Omasta ilmakuvasta asemointi JOSM

Hei,

Pientä maksua vastaan ottaisin opetuksen JOSM:n käytöstä, kuinka saada oma ilmakuva tuoduksi ja asemointi kartalle.

Tuolla pääset alkuun:
https://www.paikkatietomies.fi/rasterit-kohdalleen-georeferointi-helposti-qgis-sovelluksella/

En ole ihan varma JOSM kyvyistä, mutta käytännössä kaikki paikkatietosoftat toimivat siten, että jos georeferoitu kuva tuodaan jokseenkin oikeilla tiedoilla sisään se asemoi sen maastoon kohdalleen. Homman pihvi on se, että softan pitää tietää kuvasta koordinaattijärjestelmä, nurkkakoordinaatteja ja pikselinkoko metreinä ja sen jälkeen softat pystyvät elämään sen kanssa. Se onko käytössä ilmakuva - skannattu kartta tai mitä vaan ei ole väliä, jos em. tiedot löytyvät.

Tyypillisesti homma tehdään suunnilleen tuon jutun ohjeilla - riippuen sitten eri softista miten se missäkin tehdään, mutta tuolla prosessilla se kirjoittaa kuvan headereihin nuo tarpeelliset tiedot tai sitten se tekee sinne sen worldfilen, eli esimerkiksi tfw tiedoston TIF kuvan tapauksessa. Eli käytännössä sinun pitänee käyttää se oma kuva jossain toisessa softassa, jolla sidot sen maastoon ennen JOSMiin vientiä - vai osaako JOSM tämänkin jollain laajennoksella?

Se mitä tuossa jutussa ei käsitellä on korkeustiedolla kuvan geometrian korjaaminen, eli orto-oikaisu. Sitä et lähtökohtaisesti tarvitse jos kuva-ala on pieni, korkeuseroja ei kuvan alalla isommin ole ja kuva on otettu nadiirista (=suoraan alaspäin). Huomaat sen kyllä, jos sitä tarvitaan, eli käytännössä tuo simppeli tukipisteillä sitominen ei ala tuottaa kunnollista tulosta. Jos näin käy tarvitset sitten jotain tällaista:

https://www.opendronemap.org/

Ja sillä saat sitten aikaan myös kuvaus/korkeustiedolla korjatun ortokuvan, joka istuu sitten ihan varmasti kartan kanssa kaikissa ympäristöissä.