Paaltjes om doorgang auto's te beletten

Het is een algemeen verschijnsel in Vlaanderen, maar ik weet niet zeker hoe het te mappen: een straat wordt onderbroken door een drietal paaltjes ( soms wegneembaar ) zodat er geen auto’s langs kunnen, maar voetgangers en fietsers wel. Voorbeelden die ik vond in mijn eigen buurt:

node 4394697348 barrier=bollard, bicycle=yes, foot=yes
node 263371234 barrier=bollard
node 267960275 barrier=spline

Wat is nu de aangewezen tagging voor dergelijke situatie? Een “bollard” is toch een meerpaal zoals men langs kades en kanalen ziet?

En is het eerste voorbeeld de goede manier om aan te geven dat fietsers en voetgangers wel kunnen passeren?

Op deze wiki lees ik https://wiki.openstreetmap.org/wiki/NL:Tag:barrier%3Dbollard
“standaard wordt access=no, foot=yes en bicycle=yes geimpliceerd”
barrier=bollard volstaat maar die toevoeging niet fout maar overbodig.
Rest moet je zelf toevoegen moped_a of moped_p (speedpedelec, paarden enz…) of desnoods verbieden als er verbodsborden staan.
Vermijd eigen interpretatie … vb:een voetweg tussen huizen waar ook gefietst mag worden is geen fietspad er ontbreekt verkeersbord…
Meerpaal dat vond ik hier.
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:mooring
Met melding node 267960275 daar kunnen we de juiste plaats moeilijk gaan opzoeken graag ook de volledige link en de node
grtjes

Hoezo? Toch niet moeilijker dan
https://www.openstreetmap.org/node/267960275
???

Maar het lijkt inderdaad dat barrier=bollard de aangewezen tagging is, en dat “foot=yes” en “bicycle=yes” daarbij impliciet zijn meegegeven en dus niet echt nodig zijn; ik denk dat ik ze er toch liever expliciet bij zet, want wie weet wat zal het morgen zijn. Intussen heb ik de genoemde node in die zin aangepast.

In je buurt is dit een fietspad ?
https://www.openstreetmap.org/way/24652134#map=19/50.97938/4.62336&layers=N

https://www.mapillary.com/map/im/QJvVYpRB2UWe_MDn3Uu0ew

Duidelijk dat dit een voetweg is…

… duidelijk? Ik ben er toch maar lekker met mijn fiets door gereden. Geen verbodsbord te zien.

De mapillary beelden spreken toch voor zich, naambordje “voetweg”.
Wanneer je daar bicycle=yes opzet dan gaan routeplanners deze doorsteek standaard gebruiken om een peleton wielrenners er door te sturen… misschien wat extreem gesteld maar is toch zo … niet akkoord met footway dan evt path…

Laat die kuddes wielerterroristen zich maar te pletter rijden, dat zal me enkel lol doen. Er kan en mag daar gefietst worden en daar komt het maar op aan.

Het bordje voetweg slaat volgens mij enkel maar op de indeling die in de Atlas der Buurtwegen gebruikt wordt.
Als er ook surface=ground + width=… + eventueel smoothness=… opstaat gaat een goede router voor wielertoeristen je er niet langs sturen. Die extra tags (surface, width, smoothness) zijn imho belangrijker dan highway=path vs highway=footway vs highway=cycleway.

Voetweg houdt inderdaad niet i dat de weg alleen maar door voetgangers zou mogen gebruikt worden hoor. Als er geen verbodsbord staat, dan mag elke weggebruiker met elk voertuig erdoor die door de breedte van de weg kan. Of dat een wenselijke situatie is, dat is natuurlijk iets anders.

Hehe, dankjewel voor het herstellen van mijn gemoedsrust, @wegspotter. Enne, welkom alhier, ik zie dat het uw allereerste bericht is :slight_smile:
Nu, aan mijn gemoedsrust had @escada ook al heel wat hersteld, hoor - voorzover dat zelfs nodig was :wink:

Ik ben wegspotter nochtans al veel tegengekomen in deze streek, op de kaart.