Przeglądając pobieżnie - wiele obiektów nie ma żadnego population, często jego wartości nie były zmieniane od kilkunastu lat. Są też miejsca, gdzie dane są uzupełniane - jeżeli nie wpisano population:date, to mogą zostać błędnie nadpisane
Obiekty do edycji
Proponuję zastosować zmiany do obiektów:
które mają tag teryt:simc=*
z pominięciem tych, które mają population:date nowsze niż 2021-06-30
które zostaną dopasowane do danych urzędowych (po kodzie teryt)
Polecam sprawdzić obiekty z "source:population"~"https://www.polskawliczbach.pl/.*"
Całkiem sporo już zostało zaimportowanych właśnie z population:date = 2021-06-30, ale nie wszystkie.
Z tego, co wiem te dane są z Narodowego Spis Powszechnego 2021, ale potencjalnie jakoś przekształcone.
A ten tag byłby dodawany do i węzła, i relacji? Może to być trochę problematyczne, jeśli ktoś w przyszłości zaktualizuje tag tylko na jednym elemencie.
OK, wziąłem się za realizację tego pomysłu i oczywiście nie było to takie proste.
Dane GUSu są identyfikowane numerami TERC. Są one nadawane jednostkom podziału terytorialnego - wydaje mi się, że bardziej pasują do relacji obszaru - i tak są zazwyczaj stosowane.
Niestety niewiele obszarów ma wypełniony ten numer.
Miejscowości w OSM mają często wpisany numer SIMC - on wydaje się bardziej pasować do węzłów odpowiadającym miejscowościom i to tym punktom chciałem przede wszystkim zaktualizować tag population.
W bazie TERC są wyszczególnione wszystkie miasta, gminy miejskie i “obszary miejskie” gmin miejsko-wiejskich, odpowiadające miastom.
Nie znalazłem nigdzie “konwertera” numerów TERC na SIMC dlatych obszarów, dlatego napisałem swój korzystając z bazy statystycznej SIMC ze strony GUS - w ten sposób uda mi się zaktualizować dane population=* dla węzłów oznaczających miejscowości. W następnym kroku zaktualizuję tagi dla relacji, ale nie będę dopisywał tam gdzie danych nie było wcześniej.
Dzięki, sprawdziłem jeszcze raz i to jedyny taki przypadek. Poprawię na przyszłość swoje skrypty.
Tak, jeszcze nie poprawiłem ich, jutro wyślę kolejny changeset, ale chciałem przy okazji wykryć inne takie niezgodności, a do tego potrzebowałem żeby się zmiany rozpropagowały.