Jak wiele tagów, znaczenie wyrazu jest rozciągnięte, aby się wpasować do OSM. Jednak te krasnale jakąś wartość komercyjną mają, bo to jedna z głównych wizytówek Wrocławia.
I moim zdaniem stacje rowerów są porównywalne do krasnali (choć do stacji pasuje również brand). Opisałem występowanie tych krasnali i uważam, że co najmniej network jest wystarczające.
Z pewnego punktu widzenia brand odnosi się do sieci ponad aglomerację lub nawet kraj, a network jest bardziej lokalne. Tak więc myślę, że zastosowanie brand jest uzasadnione.
Jest jeszcze kwestia tego, że tag brand jest wymagany, aby go dodać do NSI. Uważam jednak, że nawet gdyby było wsparcie dla tagu network, to dalej brand pasuje. Z jakiegoś powodu przecież zaczęliśmy stosować brand:wikidata i brand:wikipedia na krasnalach.
Nie wiem co ma jedno do drugiego, bo nie będzie wejścia w NSI i łatwego dodawania z szablonu, jeśli zamiast tego będzie relacja, która sama też jest niezgodna z zasadami OSM. Byłem też krytykowany za zastosowanie takiej relacji.