Planet BeNeLux

De nieuwe tile server schiet al aardig op. En als nieuwe feature draaien we nu in plaats van planet-nl planet-benelux. Er is een mooie polygoon gemaakt om de benelux heen waardoor deze kleiner is dan planet-nl. Maar het is natuurlijk vooral handig dat nu de hele benelux een snelle tile server krijgt waardoor hopelijk nog meer gemapt kan worden!

Elke nacht wordt er een nieuwe planet-benelux gemaakt welke uiteraard beschikbaar is voor een ieder die hier iets mee wil doen. Zie http://planet.openstreet.nl

Vanaf nu zullen er iets vaker berichten volgen over de nieuwe tile server, welke hopelijk snel de oude kan vervangen!

Heel mooi deze ontwikkelingen. Ik heb vooral veel zin in de vele interessante overlays die we kunnen gaan maken en de mapping op die we daarme op die specifieke vlakken kunnen versnellen.

En om dan maar gelijk een interessante overlay aan te kondigen:

http://maxspeed.openstreetmap.nl/ of ook wel http://maximumsnelheid.openstreetmap.nl/

Dit is een overlay waarop de maxspeed=* key wordt gevisualiseerd, bovenop de kaart van de Benelux. De maxspeed=* key wordt opgegeven in km/h, en zoals je kunt zien zijn er al aardig wat gebieden waar snelheidsinformatie is terug te vinden.

Nu levert dit niet alleen leuke kaarten op, maar uiteindelijk kunnen ook routeringsdiensten als YourNavigation en de World Routable Garminkaarten hiervan profiteren, om een nog optimalere route voor te stellen.

De op dit moment beschikbare snelheden zijn: 7/15, 30, 50, 60, 70, 80, 90, 100, 110, 120, 130 km/h en ‘geen snelheidslimit’. Snelheden die hier niet in vallen, worden op dit moment weergegeven als een stippellijn.

Maxspeed kaart: Nice! Nogal wat beter dan deze: http://wince.dentro.info/koord/osm/KosmosMap.htm die last heeft van een zeer lage update frequentie en nogal wat bugs. Dit geeft een goede duw in de rug om hier eens wat dagen voor te reserveren.

Super overlay is dit. Komen natuurlijk ook meteen de vragen, zoals:

  • moet je afslagen van snelwegen taggen, en zo ja met welke snelheid (als deze niet is aangegeven)
  • rotondes, het lijkt logisch om ze dezelfde maxspeed tag als de hoofdwegen te geven, maar met 80 of zelfs 50 over een rotonde rijden is niet erg realistisch
  • tijdelijke snelheidsbeperkingen - zoals bv de A7 tussen Joure en Heerenveen is van 120 naar 90 gezet voor een langere periode tot de centjes er zijn om het wegdek op te knappen -

Een maximumsnelheid betekent niet dat je ook met die snelheid moet rijden. Autobaan wordt ook met 120 getagged, maar daar rijden mensen ook langzamer. Dus wat mij betreft kunnen die rotondes op dezelfde snelheid als de rest van de weg,

-peter

:D:D Eventueel een slider om de mate van transparantie van de layer in te stellen

:slight_smile: enne knopjes waarmee je Potlatch of JOSM kunt opstarten :slight_smile:

Inderdaad maximum snelheden gelden ook voor haakse bochten terwijl je die snelheid niet kunt halen ter plekke. Snelweg afslagen zijn onderdeel van de snelweg dus mag je daar 120. Ook op rotondes mag je in principe net zo hard als op de rechte stukken van de weg.

Tijdelijke snelheidsbeperkingen horen ook op de kaart te staan. Waar werkzaamheden maar een weekje duren is dit natuurlijk bijna ondoenlijk maar wanneer deze beperkingen langer gelden en je regelmatig de status van de situatie vast kunt stellen zou ik ze zeker taggen.

Inderdaad, “rij met je verstand” en dat soort dingen, maar dat is verder een heel ander soort discussie voor een heel ander forum. :slight_smile:

Afritten van snelwegen horen bij de snelweg, en tot het moment dat je het bord einde-snelweg voorbij bent, en als er verder geen andere beperkingen staan gesignaliseerd, kun je er 120 (of 100). Evenzo bij opritten. Uit praktisch oogpunt kun je het kleine stukje tussen einde bord en kruisende weg ook gewoon meenemen met maxspeed van de hele afrit, behalve als het om honderden meters gaat.

Ter info: de wegen over tankstations en parkeerplaatsen langs autosnelwegen zijn maxspeed=50 als er verder niks is aangegeven.