Projekat - bici staze u gradovima Srbije

Pozdrav,
Napravio sam sajt sa bici stazama i trakama po gradovima Srbije:

Sajt: Bike SRB

Za sad samo Beograd, Novi Sad i Niš. Od funkcija može da prikaže statistike (koliko km staza), i da highlight-uje podlogu i osvetljenost staze. Ideja je da se ažurira jednom dnevno. Open source je.

Napomenuo sam da su podaci iz OSM-a, kratko sam pozvao ljude da sami unesu stvari (ili da ostave beleške) i pomenuo brouter.

Može ova tema da bude za želje, čestitke, pozdrave, bugove, izmene sajta, probleme u podacima i sl.

3 Likes

Bilo bi super da napišeš i gdje ljudi mogu pronaći taj site/source :smile:

OMG, vidi se da sam ovo pisao noću:)

Sajt: Bike SRB

(dodao sam i u originalni post)

Tehnički nije ništa teško napraviti. Rado bih ubacio i HR, ali ove vektorske mape koje imamo (https://vector.openstreetmap.rs) su ograničene samo SR i onda su neupotrebljive za HR. Opcije su da napravim vektorske mape za ceo Balkan, ili da zameniš Maplibre vektorski server sa nekom drugom podlogom (trebalo bi da može). Pitaj ako bilo šta treba!

1 Like

Možeš da dodaš Zrenjanin, pošto su sve bici staze u gradu unete.

Dodat Zrenjanin. Ovde je source kod izmena, koga zanima. Pošto se sad “bolje” vide svi problemi, što sa tagovanjem, što sa mojom interpretacijom šta treba prikazati na koji način, cimaj me na privatne poruke ili ovde za sve greške koje primetiš!

Планираш ли да обихватиш бициклистичке руте ван насеља?

Tehnički nije problem. Npr. za Beograd ćeš videti da se na mapi prikazuje i deo Pančeva, a to je zato što “zahvatim” malo više podataka nego što je teritorija opštine. Tako bi se mogla zahvatiti cela Srbija, pa prikazati. Više je to što van naselja niti ima mnogo bici staza (čak ni u Vojvodini između sela retko gde ima bici staza), niti je to lako survey-ovati, niti ima podataka. Ako npr. pričaš za MTB staze po Zlatiboru i Tari koje si ti radio, ovaj sajt ih ne bi ni renderovao (jer nisu “dedicated” staze za bicikliste sa iscrtanim oznakama na putu). A i bitnija stvar je da je “tema sajta” podaci za gradove, pa nisam ni razmišljao da dodam Srbiju celu:) Ali definitivno može da se iskoristi kod za ovako nešto!

Ok je to. Ono sto sam ja radio su biciklističke rute a ne biciklističke staze. Ne znam koliko je moguće na OSM napraviti razliku ali razlika jeste bitna:

  • biciklistička staza je saobraćajni objekat koji je obeležen shodno saoraćajnim propisima

  • bicilistička ruta je put, kojim pored druge namene može da se koristi i za bicikle, s tim da je obeležen biciklističkim putokazima, najpre u turističke svrhe.