PK-seudun puuttuvia rakennuksia

Tervehdys!

Laitetaanpa jakoon tällainen tekemämme analyysi pk-seudun rakennuksista, josko siitä olisi OSM-yhteisölle datan päivittämisessä jotain hyötyä. Ohessa on esitetty ne rakennukset jotka löytyvät MML:n datasta mutteivät OSM:sta.

Datat on poimittu noin viikko sitten 1.9.
OSM : Geofabrikin päivittäisestä shape-poiminnasta
MML : MML:n tiedostolatauspalvelusta kuntakohtaisina geopackage-tiedostoina

Tämän jälkeen on ajettu FME-skripti joka vertailee mitkä objektit menevät päällekäin ja mitkä eivät ja poimittu ne MML-kohteet jolle ei löydy päällekäistä kohdetta OSM:sta.

Tokihan tässä voi hyvin olla ns. vääriä positiivisia eli kohteita jotka ovat OSM:ssa paremmin ajan tasalla jossa esim. MML:n datassa vielä näkyy joku jo purettu rakennus, joten näitä kannattaa pitää vain ns. vihjetietona ja vahva paikallistuntemus on suorastaan vaatimus tuloksien tulkinnassa. Kyllähän tuo kuitenkin paljastaa mm. sen että aika paljon erityisesti lomarakennuksia puuttuu merenrannoilta ja laajemmin silmäillessä osoittaa myös jotain uudisrakennuskohteita jotka eivät OSM:ssa ole aivan täysin ajan tasalla.

Kertokaapa miltä tällainen analyysi vaikuttaa? Kannattaisiko koettaa pitää esim. säännöllisesmmin ajan tasalla? Kehitysehdotuksia otetaan myös mielellään vastaan. Itse ainakin näemme että tällaiset vertailut erilaisiin viranomaisdatoihin (joita on lupa OSM:n täydentämiseen käyttää) voisivat auttaa paljonkin OSM:n laadun parantamisessa.

t. Markku Huotari, HSL

4 Likes

Hyödyllistä ja vaikuttaa tehokkaalta lähestymistavalta. Voiko tulostiedoston saada käyttöön JOSM-sessioita avustamaan?

1 Like

Vaikuttaa varsin hyödylliseltä. Itse toivoisin, että tällaisten analyysien tuloksia pääsisi jonkinlaisella kännykkäsovelluksella vahvistamaan maastossa vaikka Every Doorin tyyliin. Voisin ihan huvin vuoksi tehdä kävely-, fillari- tai prätkäretkiä, joilla tarkistetaan vaikka rakennusten olemassaolo tai tien päällyste ja luokka, jos sen saisi parilla näpäytyksellä kännykällä tehtyä. Läppäriä en alkaisi availemaan tien päällä.

Käytän mopoillessa kurviger.de-appia ja sen kartat ja reitit perustuvat pitkälti OSM-dataan. Välillä vähän ärsyttää, kun joutuu jollekin pitkälle soratien pätkälle vain sen takia, että päällyste ei ollut sovelluksen tiedossa. Näitä tietoja korjaisin ilolla matkan varrelta.

3 Likes

data löytyy täältä

Hyvä idea. Tuollaisen toteuttamiseeen ei kyllä itselläni riitä taidot. Everydoorilla on omat vahvuutensa ja käytän sitä itsekin, mutta kohteiden yksinkertaisessa editoinnissa ja vahvistamisessa mielestäni StreetComplete on ehdoton ykkönen. Siellä ei tosin taida saada tällaisia omia datasettejä otettua työn alle? Tällainen toiminnallisuus on lähempänä MapRoulettea, mutta siellä on vielä hieman tekemistä mobiilin käyttömukavuuden kanssa.

StreetComplete vaikuttaa juuri siltä mitä kaipasinkin. Hassua, että olin jo asentanut sen luuriini, mutta mitään muistikuvaa sen käytöstä ei ole. Olen ehkä avannut sen kerran ja jättänyt odottamaan tulevaa käyttöä. :slight_smile:

4 Likes

Puuttuvien rakennusten yhdistely varmaan menisi parhaiten ihan jollakin web-äpillä, kun huomattava osa pääkaupunkiseudulla näyttäisi olevan jotain vajoja ja takapihavarastoja joita ei kadulta välttämättä näe.

