Onko INSPIRE -laista hyötyä?

Moi,

Osaako joku sanoa onko INSPIRE -direktiivin toteuttavan lainsäädännön voimaantulosta 15.5.2009 mitään hyötyä OSM:n kannalta? Äkkiseltään vilkaisten en nähnyt mitään mikä sanoisi mitään siitä, että mitään pitäisi saada vapaasti lisensoituna - ainoastaan helposti ja halvalla.

  • Mursti -

Äh, linkinkin voisi laittaa jotta muutkin pääsevät jyvälle.

http://www.mmm.fi/fi/index/etusivu/maanmittaus_paikkatiedot/paikkatietojenyhteiskaytto/inspire.html

Jos keksimällä keksii, niin ehkä tulevaisuudessa löytyy enemmän Eurooppalaisia rajapintapalveluja, jotka saa JOSMissa auki :slight_smile: Tosin eipä niistä varmaankaa ole aineistolähteiksi.

Ei sillä mitään suoraa vaikutusta ole. Direktiivi vaatii järjestämään maksuttoman hakupalvelun (Vau! Maksullinen EU:n kartta-Google olisikin jotain). Kansalaisille tulee kartta-aineistojen katselupalveluita, mutta niiden ei ole pakko olla ilmaisia. Ne kyllä saavat olla maksuttomia, ja Suomessa varmaan tulevat olemaankin. Tämä on kuitenkin vain katselua varten. Viranomaisten keskinäiseen käyttöön tulee rajapintapalveluita (WMS ja WFS), mutta rajapintoja ei tarvitse tuoda kansalaisille asti. Ja vaikka jopa rajapintoja olisi auki ja aineistoja esillä ja mm. JOSM:iin helposti luettavissa, niin aineistojen ei tarvitse olla maksuttomia, eli niitä ei kuitenkaan saisi käyttää OSM:in kaltaisissa projekteissa.

Näinhän minä vähän aavistelinkin. “Ilmaiseksi annetaan mut’ vapaaksi ei milloinkaan…”