Картите OSM Не работят

Най добрите карти
са OSM като подробности. Но когато я изтеглиш от http://garmin.openstreetmap.nl./ се оказва че картите имат голям проблем с тях не можеш да навигираш когато се опиташ да зададеш маршрут се оказва че не става защо тогава са ги качили за теглене след като са с голям недъг и има ли варянт да се ремонтират по някакъв начин.

niki690 - картите за навигация базирани на OSM ползват просто данните от OSM. Реално въпросните хора от http://garmin.openstreetmap.nl/ пускат някаква услуга на база тези данни. Дали ще работи всичко или не си е чисто е техен проблем - можеш пробваш да им пишеш. Но ако искаш да се задълбаеш в правене на карти от OSM за Garmin ето тук: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/OSM_Map_On_Garmin са описани доста методи, а тук: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/OSM_Map_On_Garmin/Download има доста други източници на карти, предполагам че все някоя ще проработи. Пише на колко време се обновяват и дали рутира.

OpenStreetMap e реално една голяма геопространствена база данни, която е свободна за всякакво ползване, и която се създава, поддържа и обновява от доброволци. Данните вътре са всякакви, с всякаква точност и т.н. Целта обаче е да не се копира от други карти, за да могат наистина свободно да се ползват, поради което няма още много неща. Особено адресите са сложно нещо, защото няма нито един свободен източник на адреси в БГ. Повечето комерсиални карти са купували/крали данни я от доставчици, я от кадастъра, я от нещо друго. С адресите нещата реално трябва да стават с обхождане, което е абсурд, затова там където може да се намери читав свободен източник се ползва, където няма чакаме да пусне правителството геокодирани адреси като свободни данни. :slight_smile:

Специално в БГ всичко е дело на 50-сетина души сериозно занимаващи/занимавали се, стотици нанесли тук там подробности и хиляди цъкнали просто една POI - така че ако нещо го няма можеш спокойно да го вкараш. Това не е комерсиален проект, за да има изисквания като за картите, които се продават, така че както големите компании, които ползват OSM - ако искаш по-добро качество си го създаваш сам. :slight_smile:

Последното обновление на http://garmin.openstreetmap.nl/ бе на 20.09.2017 но бе много слабо и повърхностнно. Гледам големи градове като Ихтиман Етро Поле и други градчета са само дадени Само че съществуват и са дадени по 1-2 улички с имената това за мен не са карти ами напълно Аматйорска работа. Да не дава господ по тея навигации да ти се наложи да пътуваш така са направени че ще те закарат възможно по наи гадния път без значение на какъв маршрут ти е настроена навигацията ОSM има много да гони HERE докато го стигне. Просто изтрих картите и приключих с тея нискапосани карти на OSM.

Брех, аматьорска работа… Обиждаш много хора отделили стотици часове цъкане, за да има дори това, което виждаш :roll_eyes: . Горе ти написах какво е OSM, но явно нещо не е станало ясно. Ако искаш да имат Ихтиман и Етрополе имена на улици - намираш свободен източник, списък на улиците от общината или каквото там - и ги попълваш. Отнема доста време и е пипкаво, затова повечето компании като HERE си купуват данните от компании, които плащат на служители по цял ден да правят това и да поддържат актуални карти, или имат свои такива. Картите се правят изключително бавно, поддържат се трудно и затова струват пари. При Гугъл ти си продукта, така че техните са безплатни. Ако имаш желание да попълваш OSM - пиши. Ще обясняваме как в картинки, ако трябва. Въпреки че от това, което си написал разбирам, че просто не ти се дават пари за карти, не ти се занимава да пишеш на Гугъл, HERE или каквото там къде и как да си ъпдейтнат картата, а търсиш лесно решение на вечния проблем с обновяването на картите :). Е, OSM в БГ няма да ти свърши работа - успех с търсенето.

Извинявам се ако съм убидил някого. Но картите като Картографиране са много добри но като навигиране НЕ СТВАТ ПРЕКАРВАТ ТЕ ПО МНОГО ГАДНИ И ЗАБУТАНИ ЧЕРНИ ПЪТИЩА ДО МЕСТОПОЛОЖЕНИЕТО КОЕТО СИ И ЗАДАЛ. Както и че говориме за Имената на 70% от Улиците ги няма и имам случеи когата и задавам маршрут и тя ме вкарва в забранена улица което е недопустимо не си мислете че съм седнал да плювам по трудъ на много хора но нещата са доста зле.доколкото за добавяне на улички и имена да добавах но нещата са малко сложни с добавянето на уличките след всека една добавена улица не мога да добавя друга докато не излезна и влезна в профила си не знам що така е направен саита им. По скоро съм съгласен да разархивирам една карта на OSM с нужните програми и да и допълвам улиците и имената от колкото в техния саит ако някои знае как става разархивирането на картите и техното редактиране нека да го сподели какви програми са необходими и от каде могат да се набавят и на всеки 30 дни ще качвам карта с нови имена на улички.Това е което мога да предложа.

