Pohjoisen highway=unclassified teiden muutos muotoon highway=road

Olen muuttamassa kaikkia (lähinnä) pohjoisessa olevia käyttäjän Kekoil ilmakuvista piirtämiä highway=unclassified teitä käyttämään tagia highway=road. Tämä siitä syystä, että tuolloin ei ollut vielä käytössä highway=road tagia ja Kekoil on käyttänyt tagia highway=unclassified selkeästi tarkoittamaan “en tiedä mikä tämän tien luokitus on”.

Muutettavia teitä on huimasti, lähes 10 000. Olen käyttänyt melko tiukkoja suodattimia*, joten toivottavasti kenenkään muutoksia ei sotketa. Toisaalta osa väärin merkatuista highway=unclassified teistä jää vielä paikalleen, mutta toivottavasti nämä saadaan korjattua manuaalisesti tai myöhemmällä uudella isolla editillä.

Asiasta on keskusteltu IRC:ssä OFTC:n #osm-fi ja #osm -kanavilla.

  • Vain tiet. Viimeinen editoija Kekoil. Ei nimi-, ref- tai surface-tageja. Ei source-tagia jossa on jotain surveysta tai gps:stä. Lisäksi muutin teitä joissa viimeinen editoija olin minä itse.

Muutoskokoelmat:

http://www.openstreetmap.org/browse/changeset/3856652
http://www.openstreetmap.org/browse/changeset/3856706
http://www.openstreetmap.org/browse/changeset/3856751
http://www.openstreetmap.org/browse/changeset/3856774
http://www.openstreetmap.org/browse/changeset/3856797
http://www.openstreetmap.org/browse/changeset/3856823
http://www.openstreetmap.org/browse/changeset/3856866
http://www.openstreetmap.org/browse/changeset/3856885
http://www.openstreetmap.org/browse/changeset/3856904
http://www.openstreetmap.org/browse/changeset/3856934
http://www.openstreetmap.org/browse/changeset/3856972
http://www.openstreetmap.org/browse/changeset/3856989
http://www.openstreetmap.org/browse/changeset/3857022
http://www.openstreetmap.org/browse/changeset/3857057
http://www.openstreetmap.org/browse/changeset/3857082
http://www.openstreetmap.org/browse/changeset/3857107
http://www.openstreetmap.org/browse/changeset/3857139
http://www.openstreetmap.org/browse/changeset/3857177
http://www.openstreetmap.org/browse/changeset/3857207
http://www.openstreetmap.org/browse/changeset/3857231

Kaikki lähetetty.

Niin ja mainitaan että tämä oli myös siksi että joukossa voi olla teiksi piirrettynä sähkölinjalle raivattuja aukkoja tms., niin nyt ne tulee aikanaan tarkistettua. Pohjois-Suomen syrjäisemmissä teissä on muutenkin aika hurja urakka ellei joku keksi tapaa aktivoida paikallisia.

Onko tuon highway=unclassified käyttö siis kielletty? Minä olen käyttänyt itse sitä eräänä tieluokkana. Siis merkkaamassa tietä, joka on pienempi kuin paikallistie (jolla on tienumero) ja isompi kuin mökkitie tai metsätie, joilla ei ole edes nimeä. Siis jos tuo on kielletty, niin on tuossa iso urakka. Jossain toisessa keskustelusäikeessähän minä arvelin jo korjaavani itse tekemiäni virheitä.
Sekä navigaattori, että osm-nettikartta ovat mielestäni näyttäneet nuo unclassified-tiet jotenkin loogisessa mielessä “sopivina”.

Kyllä highway=unclassified on käytössä ja tarpeellinen. Tässä oli kyse teistä, jotka on piirretty pelkän satelliittikuvan perusteella ja joista tekijällä ei ole mitään muuta tietoa, kuin että joku tie se varmaankin on. Näille siis suositellaan highway=road. Vaikka kyllä satelliittikuvaltakin usein pystyy päättelemään ainakin sen verran, että umpimetsään loppuva tie asumattomalla seudulla on metsätie.

Keep Right -tarkistin on nyt merkinnyt ainakin Rääkkylässä highway=road -merkinnätfixme -merkillä, eli se pitää niitä virheellisinä. Useimmat ovat pieniä teitä, jotka ilmeisesti pitänee muuttaa metsä ja mökkiteiksi eli highway=track, osa vähän isompia.

Ei Keep Right suonaisesti pidä virheellisinä, mutta vinkkaa että jonkun pitäisi luokitella se. Karttadatassa on paljon fixme=* tageilla merkattuja kohtia, yleisimpänä varmaan fixme=continue teillä joiden kartoitus on jäänyt kesken, tai muita vinkkejä puuttuvasta datasta jota ei ole pystytty piirtämään silloisilla tiedoilla.

highway=road on aina väliaikainen merkintä, kunnes joku luokittelee tien alkuperäistä piirtäjää paremmilla tiedoilla.