Aktualna liczba obiektów to 17.6k.
Wg taginfo >20k (ciekawe z czego wynika różnica).
Ogólnie takich kluczy jest więcej, choć akurat nie wszystkie występują w Polsce. U nas jeszcze jest bardziej widoczny odbl wg taginfo >1.2k.
Nie bez powodu są jednak oznaczane jako discardable
– właśnie tak jak napisał Mateusz, żeby edytory mogły je usuwać same (po cichu) przy okazji np. w JOSMie się nie wyświetlają w tabelce tagów, ale zmiana je usuwa.
Takie założenie nie podbija sztucznie historii obiektu – w zasadzie pewnie to jest jedyny powód dla którego nie zostało to automatycznie usunięte wszędzie. W skali globalnej jednak to już są miliony(created_by, tiger:*) i jak każdy kraj zacznie tak usuwać, to efekt będzie podobny.
Pomijając sztuczne zmiany, to zostawienie tego ma taką zaletę, że istnieją narzędzia, które pokazują obszary dawno niemapowane. Dotykając takich obiektów mocno je odfiltrujemy na kolejne lata (niestety).
Ogólnie to te tagi jakoś mocno nie przeszkadzają, gdyby było inaczej, to by dawno zostały usunięte 
Patrząc na to z innej strony:
Spojrzałem sobie na swoją okolice, którą intensywnie mapuję i sporo ich widzę. Kawałek ścieżki, którą edytowałem jakiś czas temu nadal to posiada. Wynika to z tego, że modyfikowałem linię, a nie węzły, więc na nich to zostało.
To jest problematyczna rzecz do przemyślenia, czy może nie warto spróbować zaostrzyć reguły usuwania przez edytory (zamiast usuwać jednorazowo – patrząc globalnie). Np. żeby w przypadku modyfikacji linii sprawdzone też zostały wszystkie węzły. Na pewno zwiększyłoby to zestawy zmian, ale pewnie przyśpieszyłoby to również pozbywanie się ich.
Jeśli mimo wszystko mielibyśmy usuwać te tagi, to bym nieco przefiltrował dane:
- tylko z węzłów
- obiekt nie może posiadać innych tagów (np. mamy 400+ obiektów
highway
) – w ten sposób odfiltrujemy obiekty, które pewnie powinny zostać przejrzane. Tu potencjalne kombinacje.
Resztę można by spokojnie wrzucić nawet w jakieś maproulette jak by ktoś miał chęć “Przegląd starych obiektów”, albo zostawić tak jak teraz
W sumie to maproulette można i teraz z tego zrobić do “nie węzłów”.
Moja propozycja jest następująca, aby najpierw mimo wszystko spróbować przynajmniej dla JOSMa i iD założyć issue/ticketa i spróbować zaostrzyć reguły usuwania tych tagów – żeby działało to bardziej zaraźliwie, bo to węzły stanowią problem. Dopiero w przypadku odmowy/braku poparcia społeczności rozważałbym usunięcie ich z powyższych kryteriów jakimś botem, albo i po prostu zostawienie jak jest ze względu na praktycznie zerową szkodliwość.
Na koniec warto pewnie jeszcze wrzucić statystyki na wykresie:
Globalne jest tutaj: created_by | Keys | OpenStreetMap Taginfo