OsmAnd - przerwy w ciągłości drogi od skali 500m, gdzie tkwi błąd?

Witam,

Korzystając z OsmAnd jakiś czas temu zauważyłem, że od skali 500m niektóre drogi w Ostrowcu Świętokrzyskim renderują się z przerwami. Przy skali 200m i 100m drogi wyglądają poprawnie. W załączeniu zrzuty ekranu z zaznaczonymi miejscami na ul. Waryńskiego i ul. Iłżecka w pobliżu ich skrzyżowania. Wydaje mi się, że coś podobnego widziałem też w innym miejscu.

Kiedyś robiłem jakieś edycje na tych drogach - dodanie informacji o pasach ruchu i ich przeznaczeniu, uzupełnienie informacji o przejściach dla pieszych. Sprawdzałem w JOSM i wszystko wygląda raczej poprawnie.

Skąd mogą wynikać takie artefakty?

Trzeba by zgłosić błąd twórcom OsmAnd, w danych OSM wszystko wygląda poprawnie.
Patrząc na screeny mam wrażenie że przerwy pojawiają się w miejscach gdzie na większych poziomach przybliżenia widoczne są punkty POI - może to się jakoś nakłada? Po wyłączeniu ich wyświetlania problem znika?

W każdym razie - najlepsze miejsce do zgłoszenia takiego błędu jest u twórców OsmAnd - tutaj: Issues · osmandapp/OsmAnd · GitHub albo z poziomu aplikacji w zakładce Pomoc jest wypisanych kilka form kontaktu.

A nie masz przypadkiem załadowanych kilku typów map w regionie? Pamiętam, że jak miałem w OSMAnd pobrane Mapa zwykła + Mapa samochodowa dla regionu, to często pojawiały się błędne komunikaty o zakrętach. Router obliczał drogi po obu warstwach mapy, gdzie jedna z nich była bardziej aktualna i przez rozbieżne dane głupiał. Może podobny wpływ ma to w przypadku renderingu?

Edit: Sprawdziłem u siebie. Z jedną mapą zwykłą też są takie błędy w renderowaniu. Zatem zgodnie z pomysłem kolegi @kubahahaha trzeba napisać issue na GitHubie OsmAnd :slight_smile:

Wyłączenie wyświetlania POI i wszystkich innych elementów oraz włączenie ukrywania nie spowodowało zmian w renderowaniu. Też chodziła mi po głowie taka myśl, że może jakieś pobliskie elementy mają wpływ np. przystanki komunikacji, lub sposób oznaczania przejść dla pieszych.

Dla każdego regionu używam tylko Map zwykłych (drogowych nie instaluję, bo OsmAnd podpowiada, że są zawarte w zwykłych) oraz dodatkowo Wikipedia, a oprócz tego Podstawowa mapa świata, Mapa terenu 3D, Poziomice, Pogoda.

Zrobiłem różne próby i okazało się, że kiedy w opcjach renderowania mapy zmieni się wartość przybliżenia, to takie artefakty pojawiają się przy odpowiednio mniejszej lub większej skali.

Analizując różne miejsca na mapie gdzie występują podobne rzeczy, ale słabiej widoczne, chyba rozwikłałem o co chodzi. Jeśli droga zawiera jakiś krótki odcinek o 2 lub 3 węzłach, to często znika on przy oddalaniu - najczęściej można to zauważyć w pobliżu skrzyżowań. Dłuższe lub krótkie chyba od 4 węzłów nie znikają.

W miejscu, które wskazałem, może wynikać to z moich edycji, bo jak pisałem w pierwszym poście, na ulicach Waryńskiego i Iłżecka kiedyś dodawałem informacje o liczbie pasów i ich przeznaczeniu w pobliżu skrzyżowania. Chyba zrobiłem to zbyt nadgorliwie, bo wiązało się to z tym, że rozdzieliłem segmenty o różnej liczbie pasów, a niektóre z nich są krótkie i mają 2 lub 3 węzły.
Jeśli taki krótki odcinek jest jeden, to rzadko jest to zauważalne, ale jeśli jest ich kila obok siebie to z jakichś powodów OsmAnd przestaje to renderować przy oddalaniu.

2 Likes

Dzięki za przeprowadzenie śledztwa oraz podzielenie się wynikiem na forum :slight_smile: