OSM mape na navigacionim uređajima

Pozdrav,
Na ovom postu bi mogli da iznesemo iskustva o OSM mapama koje je moguće koristiti na navigacionim uređajima (rutabilne karte).
Ako imate preporuku za određeni sajt koji je prilagodio OSM mape za upotrebu na navigacionim uređajima podijelite sa ostalima :slight_smile:
Navedite koji je sajt u pitanju kao i to da li je u pitanju rutabilna karta ili ne, kao i to za koje platforme/OS je prilagođena. Takođe poželja su i iskustva.

1) OSM karte na GARMIN uređajima

Lično sam testirao OSM karte sa više različitih sajtova i najbolje iskustvo imam sa kartama koje se dopunjavaju na svakih 7 dana na sajtu:
Sajt: http://garmin.openstreetmap.nl/

Rutabilna: DA
Platforma: Garmin navigacioni uređaji, Symbian i Windows mobile pametni telefoni.
Iskustva: Karta odlično radi, i prilikom preuzimanja odaberite i opciju “Include a TYP file (Mapnik)” da bi imali mogućnost da vidite i zelene površine, zgrade i sl.

2) OSM karte na ANDROID uređajima

Kratko iskustvo sam imao i sa aplikacijom OsmAnd i prema onome što sam imao priliku da vidim aplikacija je dosta dobra. Postoji besplatna verzija i verzija koja se plaća s tim da je kod besplatne ograničen broj preuzimanja dopuna karte.

Sajt: https://play.google.com/store/apps/details?id=net.osmand&feature=more_from_developer#?t=W251bGwsMSwxLDEwMiwibmV0Lm9zbWFuZCJd

Rutabilna: DA
Platforma: Android uređaji


Uočeni problemi u rutabilnoj navigaciji u BiH: Veliki broj cesta u BIH nije pravilno spojen na OSM mapama pa je tako cesta koja nije ispravno spojena sa drugom u “jednoj tački” neupotrebljiva tj. nerutabilna. Testirajući svakodnevno navedenu navigaciju trudim se da uočene nepravilnosti u spajanju cesta popravim na OSM mapama. Zamolio bih i ostale korisnike da ukoliko prilikom editovanja OSM mapa uoče ceste koje nisu spojene izvrše spajanje.
**Nedostatak većine rutabilnih mapa zasnovanih na OSM mapama: Ne postoji mogućnost pretraživanja po kućnim brojevima! **

P.S Ukoliko admin smatra da je topic neprikladan za ovaj forum neka ukloni temu :slight_smile:

http://data.osm-hr.org/navigacija/

hrsimabe je naziv uključenih država po njihovim internet domenama :smiley:

Uživajte.

hbogner me je prestigao; na http://data.osm-hr.org/ postoje i .osm.bz2 i .osm.pbf baze cijele BIH.

Što se tiče navigacijskih programa, za Android uređaje imam 2 za preporučiti:

Locus, kojeg jedino i aktivno koristim. https://play.google.com/store/apps/details?id=menion.android.locus Ima odlične integrirane funkcije. Za pretragu adresa koristi Google maps, a moguće je pretraživati i po drugim kriterijima (koordinate, online izvori itd). Nudi velik izbor online karata (nažalost Mapink je, zbog prevelikog prometa s ove aplikacije, blokiran). Što se tiče offline rada, sa podataka na osm-hr sam napravio vektorske mape s kojima ovaj program izvrsno radi.
Navigacija je odlično izvedena, no za sada je isključivo online (Mapquest, Cloudmade, Yours), no budući da aplikacija podržava vektorske mape vrlo je moguće da ćemo i offline funkciju uskoro dočekati.
Locus nije zamišljen kao aplikacija koja će se integrirati na neki online servis, već da korisnik sam unosi (importa) podatke koje će koristiti u programu. Zato je rad sa POI po meni malo nezgodan jer treba vremena da se podaci nađu i importaju.
Cijeli program se da jako lijepo iskonfigurirati po želji. Od ostalih mogućnosti još su bitni:

  • Track recording (s odličnim prikazom statistike, te mogućnostima exporta; moguće snimanje i NMEA)
  • WMS slojevi
  • Preuzimanje TMS karata za offline rad
  • Dosta add-onova

EDIT: Na službenom forumu postoji dosta sadržaja za aplikaciju uključujući razne mape i POI: http://forum.locusmap.eu/

Sajt: http://www.locusmap.eu/

Rutabilna: Online
Platforma: Android

Mapfactor je aplikacija koja je još u beti, no za sada mi se čini kao najbolja besplatna aplikacija za offline navigaciju. https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mapfactor.navigator Nisam se puno njome bavio, no ono najbitnije: nudi mogućnost preuzimanja kartografskih podataka (OSM) na SD karticu za svaku zemlju. Prema opisu na Play Storeu, podaci se obnavljaju mjesečno.

Sajt: http://navigatorfree.mapfactor.com/en/

Rutabilna: DA
Platforma: Android, Windows

Izvori grešaka u rutiranju (a i mnoge druge kategorije grešaka) se mogu identifikovati ovdje.
http://tools.geofabrik.de/osmi/?view=routing&lon=17.70875&lat=44.18904&zoom=8
Stanje je prilično haotično. Ja sam uradio dosta ispravki u regionu Banja Luke i ukazao na ovu mapu nekim editorima. Ako koristite JOSM, greške su identifiku na licu mjesta, ali P2 to ne radi i glavni je izvor tih problema.

Probao sam Locus, Orux, Osmand i još neke i Osmand mi je najkorisniji (mada user interface nije baš tako dobar kao kod Locus-a). Koristim ga vrlo uspješno u offline modu (samo za rutiranje koristim celularnu mrežu).

^^amici
Odlican alat za uocavanje gresaka. Potrudicu se da popravim sve uocene u rutiranju za Sarajevo.
Hvala amicic!

@Posmatrac
Pored OSMI sa wikija sada imate i linkove do raznih drugih alata, npr. KeepRight zna da hvata i sitnije greške:

http://keepright.ipax.at/report_map.php?lat=44.06&lon=17.9&zoom=8&layers=B0T

A tu su još i OpenStreetBugs i sl.