[Programowanie - Python] Odczyt / Edycja / Zapis pliku GPX

Czy moglibyście polecić jakąś bibliotekę pod Pythona do odczytu/modyfikacji/zapisu plików GPX?
Zanim zacznę się wgryzać w szczegóły, to chciałbym wiedzieć, jaka biblioteka jest warta zachodu.
Wynik na tej stronie Search results · PyPI zwraca sporo wyników, więc ciężko sprawdzać wszystkie.

Z takich moich głównych wymagań:

• odczyt wszystkich danych ze śladu - najlepiej coś w rodzaju → wrzucam plik do foreach i wyrzuca mi wszystkie punkty i ich wartości
  • modyfikacja pojedynczych punktów
  • usuwanie pojedynczych punktów
    -zapis jako nowy ślad

Dodatkowe wymagania

• łączenie kilku plików gpx - mam kilka śladów, które chciałbym połączyć w jeden ślad (program się wywalil i przestał zapisywać ślad)
  • wyrzucenie kodu w jakimś javascript, lub coś podobne, żeby dało się wyświetlić dany ślad na stronie. Podejrzewam, że skończy się to na osobnym kodzie dla frontend i dla backend

Mam kilka pomysłów, ale na obecną chwilę, to chciałbym ogarnąć chociaż te podstawowe tematy, zanim zacznę coś więcej.

Tak na koniec. Rozumiem, że to jest strona (GPX 1.1 Schema Documentation) opisująca plik gpx?

W przypadku GPXa kusiłoby mnie po prostu sparsowanie tego jako xml i napisanie własnego kodu.

Pytanie czy chcesz skleić konkretne 5000 gpx co masz na dysku i skonwertowanie ich do .geojson?

Czy robisz stronę gdzie ludzie będą wrzucać własne dziwne gpxy?

W skrocie, ostatnio znalazlem jeden famework i chcialem miec jakis cel przy nauce i stwierdzilem, ze napisanie takiej aplikacji byloby fajnym rozwiazaniem, a jakby przy okazji rozwiazaloby moj jeden problem, to byloby super.

Co do łączenia plików, to ze starego telefonu mam ileś tam plików gpx, które chciałbym połączyć w jeden plik. Powód jest prosty, to był stary telefon i OsmAnd nie wyrabial juz z taka ilością RAMu, więc się czasami wywalał, a ta funkcja wznawiająca nagrywanie, nie zawsze działała, więc mam sporo podzielonych plików z takich wycieczek.

Co do geojson, to pierwszy raz o tym slyszę.

GeoJSON - Wikipedia - dość fajny format, zwłaszcza frontend ma często wsparcie ale i gdzie indziej szeroko używany