Oznakowanie miejsca postojowego dla rowerów

Czy istnieje możliwość i/lub ewentualnie jak oznaczyć, że dany budynek np. sklep, urząd posiada lub nie, miejsca do zapięcia rowerów, oraz podać ilość tychże miejsc?

Does https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:service:bicycle:parking work for you?

Thank you. According to this I have created this:

Is this correct? I’m not sure if such places should have English and Polish names. I’m using OsmAnd with editing plugin. Is it normal that it doesn’t suggest tags or tag values? Everytime when it happens I am worried, that I am adding wrong tags :sweat_smile:

It is recommended to map the bicycle parking separately in the map with amenity=bicycle_parking.

So how to determine when to use which?

Hej.
W polskiej części forum zazwyczaj piszemy po polsku, to goście muszą sobie tłumaczyć nasze wiadomości :smiley:

Nazwa jest niepotrzebna (do usunięcia).
Chciałeś też dodać liczbę miejsc - można to wpisać w capacity=* (np. capacity=6).
Inne tagi których można użyć możesz zobaczyć na Wiki.

Ten węzeł który dodałeś oznacza stojak rowerowy (parking rowerowy). Tag o którym pisał PHerison można dodać do restauracji/szkoły/urzędu/slepu/… żeby oznaczyć że dysponuje on miejscami parkingowymi dla rowerzystów. Ten tag nie jest bardzo popularny w Polsce i można go pominąć.

W Polsce dodajemy w kluczu name=* nazwę w języku polskim, ewentualne nazwy w innych językach można dodać w np. name:en=* (angielski), name:de=* (niemiecki) itd.
ALE: Nie dodajemy nazw opisowych - nie podpisujemy każdego parkingu dla rowerów, czy ławki - zobacz Pl:Częste błędy użytkowników - OpenStreetMap Wiki

OsmAnd nigdy nie używałem do edycji mapy, mogę polecić za to np.

do dodawania szczegółów dla już istniejących miejsc świetny jest:

2 Likes

ja bym po prostu zmapował parkingi rowerowe

dość łatwo znaleźć ile jest miejsc parkingowych w pobliżu danego punktu, ręczne utrzymywanie tego to koszmar

zmapowałem setki parkingów rowerowych w Krakowie i nawet za tym nie nadążam - nie ma po co dodatkowo robić czegoś co lepiej automatycznie liczyć jak zajdzie potrzeba

1 Like