Sam wcześniej przyznałeś, że:
Więc nie rozumiem dlaczego nadal piszesz w tym wątku nie wnosząc niczego konstruktywnego.
Wytyczne OSM mówią o tym, że “motorway” musi być droga specjalnie urzędowo oznaczona, ale nie precyzuje jak ma się nazywać… a nie precyzuje, bo każdy kraj może mieć inne urzędowe klasyfikacje. Akurat w Polsce zarówno A jak i S dwujezdniowe spełniają warunki wymienione w wytycznych OSM…
…więc nie rozumiem dlaczego ktoś z DWG miałby się czepiać albo ktoś z zagranicy miałby się nie zgadzać z tagowaniem S jako motorway? Wydaje mi się że osoby z zagranicy, mając umysł wolny od polskiej bezsensownej urzędowej klasyfikacji, wręcz popierałyby dyskutowaną tutaj propozycję. Zresztą znalazłem ostatnio changeset jakiegoś gościa z zagranicy, który podniósł fragment pewnej drogi w PL do “trunk”, i zrobił to zresztą zgodnie z przeznaczeniem tego tagu.
Jest jakieś odpowiednie miejsce na forum gdzie można by popytać społeczność międzynarodową?
W którym miejscu tak wyszło, bo nie kojarzę?
To tak jakby zgłaszać producentowi, że jadąc po Austrii czy Czechach nawigacja mówi o autostradach, mimo że tam są Autobahny i dalnice.
Równie dobrze teraz zagranicznym kierowcom może się nie podobać, że jeżdżą po wypasionych polskich autostradach (nie interesuje ich urzędowa klasyfikacja dróg), a nawigacja z jakiegoś powody twierdzi, że to nie są autostrady.
Nie całkiem rozumiem co masz na myśli, ale raczej nie to co ja.
Od wyświetlania “ciągłych dróg” są tagi primary i secondary. Tu nie ma znaczenia jakość drogi. Jeśli droga jest “główna” i łączy największe miasta i nie ma dla niej lepszej alternatywy, to nawet jeśli na jakimś fragmencie jest “paździerzowa” to i tak powinna mieć tag primary.
Natomiast tagi trunk i motorway uwzględniają kryteria jakościowe i jeśli dany fragment drogi głównej spełnia te kryteria, to powinien być odpowiednio otagowany jako trunk lub motorway. Tutaj nie ma kryterium ciągłości.
Czyli Rumuni też mają źle otagowane drogi, przy czym oni akurat przegięli w druga stronę…
Pierwotną moją motywacją było to, że w Polsce mamy wiele odcinków dróg, które mają lepszy standard niż przeciętny i drogi takie powinny być wyróżnione na mapie (nie tylko graficznie, ale też “bazodanowo”). Niestety nie są wyróżnione i chciałem to naprawić. Dla takich właśnie dróg został stworzony tag trunk. Takie jest jego przeznaczenie - wyróżniać drogi lepsze od przeciętnych. Nie musimy tu wymyślać koła na nowo i tworzyć jakichś nowych tagów, skoro pierwotna idea stojąca za tagami motorway i trunk jest jasna i przejrzysta i wystarczy ją wdrożyć. Nie jest to żaden mój wymysł!
Tagowanie dwujezdniowych S jako motorway jest kwestią wtórną, która naturalnie wypływa jeśli weźmiemy pod uwagę obecnie stosowane w Polsce zasady tagowania.