Pyöräteiden merkinnät

Hei taas, ja kiitos jälleen hyvästä aloituksesta!

Ja juu, aika hurjalta näyttää tuo analyysin pylväsdiagrammi Suomen kohdalla.

Ja siis erinomainen yleinen huomio! Pitäisi tosiaan yrittää rakentaa jonkinlaista konsensusta, miten erilaiset tieverkoston alimmat tiet tulisi tagata mahdollisimman johdonmukaisesti.

Ainakin Helsingissä myös hyvin moni tie, jolla ei ole pyörätien liikennemerkkiä on OSMissa tagattu niinikään tuolla highway=cycleway ja foot=yes -yhdistelmällä. Näitä on Helsingissä (ja monessa muussa paikassa Suomessa) todella paljon! Esimerkiksi tälläinen pätkä tietä Meilahdessa, merkattu näin karttahistorian mukaan 12 vuotta sitten

En siis hae tässä millään tavalla ketään “syyllisiä”, vaan pikemminkin esim. tuo linkki ja sen muokkaushistoria on osoituksena siitä, että tuollainen (varmaankin ääneenlausumaton ja dokumentoimaton) konventio on syntynyt OSMiin joskus todella aikaisessa vaiheessa ja metastoitunut sitten ihan kaikkialle.

Näistä tageistahan oli puhetta trakemmin jo aiemmassa threadissa sekä tuon perusteella aloittamassani ketjussa (eli argumentteja ei liene syytä toistaa tässä). Konsensus taisi olla, että ne pitäisi merkata highway=path, ja sitten bicycle=yes sekä mahdollisesti foot=yes, koska niiltä puuttuvat lähes kaikki liikennemerkit (erityisesti: sekä pyörätien että kävelytien liikennemerkki, eikä esim. pyöräilyä ole erikseen kielletty pyöräkieltomerkillä). bicycle=designated-arvo voisi puolustaa paikkaansa myös highway=path-tiellä, jos ja vain jos sillä on myös luonnossa jonkinlainen pyörätien reittimerkki (ei siis liikennemerkki)?

Myös bicycle=designated-tagin taginfon kronologia osoittaa, että se alkoi yleistyä paljon hitaammin kuin foot=yes-tagi. Toki erot noissa johtunevat myös siitä, että erilaiset designated-arvon OSMiin tuovat liikenne/reittimerkit ovat varmaankin harvinaisempi ylipäätään luonnossa. En heti löytänyt tietoa siitä, milloin nuo tagit ovat tulleet käyttöön. Ehkä designated-arvon myöhempi synty selittäisi eroja myös niiden käytössä.