Onzekerheid over schouwpad/weiland

Hallo allen,

Laatste tijd wat aan het mountainbiken op basis van Komoot routes. Ik kom daar af en toe paden tegen waarvan ik denk dat de lokale boer het niet eens zou zijn met mijn gebruik. Bijvoorbeeld Way: 337072856: dit loopt langs een schouwsloot met aan de oostkant een beton pad (ook afgezet met hekken en/of stroomdraad ivm vee). Het pad loopt echter door een weiland (ik fietste door de achtergebleven aardappels van de laatste oogst). Met het pad aan de oostkant is met z’n beton platen prima shouwpad, dus ik vraag me af of het pad waar ik het over heb die functie heeft. Los hiervan is er eigenlijk geen pad te onderscheiden.

Is dit dan te markeren als “geen pad” (access private oid) of is het wellicht een eigenaar die flauw is van mensen die over dat pad gaan?

Gerelateerd: Way: Scheperij (112513287) staat sinds enkele jaren een hek overheen. Was vroeger de toegang tot de huizen maar naar mijn beste weten had de boer geen zin meer in onderhoud en heeft een kortere reed aangelegd vanaf de geasfalteerde Scheperij. Ik durf hier wel vrij zeker te zeggen dat de boer geen fietsers of wandelaars op dat pad wenst (woon er vlak bij, boer was erg tegen wandelpaden over schouwpaden etc.)

Vraag dus eigenlijk: De ogenschijnlijke realiteit ter plaatse, hoe verhoud dat zich tot de rechtmatigheid van aanpassen van weergave in OSM? Wordt dat een kwestie van uitpluizen bij waterschappen, gemeentes etc?

Met vriendelijke groet,
Manno Bult

Manno…
Er zijn al diverse draadjes over dit onderwerp.
Het is natuurlijk ‘Map what’s on the ground’… maar wel met verstand. Paden over erven zou ik bv niet intekenen… De track in het land evt. wel maar dan met access=private… paden die ontstaan door mtb gebruik op de akker of weiland kunnen beter niet in OSM.
Aan de andere kant worden steeds meer akkerranden opengesteld voor wandelaars. Dat wordt inderdaad gewoon uitzoeken.
Maar zomaar op grond van luchtfoto’s tracks gaan intekenen die uiteindelijk op een boerenerf uitkomen en dan gaan routeren leveren steeds weer problemen op met de grondeigenaar.

Als ik zie welke boyscout hier aan de gang geweest is, zou dit best wel eens aan de orde kunnen zijn.

Heb dit niet zelf gecheckt… want even computerloos…maar ben niet verbaasd.
Zelf houd ik niet van blame and shame… maar genoemde mapper is dus alleen maar bezig geweest met dit soort acties ondanks het herhaalde verzoek hier voorzichtig in te zijn. Dit even los van al het slootwerk.
Medemappers kunnen vervolgens weer in actie komen als er weer een klacht binnenkomt.
Deze week zag ik weer een voorbeeld waar op verzoek van de grondeigenaar e.e.a. is gecorrigeerd. Ook hier geen reactie van bewuste mapper.

Manno: wat grappig, ik ben vorige week nog in die buurt gefietst en heb eea gemapt tussen Haulerwijk en Leek :slight_smile:
Als ik hekjes op oprijlanen / veldwegen tegenkom, teken ik ze in (barrier=gate) en zet de weg op access=private. Misschien is dat een uitkomst voor jou? Dan stuurt Komoot niemand meer daarheen…

Ik ook niet, maar voor deze mapper maak ik graag een uitzondering. Als je vrolijk wandelpaden gaat tekenen in kwetsbare natuurgebieden op basis van alleen luchtfoto’s, ben je in mijn opzicht (als mapper) geen knip voor de neus waard.
In het verleden wilde ik fouten in zijn edits nog wel eens corrigeren. Ik ben nu wat rigoureuzer.

Edit: typo

Thanks eggie, Geim en smootheFiets.

Dan zou ik denken: Way: 337072856 verwijderen. Is écht geen spoor van een track te bespeuren.

