ja preferuję zostawiać oddzielone, chyba że mam pewność że trawnik podchodzi pod sam budynek. Często są przy budynkach ścieżki których nie za bardzo widać na zdjęciach orto.

Residential area a trawnik ja zawsze bym zostawił rozdzielone. Są to innej kategorii elementy i nie ma pomiędzy nimi jasnej widocznej granicy. Jeśli kiedyś powstanie nowy budynek to residential się zmieni a trawnik najpewniej pozostanie taki sam więc będzie wtedy po prostu więcej roboty. A zysk z czegoś takiego byłby zerowy.

Granicę dzielnicy z lasem lub drogą: z lasem to ja bym się powstrzymał podobnie jak powyżej. a z drogą to opcjonalnie jeśli droga jest faktyczną granicą dla tej dzielnicy. Jeśli nie jesteś pewien to zawsze bezpieczniej jest zostawić rozdzielone. Gdy y w przyszłości granicą się zmieniła to będzie to mniej pracy a zysk z przyklejenia znowu do drogi jest praktycznie zerowy.

Po prostu trzeba się zastanowić, jaki sens ma sklejenie w takich przypadkach. Czy sklejenie odzwierciedla stan faktyczny? Czy oba te elementy są w jakiś sposób ze sobą powiązane - czy jeśli jeden element się zmieni, to drugi też ulegnie zmianie.

2 Likes

sklejać takie to ma sens tylko jeśli zmiana przebiegu drogi/rzeki spowoduje zmianę granicy (a to niemal nigdzie nie jest prawdą w Polsce)

Ten żart to bardzo kiepski był.

+1

sklejanie ma sens wtedy jeśli przestawianie granic jednego obiektu na pewno przestawiać powinno granice drugiego i nie ma pomiędzy nimi dziury (najlepszy przykład to kamienice przy sobie lub plaża a jezioro)

2 Likes

Jak otagować węzeł betoniarski? Kusi mnie użycie man_made=silo, ale nie wiem, czy tych silosów są tam 2 czy 6, ani do czego one służą.

1 Like

Ten obiekt mógłby mieć własne tagowanie, ̶c̶h̶o̶c̶i̶a̶ż̶ ̶n̶i̶e̶ ̶j̶e̶s̶t̶e̶m̶ ̶p̶e̶w̶i̶e̶n̶ ̶c̶z̶y̶ ̶w̶a̶r̶t̶o̶ ̶w̶ ̶j̶a̶k̶i̶ś̶ ̶s̶z̶c̶z̶e̶g̶ó̶l̶n̶y̶ ̶s̶p̶o̶s̶ó̶b̶ ̶t̶a̶g̶o̶w̶a̶ć̶ ̶t̶e̶g̶o̶ ̶t̶y̶p̶u̶ ̶i̶n̶f̶r̶a̶s̶t̶r̶u̶k̶t̶u̶r̶ę̶ ̶z̶a̶k̶ł̶a̶d̶u̶ ̶p̶r̶o̶d̶u̶k̶c̶y̶j̶n̶e̶g̶o̶. Tego typu struktury występują w betoniarniach (wytwórnia betonu), otaczaniach (wytwórnia mas bitumicznych), podobne w paszarniach (wytwórnia paszy),̶ ̶m̶ł̶y̶n̶a̶c̶h̶,̶ ̶p̶o̶r̶t̶a̶c̶h̶ (zdaje się, że w młynach i portach chyba nie ma mieszalników), gdzie wykorzystywane są do załadunku ciężarówek materiałem sypkim, lub półpłynnym.

̶N̶i̶e̶ ̶j̶e̶s̶t̶e̶m̶ ̶p̶e̶w̶i̶e̶n̶ ̶c̶z̶y̶ ̶w̶ę̶z̶e̶ł̶ ̶b̶e̶t̶o̶n̶i̶a̶r̶s̶k̶i̶ ̶n̶i̶e̶ ̶o̶d̶n̶o̶s̶i̶ ̶s̶i̶ę̶ ̶d̶o̶ ̶c̶a̶ł̶e̶j̶ ̶b̶e̶t̶o̶n̶i̶a̶r̶n̶i̶:̶ ̶s̶p̶r̶z̶ę̶t̶ ̶+̶ ̶z̶a̶p̶a̶s̶y̶ ̶m̶a̶t̶e̶r̶i̶a̶ł̶ó̶w̶ ̶+̶ ̶t̶r̶a̶n̶s̶p̶o̶r̶t̶.̶ Raczej nie.

