Opština Stanari

Poštovanje,

Da li je u planu dodavanje opštine Stanari, koja je osnovana u septembru 2014. godine donošenjem Zakona o osnivanju opštine Stanari („Službeni glasnik Republike Srpske“, br. 83/14) i Zakona o dopuni Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“, br. 83/14).

Sasoji se od 13 naseljenih mjesta koja su ranije bila u sastavu opštine Doboj.

Lijep pozdrav :slight_smile:

Pozdrav,
ima li se gdje naći mapa opštine ili tekst sa detaljnim opisom granica? Ovo drugo bi vjerovatno bilo bolje jer ne bi bilo problema oko licence - ako postoji mapa, njena licenca bi morala biti kompatibilna. Granica sa susjednim opštinama (Derventa, Prnjavor, Teslić) neće biti problem, ali ne znamo kuda vodi granica između ostatka Grada Doboja i novo nastale opštine Stanari. Ako nema izvora, mogu nacrtati granicu nekako odokativno duž puteva, granica šuma i čega već, s time da će se kasnije precizirati.

Drugo, jesam li dobro shvatio da će se nastankom opštine Stanari smanjiti teritorija Grada Doboja? Ili će se Grad Doboj sastojati od opštine Stanari i onog ostatka. Pretpostavljam ovo prvo, ali pitam za svaki slučaj.

Što se tiče drugog dijela, pretpostavka je ispravna. Nova opština je u rangu sa ostalim opštinama i nezavisna od grada Doboja koji je ostao nešto manji - za tih 13 naseljenih mjesta koji sada formiraju novu opštinu. Takođe, opština je nastala samo od teritorije Doboja i nijedne druge opštine, što pojednostavljuje njeno ucrtavanje, jer je potrebna samo linija razgraničenja od Doboja, kao što si spomenuo. Na wikipediji su ažurirani podaci kod obje opštine - Stanari i Doboj, tu imaju samo slike sa mapom i pobrojana naseljena mjesta.

Što se tiče mape ili bilo kakvih lokacijskih podataka u bilo kom formatu…ja ih nemam, niti sam uspio išta pronaći.
Nadao sam se da možda vi imate granice naseljenih mjesta Doboja koji bi iskoristili za formiranje granice opština, pošto vidim da su za pojedine opštine ucrtana mjesta.
Čini se da opština nije ucrtana ni na jednoj od popularnih mapa, što i ne iznenađuje pošto vjerovatno ni dobar dio stanovništva BIH ne zna da postoji opština Stanari :slight_smile:
Jedina mapa koju sam zasada pronašao je ta slika na wikipediji:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0b/Stanari-naselja.png

Ne znam da li se mogu iskoristiti google mape za dobijanje bar približnih granica tri naseljena mjesta koja sada pripadaju Stanarima, a koja graniče sa Dobojom (Jelanjska, Ostružnja Gornja i Cerovica), pa onda spojiti te granične “vanjske” koordinate (prelomne tačke) u jedan geojson objekat ili već koji format je u pitanju.
Primjer za Jelinjsku: https://www.google.com/maps/place/Jelanjska/@44.7423897,17.8498108,12.83z/data=!4m5!3m4!1s0x475dd6002a39380f:0x5d5e759001bea388!8m2!3d44.7862347!4d17.8819644?hl=bs

Vjerovatno vi imate bolji način pošto se ovim već bavite.
U svakom slučaju, bilo bi dobro ucrtati novu opštinu, pa koliko god to precizno bilo…

Izvini na kasnom odgovoru. Google maps se ne smiju koristiti iz pravnih razloga. Poslao sam mail u geodetsku upravu RS da pitam za neke primarne izvore i isto sam kontaktirao autora ove slike sa Wikipedije da vidim koje izvore koristi.