[Opgelost] Wandelroutes Fryslân: werk aan de winkel

Langs de zeedijk is eea veranderd, ik breng het langzamerhand in kaart. Naast wandelknooppunt 80 bestaat het begin van route 80-95 niet meer. Wandelaars kunnen wel om langs een buitendijkse service road (die ik nog ga intekenen). Maar ik zou hier niet zomaar rechtsaf slaan op de route (graspad buitendijks?). Er is OTG zeker geen wegwijzer te bekennen.
https://www.mapillary.com/app/?pKey=399367761724461
https://www.openstreetmap.org/way/209082405

Marrekrite meldt dan ook dat de route “tot nader order gestremd” is: https://marrekrite.frl/wandelen/knooppunten/

Hoe mappen wij dat?

Ik ben van plan om

  • de doodlopende buitendijkse weg in te tekenen
  • een barrier=fence tussen dijkkruin en buitendijkse weg
  • het verwijderde stuk van het bestaande pad knip ik af, de rest krijgt access=no
  • de route leg ik om het ontbrekende eerste stuk pad heen met de bestaande highway=service’s (de cycleway’s worden er ook; dit zijn geen fietspaden)

Maar wat doe ik met de route-relation? Is er een manier om die op disused te zetten? Stomweg verwijderen lijkt me niet zo handig; wie weet komt de route ooit terug. Is er nog een master-relation oid waar 80-95 eruit gehaald moet worden?

Bij voorbaat dank!

Zoiets denk ik: https://www.openstreetmap.org/relation/11158869

De note is van mij, dvdhoven voegde nog fixme=incomplete toe. De ontbrekende delen van de route zitten er dan gewoon niet in. Hij wordt dan ook niet meer in routes opgenomen: https://knooppuntnet.nl/en/map/hiking#350cnzj-1gusrdb

Bedankt, Jeroen. Dit heb ik ervan gemaakt:
https://www.openstreetmap.org/changeset/116125201
https://www.openstreetmap.org/relation/2810294

Geometrisch mankeert de route niks. Alleen het langste segment staat op access=no. Alarmbelletjes gaan rinkelen op knooppuntnet.nl. Mijn excuses daarvoor!

Edit: een detail waarover ik twijfel is de highway=service die met een barrier=fence een node deelt. Die node heeft barrier=cattle_grid. Zo ziet dat eruit, in het echt:
https://www.mapillary.com/app/?pKey=1249888678828549
cattle_grid in een fence is niet gedocumenteerd. Ik hoop het is wel verstaanbaar voor datagebruikers.

Edit2: https://knooppuntnet.nl/nl/analysis/changeset/116125201/4887058 zegt “De aanpassingen in deze changeset hebben geen gevolgen voor de analyseresultaten.” Dat lijkt me een bug in de analyse-code. Immers staat er access=no…

Een stukje verderop, bij Oostmahorn, is nog meer werk aan de winkel. Het paadje tussen jachthaven en Lauwersmeergebied heb ik net aangepast, met allerlei heggen. Een stuk dat écht niet openbaar toegankelijk is, heb ik afgeknipt. Daardoor zijn knooppuntroute 34-82 en het Friese Woudenpad beschadigd.

https://www.openstreetmap.org/changeset/116137089
https://www.openstreetmap.org/relation/2810370
https://www.openstreetmap.org/relation/8703723

Route 34-82 bestaat volgens marrekrite.frl sowieso niet meer. Het knooppunt 34 is opgeheven. Ter plaatse is ook niets meer te zien: https://www.mapillary.com/app/?pKey=617995192807108
GSV van 2019 laat trouwens wel bordjes zien.

Het Woudenpad loopt volgens wandelnet.nl via een gewijzigde route, langs Anjum. https://www.wandelnet.nl/wandelroute/204/Friese-Woudenpad/overzicht Mogen wij dit als bron gebruiken om de route aan te passen?

Zou iemand met meer verstand van wandelroutes dat willen aanpassen?

Ik zou dat segment voor nu uit de relatie halen, ook al bestaat de fysieke weg wel. Als je er niet mag lopen, dan hoort het niet in de relatie thuis. De relatie documenteert volgens mij de wandelbare route, niet de fysieke route. Daarom slaat knooppuntnet ook alarm.

Ik kijk wel even naar die rwn-routes. Aangepast. Een nieuwe route, paar boerenpaden, opgeheven knooppunt verwerkt.

Bedankt, Jeroen!
Ik heb het gestremde pad uit route 80-95 gehaald.

Nu het Woudenpad nog. Dat wordt een grotere klus. Weet iemand of wandelnet.nl een toegestane bron voor OSM-edits is?

Een beetje nagelezen op het forum. Als ik het goed begrijp is wandelnet.nl geen toegestane bron voor het onderhoud van LAW-routes (voor knooppunt-routes wel).
Jammer dan. Met mijn eigen Mapillary-beelden kwam ik wel een heel eind. Op sommige plekken kan ik bevestigen dat de oude OSM-route niet meer klopt (dat heb ik uit de relatie verwijderd) en op andere plekken kan ik bevestigen dat wandelnet.nl klopt (dat heb ik in de relatie opgenomen). Daartussen heeft de route nu gaten. Fixme zit erop. Verder kom ik niet vanavond.

Als iemand een leuke survey-klus in het Lauwersmeergebied zoekt: voilà! Ik kom er wel nog eens op de fiets langs. Maar ja, wandelroutes staan niet heel hoog op mijn prioriteitenlijst. Ik fiets liever.

Als ik dit lees, lijkt het er wel op dat er toestemming is:
https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=70749

… voor knooppuntroutes, ja. LAW’s vallen daar niet onder als ik het goed begrijp. Helaas.

Edit: zo te zien had je wel gelijk, Jan. Des te beter!