Чудесно, супер ще е ако можеш да помогнеш дори с една улица. За да работиш по-лесно можеш да си свалиш една програма за редактиране на OSM - казва се JOSM. От тук - https://josm.openstreetmap.de/ Прави същото като сайта им, но с много повече възможности, като промените също се качват директно в основната база данни - не е нужно да разархивираш нищо, нито пък има проблем с много промени. Това е програмата, която ползват всички малко по-напреднали и има защо.
тук https://josm.openstreetmap.de/wiki/Introduction има съвсем кратко въведение как да започнеш с програмата, но е сравнително лесна за работа. Разцъкай я, ако имаш въпроси и проблеми с нея - ще помагам. Най-лесно е да си свалиш някакви данни от добре попълнена част от картата и да разгледаш tag-овете и горе долу кое как се картира и после да си свалиш за мястото, което те интересува. Рутирането не е най-силната част на OSM, особено за БГ, но това е проект в движение, рано или късно ще наваксаме.

Програмата JOSМ я свалих но тя няма качване. Няма exe и нямям и напредстава как да я кача.

Ето тук има инсталация https://josm.openstreetmap.de/download/windows/josm-setup.exe инсталираш и после отиваш на Edit>Preferences>Втори таб от горе надолу(земно кълбо)> Use basic authentication и въвеждаш user и парола. после си сваляш съществуващи данни за мястото, което те интересува (сравнително малък квадрат с големина колкото малък град, за да работиш по-лесно), променяш, добавяш неща и качваш пак. Сателитната снимка отдолу викаш от менюто Imagery след като си свалил началните данни. Пробвай първо с Bing, а после ще ти обясня как да си активираш DigitalGlobe и ESRI, ако имаш интерес.

До тука добре качих програмата и скрипта. Въведах потребителско име и парола но по натам ми е тъмна индия.

Отказвам се повече няма смисъл да се опитвам да правя неща които са доста сложни за мен пък и никои не ти показва всичко кое как се прави В Саита на https://mapcreator.here.com/mapcreator/42.7,23.3333,12,0,0 Качих за няколко дни 161 километра пътища но там саита е направен да се въвеждат пътища и имена по много прост начин а Тук нещата са страшно много усложнени.

Добре, в iD едитора на OSM какво ти е трудно. Това с влизането и излизането от профила не е така при мене. Просто като начертаеш нещо примерно улица и и сложиш име или не - натискаш Save горе - след това горе в дясно пишеш кратък коментар от сорта на - улици в еди кой си град и upload. После можеш спокойно да продължиш да си добавяш още.

Не знам кво да кажа но всичко е сбъркано с прословутите карти OSM в техния саит в които се добават пътища се налага по 2-3 пъти един път да се прокарва за да бъде запаметен. Запаметявам го с SAVE и следващия път когато влезна в профила си тези пътища които съм ги създал преди това ги няма а сега ми кажете кво става.

Къде ги няма в картата или като отвориш пак editor-a? Ако е първото - нормално има ги просто не са ренднати, ако е второто, значи не са запаметени. Вчера вкарах няколко улици от сайта, за да проверя - всичко си работи както трябва. Просто като натиснеш Save всичко става черно бяло - в горния десен ъгъл - където съм написал “коментар тук” пишеш коментар и натискаш Upload. Това е. После продължаваш.

Аз казвам кое ка е при мен. Ето ти фактите но след като запаметя обект трябва да напусна саита и отново да влезна за да добавя нов път и да мога да го добавя и да го категоризирам. ако има някакъв друг начин обясни го защото при мен друг начин няма дори ми изписва че защитната стена windows 7 блокира някои от настроиките на саита.това е може би един процент от всичките ми редакции в саита на OSM

Преинсталирах мозилата и сега гледам всичкото което бях добавил като пътища ги няма. дали са запаметени в OSM или всичко замина по дяволите.

Благодаря на колегата atari_matari които присърце взе моите проблеми и ми оказа голяма помощ.Оказа се проблем с МОЗИЛАТА след като я преинсталирах нещата си доидоха на место и всичко се оправи.

Колеги след колко време тези пътища които ги нанасяме ще излезнат в http://garmin.openstreetmap.nl/

Доколкото виждам - всяка седмица ъпдейтват картата, така че би трябвало другата седмица да ги има.

Софияплан качиха геокодирани адреси за София (цък). Иначе по въпроса, преди няколко дни писах на НСИ и те ми отговориха, че окончателните данни от тазгодишното преброяване ще са готови през последното тримесечие на 2022-ра. Догодина щели да разработят политиката си за достъп до информация от преброяването. В случай че решат да пуснат адресите свободно, ще си имаме много сгради за очертаване :).