Trailmap on aivan loistava mtb-reittien suunnitteluun. Yksi asia, jota itse toivoisin olisi, että OSMiin voisi jotenkin merkata polkujen kesäaikaisen tiheän kasvillisuuden ja jotenkin nähdä nämä polut kartalla, jotta niitä voisi välttää. Tunnen kyllä mtb:scale luokituksen, mutta se ei ota sinänsä mitään kantaa kasvillisuuden määrään.
Asia ei ihan yksinkertainen ole, koska kyseessä on vain kesäaikainen ongelma. Keväällä ja syksyllä kun kasvillisuutta on vähemmän jokin kapea polku voi olla aivan loistava maastopyöräpolku, mutta kesällä kun kasvillisuus on kasvanut, voi polku olla melkein ajokelvoton kun vieressä kasvaa metrin verran nokkospuskaa. Esimerkkinä tämä Niipperinpuron viereinen polku, joka nyt kesäaikaan on melkoisen kasvillisuuden ja nokkosten peittämä vaikka onkin vain mtb scale 1: Way: 1285619608 | OpenStreetMap
Tämä sivuaa ehkä vähän trail_visibility tagia, koska kasvillisuus vaikuttaa polun näkyvyyteen, mutta ei ole ihan sama asia, koska joskus polku voi kyllä olla ihan selkeästi näkyvilläkin, mutta silti kasvillisuuden peittämää. Kesällä ainakin itse vältän tällaisia polkuja, joista tiedän, että shortseilla siitä pyöräiltäessä on jalat täynnä nokkosenpistoja.
Onko kukaan keksinyt tälle mitään järkevää tapaa tägätä tällaisia polkuja?
Kasvillisuuden merkkaamiseen olen nähnyt käytettävän obstacle=vegetation-ominaisuustietoa. Overpass Turbon mukaan noin 4900 objektilla on kyseinen ominaisuustieto, joista n. 1900 on Suomessa. Obstacle-avainta voisi ehkä käyttää nykyistä laajemminkin. Kannattaa lukea wikisivu läpi, jos englanti taittuu.
En osaa sanoa, ottaako Trailmap huomioon tämän avaimen reitityksessä, mutta omien havaintojeni perusteella se olisi paras tähän tarkoitukseen.
Sitä, että polulla tai tiellä on nokkosia tai muita vain kesäaikaan kasvavia kasveja (vrt. puuntaimet) ei ole taidettu tietääkseni erotella mitenkään. Toisin kuin esimerkiksi pintamateriaalin tasaisuudelle ja kiinteydelle, kasvillisuuden määrälle ei ole otettu käyttöön omaa arviointiasteikkoa. Wikissä todetaan vain, että jos liikkuminen on kasvillisuuden takia vaikeaa ja huomattavasti tavallista hitaampaa tai täytyy mennä varovasti, on obstacle=vegetation paikallaan ("Movement on route is hard due to the vegetation, movement is significantly slowed down or you have to move carefully"). Kasvillisuuden laatua voi kuvailla description-avaimen arvolla.
Pitänee katsoa rendaako trailmap noita polkuja nyt mitenkään eri lailla. Itse asiassa löysin Trailmapin tagien dokumentaatiot Maastokartoituksen olennaiset tagit | OSM Trails Finland ja siellä on tuo obstacle=vegetation mainittu, eli pitäisi rendautua polku eri lailla vihreän katkoviivan kanssa, jolloin reittiä suunniteltaessa noita polkuja voi vältää.
Mitä enemmän tuohon Trailmappiin tutustun niin sitä paremmalta se vaikuttaa kun nämä kasvillisuudetkin on huomioitu.
Kyllähän Trailmap huomioi tuon sekä kartassa että reitityksessä eli kuten olit huomannutkin niin obstacle=vegetation renderoidaan karttaan vihreiden täplien kera (polun viereen) ja reititin huomioi myös aika merkittävillä miinuspisteillä. Kartassa tuo saattaa joskus sekoittua surface=mud kanssa, jossa täplät ovat sinisiä.
Ihan täydellinen tämä tagays ei sentään ole, koska siinä ei erikseen huomioida kausittaista ongelmaa ja pysyvämpää (ts. pusikoitumista, joka johtuu rungollisista kasveista). Mutta tuo antaa indikaatioin kuitenkin, että polulla saattaa olla haastetta odotettavissa, joten voi joka välttää tai sitten varustautua plan B:lla jos menee pahaksi.
Tagin käytöstä on keskusteltu aika tuoreeltaan OSM-polkukartoituksen kokoontumispaikalla eli Facebookin “OSM Trails Finland” ryhmässä. Linjaus niin, että tagia käytetään kun kasvillisuus oikeasti haittaa etenemistä tai on muuten ikävää. Eli ei ihan parista heinänkorresta vielä laiteta ja toisaalta jos polku on niin umpeenkasvanut että eteneminen haastavaa niin mtb:scale, trail_visibility ja width tageilla indikoidaan ongelman laatu - viimeisenä ratkaisuna poistetaan koko polku.