Wydaje mi się, że ten przeszklony kontener widoczny pod koszem zasypowym to może być kabina operatora mieszalnika.

Na cały obszar:

• man_made=works
  • landuse=industrial
  • industrial=concrete_plant
  • product=concrete

Dokładne urządzenia chyba najlepiej jako węzły z czymś z klucza industrial=*, tak jak np. industrial=grinding_mill

Wydaje mi się, że, grinding_mill nie ma w tym przypadku zastosowania, gdyż grinding_mill odnosi się do dużej maszyny, której przeznaczeniem jest wielkoskalowe tylko kruszenie, miażdżenie np. przemiał ziarna na mąkę, kruszenie skał na pył.
W tym przypadku mamy do czynienia z maszyną, której przeznaczeniem jest tylko mieszanie różnych, uprzednio przygotowanych (zmielonych, oczyszczonych), dokładnie odmierzonych według zadanej formuły komponentów. W wyniku zmieszania komponentów uzyskuje się mieszankę, którą w zależności od zakładu nazywa się betonem, asfaltem, paszą.

Z tego co pamiętam inne ściśle przemysłowe urządzenia miały główny tag man_made=* np. piec przemysłowy (man_made=kiln), różne typy żurawi przeładunkowych, suwnic (man_made=crane), komin przemysłowy (man_made=chimney), więc ta pionowa konstrukcja mieszająca mogłaby mieć, jako główną wartość tag man_made=*

1 Like

Czy self_service=yes dodane do stacji paliw amenity=fuel oznacza że dystrybutor obsługuje się samemu, czy że można zapłacić bez pracownika?
I czy aktualne użycie tego tagu w Polsce jest zgodne z definicją?
I jeszcze - jak otagować drugą z tych cech stacji?

Strona dyskusji na Wiki:
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Talk:Tag:amenity%3Dfuel#Unmanned_stations_/_self_service_/_attendant

Dzień dobry
W nakładkach na mapę nie ładują się granice działek z geoportal2
Ładują się jedynie kształty domów.
Czym jest to spowodowane
Z góry dziekuję za od[

geoportal lubi się psuć

Czy dotyczy to edytora iD dostępnego w przeglądarce pod adresem https://www.openstreetmap.org/edit?
Widzę w tej lokalizacji granice działek.

1. Spróbuj zoomować
  2. Upewnij się, że warstwa włączona
  3. Może w lokalizacji, w której próbujesz nie ma granic działek?

1 Like

Tak, w opcji mam wlaczone, sprawdzalem na kilku poziomach zooma i nic
Czekalem rowniez dluzszy czas z mysla, ze moze musza doladowac ale w koncu nic takiego sie nie dzieje

Mam pytanie, podobne do tego wpisu, ale trochę bardziej skomplikowane:
https://community.openstreetmap.org/t/pytania-poczatkujacych/52707/3839

Pod tym samym adresem mieści się sklep stacjonarny i sklep internetowy, tego samego właściciela i sprzedający te same rzeczy ale ma inną nazwę, inne telefony inną stronę www.
Ktoś na mapie dodał uwagę #3256978 (być może właściciel) o lokalizacji sklepu internetowego.

W związku z tym mam pytanie jak do tego podejść:
A) Nie mapujemy biznesów internetowych (czy może cos się zmieniło w podejściu przez te kilka lat?) i uwagę należy zamknąć bez rozwiązania.
B) Dopisać do sklepu stacjonarnego się za bardzo nie da, bo pola na stronę www i telefon są już wykorzystane przez sklep stacjonarny (ma własną stronę www). Wykorzystać jakieś inne klucze/pola?
C) Zaznaczyć na mapie jako firma (nie sklep) i podać namiary na sklep internetowy.
D) ?