"Prigradske" linije prevoza u Beogradu

Pozdrav svima,

U Beogradu od javnog prevoza imamo obeležen samo određeni podskup linija koje postoje u okviru Javnog linijskog prevoza putnika (JLPP). Postoje i neke međugradske linije, ali nije o njima reč, već o linijama koje mahom idu u opštine na teritoriji grada koje nisu deo samog grada (npr. 860 za Obrenovac, 581 za Lazarevac, 493 za Mladenovac, itd.)

Ono što shvatam je da su unete samo linije koje postoje u GTFS podacima na sajtu Vlade Srbije, međutim, ne vidim ikakav razlog da samo te linije budu upisane, kada su ostale podjednako važne i imaju isti status kao i ove koje su unete. Tj. ne postoji nikakva razlika između “gradske” i “prigradske” linije, postoje samo zone, a zone se ne tiču linija kao takvih, već stajališta. Sve i da ima razlike, trebalo bi uneti te linije, ali tim pre što nema, izgleda kao da je posao prekinut napola.

Da li postoji neki plan da se preostale linije sistematski unesu? Ne postoji, da ja znam, GTFS baza podataka sa tim linijama, ali ne vidim što ne bi bilo moguće unositi linije jednu po jednu. Možemo koristiti kao referencu podatke na bgprevoz.rs, koja sadrži sve linije JLPP, kao i red vožnje i lokacije stajališta za svaku od njih.

Sorry for stepping in here with a slightly different issue: PTNA links to some sources of GTFS which it downloads from the Serbian Government server. But as you can see on the PTNA page, they are not up-to-date.

As I do not speak the Serbian language, it is nearly impossible to check for the reason. Could you help me here? Thanks.

Yeah, sad story. We had a change of provider of public transport and new provider (which implemented real-time gtfs and is hapilly sharing it with G, afaik) is still silent on giving open data. We got “be patient, it is coming soon” from UNDP folks, so we are still hopeful this will be sad story, but with a happy ending:) What you got in PTNA is latest open data:/

Ne postoji plan, da ja znam. I ovo što je unošeno je unošeno i ispravljano ručno, uz pomoć PTNA i nekog mog alata. Ali to su bili otvoreni podaci, pa smo mogli! Niko ti ne brani da uđeš u autobus i uneseš ove linije i mislim da treba da budu unesene, samo je legalna strana sporna ukoliko skidaš sa bgprevoz-a (ali ako radiš survey, onda je ok:). Osim diskusije o tagovima operator i network, ne vidim neke probleme da i ove linije budu unesene. Jedino mi pada na pamet da linije idu retko, a routeri mogu ih nude kao alternative (što niko normalan ne bi ponudio, i samo mogu da zagađuju rezultate iz aplikacija). Drugo pitanje - jel mogu normalno da uđem u ovaj autobus 860, npr. BAS-Čukarica, platim kartu SMS-om i da izgleda isto kao “obična” gradska linija? Ako može, treba ih uneti

samo je legalna strana sporna ukoliko skidaš sa bgprevoz-a

Okej, znam da OSM ne dozvoljava kopiranje drugih mapa, ali mi bgprevoz nije nužno “druga mapa” niti znam da imaju ikakav copyright (doduše, ne tvrdim da nije sporno, samo ne znam kako).

Tag network definitivno treba da bude isti, jer to jeste isti sistem. Sa operator tagom je problematično, jer ne znam kako se to definiše – znam rekla-kazala da operator nije isto što i prevoznik, a svakako i među već unetim linijama postoje mnoge koje ne prevozi GSP, te ne znam šta nam to govori o operatoru (i da li je GSP uopšte operator). Ali to je skroz druga tema.

jel mogu normalno da uđem u ovaj autobus 860, npr. BAS-Čukarica, platim kartu SMS-om i da izgleda isto kao “obična” gradska linija?

BAS bi verovatno tražio peronsku kartu, ali recimo da je Palata pravde u pitanju a ne BAS – da, funkcionisalo bi isto kao i recimo 51, ili koja god linija ide sličnom trasom. Nikakva dodatna naplata ni drugačija povlastica nije potrebna.

Jedino mi pada na pamet da linije idu retko, a routeri mogu ih nude kao alternative

Ovo znam da može biti problem, i istina je da postoje neke linije tu koje imaju dva polaska dnevno, međutim za neke bitnije pravce mislim da je interval čak 10 ili 15 minuta. Stoga predlažem da se unesu bar te neke ključne linije za početak – 860, 581, 493 i još par njih. S druge strane, 4401 od Sopota do Parcana možda ipak može da sačeka :upside_down_face:

Mislim da će ovde najveći problem biti lokacije stanica – osim ako postoji neki efikasniji način bez da se zapravo prođe pored svake i obeleži na gpx-u?