Pitanja vezana za OSM editor

Pozdrav ljudi,
imam jedno pitanje vezano za editor. Obelezio sam pesacku zonu (“pedestrian area”). E sad “area” kao area, nekad sam isao “cik-cak” oko ivica zgrada i drugih povrsina, ali na par mesta sam obelezio velike pravougaone povrsine, ostavljajuci zgrade i parkove unutar te zone. Podrazumevajuci da pesacka zona ide oko njih.
Medjutim, kada snimim, primetio sam da je ta pesacka zona “pojela” sve te elemente koji su ostali u sredini, tipa zgrade, parkovi itd. Na koji nacin da podignem te zgrade i travnate povrsine da budu iznad pesacke zone, ili kako vec, da budu ponovo vidljivi.

Gledam ovde uputstvo za highway=pedestrian i meni deluje da su to površine gde pešaci mogu nesmetano da se kreću, a zgrade tu malo smetaju:) Mislim da ti je najprostija varijanta da smanjiš površinu trga tako da ne uključuje zgrade. Ako zumiraš po većim gradićima po Francuskoj/Nemačkoj, verovatno ćeš u centru naći ovakve primere. Npr. evo jedan, dva, tri primera na koja sam prvo naleteo. Evo i query-ja koji izvadi sve ovakve po celoj Srbiji.

E, sad, ako si baš “zapeo” da ta površina obuhvati i zgrade, moraćeš da to radiš preko relacija (to kaže i wiki iznad). Relacije su skup way-eva i node-ova koji ih obuhvataju. Moj savet ti je da ovo radiš u JOSM editoru, mada i iD može osnovno da se snađe sa relacijama. Ideja je da napraviš relaciju koja uključuje pedestrian površinu i onda da napraviš rupe u njoj (svaki element relacije ima neku “rolu”, a spoljni pedestrian će biti “outer”,a ove rupe za zgrade će biti “inner”). Evo jednog primera gde je pedestrian tagovana kao relacija i ima “rupe” sa zgradama:

Trik je dakle da relacija ima tagove type=multipolygon, highway=pedestrian i area=yes i da ima 2 ili više membera (člana) - jedan spoljni (ovde je to ovaj) čija je rola “outer” i jedan ili više unutrašnjih koji su te rupe i koji su “inner” role. Spoljni ne mora da bude tagovan koliko vidim, a unutrašnji su tagovani kao zgrade, parkovi i sl.

Ako ti je sve ovo komplikovano, ne brini. Moj savet ti je da prvo postaneš na “ti” sa JOSM-om jer je tamo posle baratanje sa relacijama lakše. Ako se ipak upustiš u ovo - srećno i slobodno pitaj!:slight_smile:

1 Like

P.S. sad vidim da je centar Negotina već tagovan kao relacija, ali je tagovan i kao layer=1 i onda je izdignut van svih zgrada? Jel si probao da samo izbrišeš ovaj layer tag?

Ovaj konkretan primer (multipoligon sa rupama) se u iD-ju pravi veoma lako: selektuju se sve linije koji ga omeđuju i iz kontekstnog menija odabere “Combine” ([C] na tastaturi). Na isti način se kasnije mogu dodati i druge unutrašnje linije.

Hoces da kazes da selektujem sve spoljasnje ivice/linije/granice, pa onda sve unutrasnje, i idem na combine? I editor ce tako da napravi “rupe”, tj. izdvojice ih iz moje glavne povrsine (area-e)?

Upravo tako. Nije nužno ni da ih selektuješ tim redosledom, on prepozna koje su unutrašnje a koje spoljašnje. Preduslov je samo da su spoljašnje već tipa area a ne običan line.