Witam
Jeśli wątek już był to przepraszam że to ponownie poruszam, ale nic nie znalazłem.
Często jest tak że na danym odcinku drogi dwujezdniowej, dwukierunkowej ograniczenie prędkości jest tylko w jednym z kierunków.
Czy da się to właściwie oznaczyć na mapie?
Mam taki plan aby w mojej okolicy pouzupełniać wszystko co się da ale ten problem mnie trzyma i póki co nic nie robię.
Możesz też podejrzeć jakie tagi dodaje StreetComplete klikając na ikonę “ cofnij” w lewym-dolnym rogu (nie trzeba zatwierdzać wycofywania żeby podejrzeć tagi), albo sprawdzić w historii swojej edycji na osm.org jak gdzieś dodasz.
StreetComplete ma chyba opcję osobnych ograniczeń w różnych kierunkach.
A ja przychodzę z pytaniem jak poprawnie zrobić odcinek, na istniejącej już drodze by zaktualizować prędkość na danym odcinku.
Znalazłem już taki istniejący podział w którym górna cześć drogi nie jest obszarem zabudowanym, a dolna jest. Jak podzielić taką drogę by poprawnie określić prędkość danego odcinka?
Dodajesz węzeł w miejscu zmiany ograniczenia prędkości, dzielisz w nim linię reprezentującą drogę i wypełniasz poprawne ograniczenie dla odcinków drogi.
Chyba że to podchwytliwe pytanie i nie załapałem
w związku z korkami panującymi w okresie wakacji obniżono maksymalną prędkość odcinkami do 110 i 80 km na razie tylko zauważyłem na jednym odcinku: rzeka Chełszcząca - węzeł Szczecin Kijewo - nie wiem jak jest dalej do zjazdu na S3 na Gorzów Wlkp.
tak by ewentualnie nie zmieniać co jakiś czas ograniczeń a ustawić je jako okresowe z datami obowiązywania np od 1 lipca do 31 sierpnia by ewentualnie zmieniać daty w przyszłości?
Ja bym dał tą pierwszą wersję bo prędkość 140 występuje przez większość czasu, a 110 jest “wyjątkiem”. Ale czy to rzeczywista zasada osm to nie wiem, tak na logikę.
Wariant 1 wg mnie jest bardziej optymalny - nie wszystkie nawigacje obsługują maxspeed:conditional a to obniżenie prędkości jest zmianą sezonową i obowiązuje krótszą część roku.
maxspeed:conditional na pewno działały na OSMAnd. Kiedyś wg przepisów po 23:00 była podwyższona prędkość w terenie zabudowanym i OSMAnd poprawnie pokazywał przekroczenia prędkości w zależności od godziny.
Taki mały offtopic, ale OsmAnd nie zawsze pokazuje ograniczenia prękości. Ostatnio jechałem i ja jako pasażer sprawdzałem sobie nawigacje w wykonaniu osmAnd i w co najmniej dwóch miejscach nie pokazywał ograniczeń prędkości, a yanosik (albo google maps - w jedną drogę kierowca używał yanosika, a w drugą google, więc ciężko mi stwierdzić na 100%, która aplikacja była używana - w tym przypadku, obstawiam Google) pokazywał.
Jeśli OSMAnd nie pokazał prędkości, to obstawiam, że brakowało tej informacji w Openstreetmap. Warto sprawdzić ten odcinek na mapie i uzupełnić lub poprawić dane.
Yanosik i Google mają własne bazy danych o dopuszczalnej prędkości i dlatego te różnice mogą się pojawiać.