Zal voor de scheperij nog even een keer een wandeling langs de zuidelijke shouwsloot die van oost naar west loopt maken. Weet dat de boer een aantal shouwpaden in ‘eigen beheer’ heeft en de weilanden in die gevallen dus tot de sloot doorlopen. Weet niet of dat daar ook zo is. De onverharde scheperij van noord naar zuid zal ik op afgesloten zetten op advies van smootheFiets (nog even de tuts doorlopen op intekenen van hekken).

Wat betreft het betonpad naast Way: 337072856 (Way: 140010478 en Way: 743154341), dat laat ik mooi even zo. Zuidelijke deel loopt ook naar een Joodse begraafplaats (waar mss nog één steen van overeind staat) maar dat zal de toegang zijn (met laarzen aan voor de koeienpoep en een hek om te beklimmen). Verder staat er een elektrisch gemaal(?) te bereiken over het noordelijke deel.

Groeten,
Manno

Nog even een visuele bevestiging. Bijgevoegde afbeelding is het ‘pad’. Het gras dat je ziet is de slootkant. Het linker bosje is de Joodse begraafplaats. Foto had beter gekund voor dit doel, maar ik had 'm toen meer genomen om het absurde van het pad aan te geven voor op Strava :slight_smile:

Edit: De foto is dus van Noord naar Zuid genomen.

Als je een hek gaat beklimmen, omdat hij op slot zit, dan ben je strafbaar.

Manno… geef eens een hyperlink uit www.openstreetmap.org van de situatie…

Dit is het overzicht op OSM: https://www.openstreetmap.org/#map=17/53.04425/6.40641

Google streetview op het beton pad, vlak bij waar het vermeende pad begint: (https://www.google.nl/maps/@53.0456108,6.4078865,3a,75y,19.68h,77.87t/data=!3m6!1e1!3m4!1sDZlsD2W6LfJyPNCEBh9tEQ!2e0!7i13312!8i6656)

Wat betreft het hek: Die heeft verschillende plekken. Street view heeft het helemaal aan het eind, vlak bij het gemaal en afgelopen week stond het ongeveer 50 meter vanaf de boerderij. Ik denk dus dat het daar opportuun neergezet wordt al naar gelang het vee moet lopen. Het pad is ook veel breder dan een ‘koeienpad’ hoeft te zijn. Ik denk daarom om eerlijk te zijn ook niet dat het door de boer is aangelegd. Onnodig breed.

Over toegankelijkheid: Wikipedia (https://nl.wikipedia.org/wiki/Joodse_begraafplaats_(Veenhuizen)) heeft de begraafplaats als “vrij toegankelijk” (zegt idd niets over het stuk van de begraafplaats tot gemaal). Op street view kan je toevallig “de plantsoenendienst” op de Joods begraafplaats bezig zien wat een indicatie kan zijn dat het een of ander publiek terrein is (ook geen garantie, geef ik toe). Verder weet ik niet (de meeste mensen hier vast beter dan ik) hoeveel “koeienpaden” een naam hebben; OSM heeft er geen naam staan, Google maps heeft dat stuk ook nog als “Kerklaan” en ziet het blijkbaar als gewone verlenging van de weg ten zuiden van het stuk.

Edit: Ah, ik moet meer lezen: de bgraafplaats is nu van http://www.nik.nl. Blijkbaar gelden dan openingstijden als je zo’n begraafplaats wilt bezoeken: https://www.nik.nl/de-zorg-voor-de-joodse-begraafplaatsen/

Groeten,
Manno

Het Nationale Wegenbestand (NWB) kent die weg inderdaad als Kerklaan, zie https://www.pdok.nl/viewer/ , zoek op adres (bijvoorbeeld Kerklaan 7R, Veenhuizen), dan activeer NWB onder “selecteer een dataset”. Als ik het goed begrijp bevat het NWB alle (en alleen maar) openbaar toegankelijke wegen van NL. Ik zou dus concluderen dat de weg t/m de Joodse begraafplaats inderdaad toegankelijk is en Kerklaan heet.