1 Like

Mä lisäsin tuttujen leikkimökin Sipoossa tuon aineiston perusteella, kun se puuttui OSMista.

Nämä datat on nyt päivitetty tämänpäivän (3.10.2024) OSM- ja MML-datoilla. Pyrimme nyt ainakin toistaiseksi päivittämään tämän paketin kuukauden välein.

t. Markku Huotari, HSL

2 Likes

Moi,

Näyttää hyvältä. Tosin itse en juuri muokkaa PK-seudulla, mutta sama menetelmä olisi varmaan sovellettavissa muuallekkin.

Mietin että olisiko mahdollista joko saada skriptiä lainaan tai joku taho joka voisi tuon datapaketin tuottaa myös maakuntiin?

1 Like

Skriptin voin toki luovuttaa eteenkin päin jos siitä vain on jotain iloa. Se on siis tuotettu FME:llä joka on lisenssinvarainen ohjelmisto, eli ilman FME-lisenssiä sitä ei pysty ajamaan. Ei ehkä ihan optimaalinen tapa tuottaa tällaisia skriptejä, ainakaan siitä näkökulmasta että ne olisivat mahdollisimman laajasti käytettävissä. Muutenkin skriptissä/prosessissa olisi vielä hiomista sujuvamman käyttön mahdollistamiseksi. Prosessi sisältää mm. manuaalivaiheen jossa MML-data käydään erikseen poimimassa selainpohjaisesta aineistolatauspalvelusta. Jonkun rajapinnan hyödyntäminen suoraan voisi olla sujuvampi tapa toimia.

Syy miksi tämä on näin toteutettu johtuu siitä että se on hyvin nopeasti kyhätty pystyyn niillä välineillä ja kanavilla jotka tulivat ensinnä mieleen ja jotka olivat allekirjoittaneelle tutuimmat. Sinänsä skriptin perustoiminnallisuus on hyvinkin yksinkertainen. Se tarkastelee kahta eri karttatasoa ja suodattaa pois kohteet joilla on päällekäisyyksiä. Eli sanoisin että se on hyvin nopeasti ja helposti toteutettavissa missä tahansa muussa ympäristössä jos vain hieman osaamista löytyy.

Otan mieluusti vastaan ehdotuksia (ja oikein mielelläni käytännön ohjeitakin) siitä miten ja millä välineillä skripti olisi syytä rakentaa jotta laajempi käyttö olisi sujuvampaa, niin voin katsoa saisinko jossain vaiheessa motivoitua itseni luomaan skripti uudelleen.

2 Likes

Jep, QGISsillä onnistuu esim. näin:

  • Lisää kartalle MML rakennukset
  • Lisää kartalle OSM rakennukset
  • Toolbox > Select by location
    – Valitse taso Select From:hon
    – Valitse taso Compare To:hon
    – Ruksaa vain disjoint

Heh, olin siis vähän liian toiveikas ja innokas :smiley:

Tämä kuulostaa kätevältä tavalta, otan kokeiluun.

Kiitos molemmille!

1 Like

Noudattaako tämä was:building tagia, eli itsellä on naapurissa tapaus, jossa ulkorakennus on kiistatta purettu ja uusi on suunnitteilla, mutta ei siinä nyt mitään ole. Siis olematon rakennus kummittelee tuossa analyysissä, kun se vanha siellä Maanmittauslaitoksen datassa vielä näkyy.

Was-prefixiä tämä analyysi ei ymmärrä. Se voisi olla kehityskohde jos prosessia olisi aikaa ja haluaa kehittää, kuten myös se että voisi koettaa korostaa kohteita jotka ovat jo pitkään (useamman analyysiajon ajan) tuolla olleet tyrkyllä tai esim. huomioida jotenkin rakennuksen tyyppi ja priorisoida asuin-, liike- ja teollisuusrakennuksia ja ei niinkään erilaisia rakennelmia ja esim. vajoja ja varastoja.

1 Like

No hyvä, että kehitettävää on. Itsellä kotinurkilla se on tuo naapurin vanha sauna ja sitten suurin osa sen jälkeen on lähinnä roskakatoksia tms. joita olen korjaillut. Niiden prioriteetti on kiistatta alempi, kuin oikeiden asuinrakennusten, mutta toki niidenkin korjailu vie tätä yhteistä asiaamme eteenpäin.

1 Like