Projekti

Zdravo svima,

Mislim da bi bilo jako korisno kada bi sami sebi zadali neke ciljeve, zadatke, projekte.

Voleo bih da cujem kakve ideje i predloge imate, da ih prodiskutujemo ovde malo, pa da vidimo sta i kako dalje.

Jedna od ideja je da podelimo posao po gradovima, delovima grada, ili da podelimo posao po tipu posla, npr mapiranje, preslovljavanje, itd…

Something that I find very important is to get and hold new mapper. This means marketing in GPS forums and someone from Serbia should welcome new mappers in Serbia in their own language and point to the forum. If they socialise, they will stay longer and contribute more. Just a week ago someone new joined in Kragujevac…in fact every day someone new joins and adds two or three edits and leaves OSM. But the guy in Kragujevac has added a significant amount of data so it might be worth to say welcome to such people.
hhttp://www.openstreetmap.org/user/fyono/edits

Опасно се примакао 1. април -
http://tools.geofabrik.de/osmi/?view=wtfe&lon=20.59095&lat=44.50943&zoom=8&overlays=overview,wtfe_point_clean,wtfe_line_clean,wtfe_point_harmless,wtfe_line_harmless,wtfe_point_modified,wtfe_line_modified_cp,wtfe_line_modified,wtfe_point_created,wtfe_line_created_cp,wtfe_line_created

Да ли глумити поштење или ремапирати - питање је сад?

To je odlican projekat. Svako ko moze nek pogleda mapu i nek vidi u svom kraju dali ima nesto tagovano sto vec poznaju i nek preprave/potvrde.

Zdravo svima,
sta mislite, ima li smisla da se mapira planirana trasa UMP u Beogradu posto je izgradjen most “na Adi”?

I jos drugo pitanje, zna li iko neko pametno resenje kako se lako resiti tih suma koje su mapirane “Landsat”-om, toliko su netacne da u stvari s moje tacke gledista vise skode dego sto doprinose mapi.

Све што постоји има смисла мапирати или уцртати на мапи, поготову ако је могуће кретати се њиме.

Што се тиче шума нико их озбиљно и не користи за орјентациу, већ су ту само да угрубо прикажу терен (а и да попуне рупе на мапи). По мени њих не треба уклањати са мапа, већ ако негде жуљаљу преправити их. А, ако желиш да правиш своје мапе онда није проблем да их игноришеш.

Šume su iz http://www.eea.europa.eu/data-and-maps/data/clc-2006-vector-data-version i nisu baš naj preciznije naravno, ali tamo gde postoje bolji izvori moguće ih je korigovati.
A što se tiče UMP-a zašto da ne, zato imamo proposed tag.

Sta je sadm UMP? Kad smo vec kod toga, sta je sa onim kineskim mostom kod Borce?

UMP ili ti Unutrašnji Magistralni Poluprsten. :wink:
A ‘kineski’ most je valjda već počeo da se gradi, nisam siguran.

Mi smo si zadali zadatak provjeriti sve podatke za licence i to smo rješili preko tasks servera.
Kolega dodobas je složio http://tasks.osm-hr.org/ gdje smo podjelili hrvatsku u zone i svatko je provjerio, dio po dio.
Slobodno koristite i vi taj server. username i password se vuku sa osm-a tako da nije potrebna dodatna registracija.

Jedino ograničenje je da se držimo na 200 poligona po tasku.

Nadam se da će vam ovo pomoći.

Pozdrav

PS. Sad preko tog servera planiramo podjelu crtanja po bingu.

Mali dodatak, evo i Job-a za vas:
http://tasks.osm-hr.org/job/8
Ako neželite recite pa ćemo maknuti.

Pozdrav.

Ovaj smo nazvali “ceste i šume” pa bi slijedeći mogli nazvati “kuće i oranice” ili tako nešto. Stavili smo Dražu kao admina pa možete i sami raditi taskove (Draža može druge pretvoriti u admine, samo nemojte brisati naše taskove :smiley: ). Kako bi dobili kockice po bing pozicijama, kod kreiranja novog joba u rubriku “OSM relation” upišete 2033790 (to je broj relacije u kojoj su poligoni binga po Srbiji).

Pogledacu ovo detljanije preko vikenda kad budem imao malo vise vremena. U medjuvremenu, ako ima dobrovoljaca neka se jave.

Nažalost taman jučer smo pobrisali 4 joba gdje smo provjeravali podatke o licencama.
To se vidi po onim crvenim područjima na karti.
Možete i takav Job kreirati pa provjeriti sve licencne verzije, ali sad više nema naših primjera.

Predlažem da si složite poslove za probleme s licencam prvo i da to rješite, ovako je brže dio po dio.
Beograd se crveni na karti sa licencnim problemima(pozadinska karta na tasks serveru) a ima Bing pokrivenost. 1.4. se bliži i prijeti gubitak podataka, nestaće vam dio grada…

Kako možemo izgubiti podatke koji nisu naši !?! Prvog aprila će biti čista situacija sa time šta je validno od podataka a šta ne, pa će biti mnogo lakše sve odraditi nego sada. Inače, sviđa mi se rečenica: "Putovi se remapiraju tako da se put selektira i onda kopira sa ctrl-c i ctrl-v. Tada se stari put obriše, i novi put se pomakne na njegovo mjesto. " sa vašeg uputstva za preslovljavanje :wink: .

Ako sam ja recimo prvi autor nekog puta i netko kasnije doda jednu točku on preuzima vlasništvo nad tim putem. Naravno da neću crtati cjeli put ispočetka jer se netko neslaže s licencom. To se odnosi na to :smiley:
Čak na početku piše: “Remapiranje znači “zamjena sa novim podacima”. To ne znači kopiranje starih podataka jer bi to značilo da se krše prava tih korisnika.”
Ali kako god radili treba paziti na relacije. Bilo je popravljanja relacija nakon remapiranja :smiley:

Uglavnom bolje je nanovo nacrtati po Bingu i gpx logovima sve jer tako se rješavaju i stare greške sa lošim podacima i detaljnije se crta.

A, vidim da je hbogner već napisao…

Striktno govoreći, tvoja prva verzija puta će ostati, ali sve ostale će biti obrisane (od trenutka kada ih neko ko se ne slaže sa licencom dodirne). Što je najgore, ne verujem da ljudi imaju toliku svest da svesno odbijaju da prihvate promenu licence već da su u pitanju neki nesrećni spletovi okolnosti. Na žalost, i sa time moramo živeti :frowning:

Da, a oni koji su svesno odbili nam prave posao npr. Jkjk koji svesno odbija licencu a ima objekata u Srbiji koje je dotakao, drugi korisnik koji je trenutno još uvek neodlučan h4ck3rm1k3 ima popriličan doprinos, uglavnom na kosovu.