@kubahahaha@Rogoyski
Z tego co widzę to ten “inspire_id” tam podawany jest dość popularny w OSM (zapewne z nieznanych mi importów).
Wiadomo coś więcej o tym id, czy on jest bardziej warty uwagi i globalnie unikalny, niż te nid?
Wiadomo coś więcej o tym id, czy on jest bardziej warty uwagi i globalnie unikalny, niż te nid?
Tak, inspire_id jest unikalny i zaszyte są w nim informacje o tym, że wydaje go NID.
Natomiast ref:nid jest teraz używany w sposób mylący - to nie NID nadaje te numery, tylko odpowiedni wojewoda.
Ale nie ma chyba co tego wywracać do góry nogami i lepiej wciąż wpisywać tam identyfikatory decyzji (to co teraz się wpisuje). NID w udostępnianych przez siebie zbiorach danych (dane.gov.pl) nie posługuje się tymi numerami.
Mapa zabytków gov pl i jej dane są dostępne na dane.gov.pl ale na niekompatybilnej licencji (CC BY 4.0). Pisałem do nich kiedyś czy można użyć wykazu na innej licencji i nie otrzymałem żadnej odpowiedzi.
Jest globalnie unikalny. Ale z drugiej strony to techniczny identyfikator z pewnej konkretnej bazy danych. Jeśli coś funkcjonuje w szerszym obiegu, to jednak zdecydowanie numery wpisu do rejestru czy ewidencji zabytków.