Onderscheid gewone fietsers en ATB/Mountain bikes

Onlangs fietsen mijn vriendin en ik vanuit Roermond met de fiets naar Herkenbosch. Wij werden letterlijk door mijn Garmin met openfietsmap het bos ingestuurd. Het bos ten noorden van Herkenbosch. Deze bevat doorgangen met highway=track, zie ik in JOSM met tracktype=grade2. Het was szeer zwaar fietsen voor onze bepakte en bezakte Kogas en soms lopen, vanwege de zachte ondergrond en ik had liever het bos vermeden. Dat kan door in mijn Garmin geen onverharde wegen te kiezen, maar dan mis je weer de schelpenpaadjes waar het lekker fietsen is.

Kortom, is het via tagging mogelijk om aan te geven dat paden niet geschikt zijn voor ´gewone´fietsen, maar alleen voor mountainbikes-ATBs, zodanig dat die paden vermeden worden zonder dat de goed berijdbare onverharde fietspaden daarmee worden uitgesloten?

Alvast dank voor jullie reactie,

Pim Verver

In Mapsource:

Evt. onverharde wegen aanvinken om deze te vermijden. ‘Onverhard’ zijn tracks, (voet)paden, trappen en kasseiwegen, echter niet de zgn. schelpenpaden.

http://sites.google.com/site/openfietsmap/tips-tricks/mapsource_nl

In Basecamp:

◦Onverharde wegen: routeert niet over tracks, (voet)paden, trappen en kasseiwegen echter wel gravel/schelpenfietspaden.

http://sites.google.com/site/openfietsmap/tips-tricks/basecamp-nl

Misschien een beetje triviaal, maar heb je deze pagina al gelezen?
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Mountainbike
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Mountainbike#How_to_tag_ways_appropriate_for_mtbiking

Idd onverhard vermijden aanvinken en beter op de kaart kijken. Highway=track met tracktype=2 of hoger worden anders gerenderd (bruine stippellijnen) dan de grind/schelpen fietspaden (dik rood gestippeld).

@PimVerver,

De vraag is zeer gerechtvaardigd echter moeilijk te beantwoorden. In principe houdt OSM de “kwaliteit” van de tracks bij via de grade tag (http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:tracktype). Op deze pagina kun je zien dat grade2 in principe goed be-fietsbaar moet zijn en vanaf grade3 zou je ernstige twijfels moeten hebben. Echter bij slecht weer is grade2 ook vaak onbegaanbaar voor gewone fietsen. Ook is grade selectie een inschatting van de OSM-er, die kan nog wel van persoon tot persoon verschillen.

Voor zo ver ik weet zijn er geen fietskaarten die de track grade aangeven, zo dat je eigenlijk steeds zelf (bijv met JOSM) de paden moet bekijken. Niet een handige manier lijkt me.

Hugo

Op Openmtb/velomaps kan je de Tracktype zien.

http://www.velomap.org/download/
http://openmtbmap.org/