De BGT kent deze weg ook. Volgens de BGT gaat hij nog verder, met “gesloten verharding”, tot Kerklaan 7R; zie https://bgtviewer.nl/6.409143805503846/53.0475051513404/18 Dat is dus het stuk Kerklaan waarover wij het boven hadden plus track https://www.openstreetmap.org/way/743154341

Ik zou graag willen weten wat ervarenere mappers daarvan maken…

PS: NWB, BGT en PDOK zijn openbaar toegankelijke databronnen waarvan wij voor OSM gebruik mogen maken. Heel handig. Google inclusief Streetview is geen toegestane bron voor edit’s (kan wel handig zijn tijdens discussies). Ik zeg het even voor de zekerheid.

Blijft altijd weer lastig…die toegankelijkheid. Niet zomaar op slot zetten.
In ieder geval name=Kerklaan toevoegen t/m Beth Ha Chaiem בית חיים
Op Sjabat en Joodse feestdagen is een Joodse Begraafplaats niet toegankelijk.
'k Zie dat ik de Joodse begraafplaats er nog zelf op heb gezet. De boyscout heeft heeft de toegangsweg alleen aangeraakt. DTeelde heeft hem toegevoegd. De naam Kerklaan ontbreekt alleen nog.

Het pad is ook van DTeelde. P. heeft dat alleen maar aangeraakt. Hem treft geen blaam :slight_smile:

Map what’s on the ground.
Wanneer het westelijke zandpad slecht berijdbaar is kun je smoothness=bad of erger toevoegen.Dat heeft ook invloed op de routering.
'k Zie geen bezwaar om schouwpad gewoon zo te laten. smoothnesstag erbij. Mocht je zeker weten dat het niet openbaar is dan access=private. Blijft lastig.

Een goede gewoonte is ook om de oorspronkelijke mapper even te vragen. In dit geval DTeelde.

'k Zit net nu iets te ver zuidelijk in Drenthe om even heen en weer naar Veenhuizen te sjezen. Wanneer er hekken staan wordt het wellicht anders… verder gezond verstand. Up to you.

Een indicatie die we ook mogen gebruiken is DKK, Kadasterkaart .
De ligging van het perceel, behoort de sloot tot het perceel of niet of tot het midden, deel van het perceel.
Of niet, vaak als de sloot een op zich staand perceel is, is het van een Waterschap.
Ligging, kadasternummer 4386, maar kijk eens naar de vorm van het perceel, dan zou het zomaar van het Waterschap kunnen zijn.

Voor eigen inzicht.
Wil je wat meer inzicht in Waterschap data.

IK WIL knop. vrije hand bevraging opvragen.

bij perceel 4386, een gebiedje opvragen, dan krijg je een data selectie.

https://geo.noorderzijlvest.nl/Geoweb/index.html?viewer=Waterschapskaart.Waterschapskaart&layerTheme=4
Klik maar eens door de mogelijke lagen heen.
Stuwen die een naam hebben. De sloot naast de boer zijn perceel die een naam heeft. (licentie, gebruik, weet ik zo niet)
Dat gemaal heet KWKNAAM =Landloper

Leuk om te kijken, wie er eigenaar is.
https://ez.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=afa825c6876e4de9ae1630ef58f6ed74
Veenhuizen, vele gronden rijkseigendom, zie legenda (2017)
In die buurt zijn nogal wat percelen van het Rijk.

Ik heb dan ook een favorieten lijstje van de meeste Waterschap geo sites.

Weg in beheer waterschap, dat is wat anders dan het in eigendom hebben.
https://geoservices.rijkswaterstaat.nl/apps/pdokkaart/applicaties/wegbeheerders/?zoom=12&lat=562431.74&lon=223290.4&layers=0TTB
Criteria, welke wegen komen er in de NWB. En toch kan de weg vanaf de begraafplaats eigendom zijn van een Waterschap.

De boer en zijn perceel.
Daar ligt geen track, soms misschien een jaar wel, als men het bijvoorbeeld verhuurd voor lelies, dat men dan een kopakker niet gebruikt of een jaar als het perceel opgesplitst wordt in aardappels en gras, dan moet je er voor langs, tijdelijk praktisch pad.

Er ligt daar nog wel een smalle strook naast het water, kan zomaar eigendom zijn van het waterschap 4437, omdat het perceel ook door loopt voorbij het watertje.