Onko PC:lle hyvää ohjelmaa karttatietojen keruuseen?

Oon tässä aloittelemassa karttatietojen keruuta ja kyselisinkin että onko parempia ohjelmia olemassa. Nyt oon kokeillut Visual GPS-ohjelmaa. Jäljet tulee hyvin, mutta jos haluaisin laittaa nähtävyyksiä tai muita kohteita heti muistiin, niin se ei vauhdissa onnistu. Autossa minulla on Asuksen R2E tauluPC, jossa GPS integroituna. Kosketusnäyttö löytyy myös koneesta.

Teen jonkun verran työmatkaa ympäri Suomen ja varmaan jossain vaiheessa tulee tilanne että ei kerkee laittaa kaikkea aineistoa tulemaan, niin onko joku kiinnostunut jäljistä ja niiden jatkojalostuksesta?

Matkan päällä editointia en ole kokeillut; JOSM-editoriin on olemassa joku livegps-plugin/liitännäinen jolla pitäisi saada nykysijainti ja siihenastinen jälki editointitilan päälle näkymään.

Jos et ehdi kaikkia jälkiä käsittelemään, niin eiköhän joku huomaa ne jos lisäät linkin niihin wiki-sivulle
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/WikiProject_Finland/Lahjoitetut_GPX-tiedostot

Pelkkään tietojen keruuseen OziExplorer on ihan käyttökelpoinen. Ohjelma ei ole ilmainen, mutta ei mahdottoman kalliskaan, 69 euroa. Vakiovarusteisena sillä ei oikein vielä pärjää, mutta Ozille on saatavissa pari näppärää ilmaista apuohjelmaa. OziSetPoints http://www.gardeniers.com/ozisoftware.html tallentaa pisteen GPS:n antamiin koordinaatteihin kun painaa enteriä tai välilyöntiä, jonka jälkeen on esimerkiksi minuutti aikaa kirjoittaa näppäimistöltä selitettä. Jos ei ehdi tai halua kirjoittaa mitään, niin piste saa silti juoksevan numeron tunnuksekseen. Jos ehtii edes numeron vilkaista, niin kännykkään voi nauhoittaa lisätietoja. Toinen apuohjelma on OziWay http://www.radio-active.net.au/web/ozi/oziway.html. Siihen voi ohjelmoida kymmenen eri symbolia, jotka saa sitten asetetuksi kartalle suoraan numeronäppäimiltä. Ohjelma ei anna tilaisuutta kirjoittaa mitään, mutta jotain kyllä saa aikaan ilmankin, jos ohjelmoi muutamalla vakiosymbolille vaikka tien vasemman ja oikean puolen bussipysäkit ja lepopaikat erikseen. Kännykkä on hyvä apuväline tässäkin, oikea äänestä aktivoituva sanelukone olisi varmaan vielä parempi, nehän kai tallentavat nauhalle myös aikaleiman, jota voisi sitten verrata GPS-pisteen aikaleimaan.

Suoraa tietä Ozi-nauhoituksista OpenStreetMap-editointiin ei ole, saalis on ensin muunnettava gpx-muotoon ja siirrettävä sitten esimerkiksi JOSM:in kautta käsin eteenpäin, mikä on kaikkein työläin ja tylsin vaihe. Hitaampia haja-asutusalueen teitä ajaessaan ehtii nähdä esimerkiksi ihan älyttömän paljon osoitenumeroita.