Oznaka Geografska regija Italije

Pozdravljeni,

pri urejanju pohodniških poti na Poreznu in Blegošu sem pri administrativnih meji občin/regije naletel na oznako “Geographical region of Italy”. Ta oznaka je prisotna tudi ob ostalih občinah, kjer je med obema svetovnima vojnama potekala rapalska meja. Pred pol leta sem že izbrisal unclassified nepovezane linije dejanske nekdanje mejne črte med Planino in Postojno, ki so jo uvažali italijansko zveneči uporabniki.

Ali kot skupnost menite, da bi morali oznako prestaviti na državno mejo, saj v mednarodni stroki zajema moderni teritorij Italije in ne zgodovinskih (apetitov).

Lahko link?

Menim, da je prav, da je vnešena tudi Rapalska meja, nenazadnje je OSM predvsem “open data map”, je pa potrebno temu ustrezno postavit oznake z letnicami.

Verjamem, da je sprava med narodi možna le z čisto zgodovino predstavljena z dejstvi, ki temeljijo na dokazih (papirji in drugo). Predstaviti moramo tako kot je (oz. je bilo). Sem t.i. “furešt”, oz. za druge izseljenec; je pa moja žena zamejka, tržaška slovenka in mi je situacija dobro poznana. V Italiji se v šolah ne učijo o fašističnih zločinih. Mnogokrat prikazujejo še zemljevide z Rapalsko mejo. Zdej ob “vrnitvi” Narodnega doma je bilo zelo burno. Ne bi se spuščal v to tu.

Zanimivo, da vračanje dvojezičnega imena Trieste/Trst v le Italiansko so izvajali predvsem tujci iz drugih držav. Kot kaže bo potrebno prej table zamenjati v dvojezične, da bomo lahko tudi OSM popravili.

Ena zanimivost je tudi projekt Okupacijske meje.

Pa še malo za šalo, malo za res.

Neke še aktualne zadeve, ali vsaj vidne ostaline sodijo v OpenStreetMap.

Rimske ceste, srednjeveški kolovozi, Ilirske province ipd, ki se jih danes v naravi ne vidi več, pa sodijo v OpenHistoricalMap, npr:
https://openhistoricalmap.org/#map=8/45.809/14.104&layers=O

Točnega presečnega datuma pa seveda ni :slight_smile:

Gledam zdej relacijo Geographical region of Italy in wiki s tem povezan …

Nekaj takega bi moralo obstajat tudi za slovenijo, ne? Yugoslavijo? Ampak ne vidim kaj takega niti za druge države.

Ne razumem sploh kaj naj bi pomenilo “Italijanska geografska regija” (La regione geografica italiana)

@StefanB, a ni bil openhistoricalmap.org en čas povezan z OSM, iz katerega naj bi črpal podatke z letnicami (primer (type=route:1915-1917) in podobno)

Da, precej verjetno je, da OpenHistoricalMap črpa podatke tudi iz OSM, ali pa da so to počeli v preteklosti. Zasledil sem pa že precej nestrinjanj z vnašanjem starih, sploh ne več obstoječih (niti kot razvalin) stvari v OSM, kar je bil verjetno tudi vzgib, da se take raje dodaja v OpenHistoricalMap

Različica tega članka v italijanščini je precej bolj podrobna in vsebuje tudi sliko, iz katere je jasno razvidno, da gre za neko zgodovinsko področje:

…zato bi to relacijo bilo potrebno dopolniti z ustreznimi tagi (boundary=historic, start_date, end_date) ali celo izbrisati.

Trenutno ima boundary=geographic, ki je verjetno bil izbran zaradi imena.

Kako lahko to argumentiramo?
https://www.openstreetmap.org/changeset/89416187

Hja, kakršnokoli prerekanje nima nekega velikega smisla.
Raznorazne regije so in bodo obstajale. Če jih nekdo vriše v OSM in jih vzdržuje in neguje mu tega veselja nima smisla jemati.

Podobnih regij obstaja kar nekaj, npr:

Večina teh nima uradno točno določenih mej in na robovih lahko marsikoga zmoti kak detajl (npr “sosed na drugi strani ceste je balkanec, jaz pa ne”).

Slovensko in jugoslovansko šolstvo dotični Italijanski geografski regiji ni posvečalo pozornosti, zato se nam razumljivo zdi nenavadna, morda celo izmišljotina ki ne bi sodila v OSM. Predstavljam pa si, da je to v italijanskih osnovnih šolah pomembno poglavje.

Problemi lahko nastanejo ko kdo ne loči takšnih mej od upravnih mej in jih meša oz. z eno upravičuje spremembe (meja ali imen) drugih entitet.

Ola, končno red.

No, debata na https://www.openstreetmap.org/changeset/90871685
se je začasno razživela in iz nje je sedaj tudi meni malo bolj jasno kaj je to (bilo :smiley: ).