Obniżanie kategori dróg w Łodzi

Witam, dlaczego od miesięcy usilnie zaniżacie kategorie GŁÓWNEJ ARTERI WZ miasta jaką jest wyszyńskiego ? tam jest ruch codziennie większy niż na krupówkach, dlaczego administracja nie weryfikuje wogole zadnych zmian tylko się robi Bagno ? jak można ta ulice obniżac ??

2 Likes

Nikt niczego nie obniża tylko Ty sam arbitralnie najpierw podniosłeś kategorię tej drogi. Przykład:

Do wersji #13 było tertiary:

I nagle, 5 lat temu wkraczasz do akcji Ty ze swoim secondary:

Przez 5 lat różni użytkownicy wycofywali tą zmianę kategorii. 5 lat. Serio nie dotarło do Ciebie, że zmiana tej drogi na secondary była błędem?

Ale ta droga obecnie od 5 lat wstecz ma kategorie drogi WZ ! Jest zaraz po wlokniarzy najwazniejsza ! Jak mozna tego nie wiedziec ? Tym tokiem obniżmy wlokniarzy tez i wszystkie, bo nawet na wlokniarzy skrajnie jest mniejszy ruch czasami niz na wyszynakiego , czytalem zasafy mapowania ja tez pracuje jako kierowca nie mapuje bo mam kurwa takie widzikisie ze aa fajniej bedzie na mapie jak bedzie wiecej zoltego, to nie texhnikum plastyczne kurde !

2 Likes

A po 2 zauwazyles ze robia to ludzie co nie mieszkaja , ba ! Nawet nie jezdza ta droga tylko sobie ustawiaja zeby sztucznie ruch zmniejszyc bo moze im za bardzo halasuje ?? Zobacz KAZDE zrodlo na necie mowi ze to jest WZ !!!

Nie ma takiej kategorii drogi w Polsce jak “WZ”

Śmiem wątpić

No niestety tak to wygląda. OSM to projekt całej społeczności, a to że jesteś lokalsem nic nie zmienia. Idąc tym tokiem rozumowania to ja mam sobie wobec tego zmienić swoją drogę do pracy na motorway? Skoro większość uważa Twoje zmiany za błędne to musisz to przyjąć do wiadomości.

Tak, całe polskie OSM biega po ulicach z sonometrami i na tej podstawie ustala klasyfikację dróg xD

2 Likes

Jeśli to jedynie główna arteria miasta, a nie jest to droga z większą istotnością o znaczeniu ponad konkretne miasto to tertiary jest poprawne.

A którą drogę chodzi? Nie podałeś nawet miasta.

masz na myśli deptak w Zakopanym? Zresztą duży ruch może też być na tertiary

1. nie ma administracji weryfikującej zmiany
  2. w blokadzie DWG ci pisała byś nie toczył wojen edycyjnych a propozycje zmian w kategorii dróg dyskutował przed
  3. Zaprzestań wojen edycyjnych, jak tego nie zrobisz to ktoś zgłosi sprawę do DWG i znowu pójdą blokady

proszę, bez wyzwisk

to nie przekona innych

Czemu ma to wpływ na wartość highway= w OSM? Co to jest kategoria WZ?

5 Likes

Koledze chyba o to chodzi.

Jedyne co można zrobić w tym temacie to zastanowić się która z dróg będzie głównym wyborem przy wjeździe/wyjeździe z Łodzi od zachodu (Maratońska czy Wyszyńskiego?) I na tej podstawie jedną dać secondary a drugą tertiary. Nie możemy każdej większej drogi od razu podnosić, to kłóci się z ideą kategorii dróg.

Jako że nie jestem łodzianinem czekam na wytłumaczenie która z dróg ma mieć secondary i dlaczego i na tej podstawie będziemy decydować.

2 Likes

Zerknijcie na grupę FB: OpenStreetMap Polska (Poland). Autor zmian kategorii dróg się tam ujawnił, bo twierdzi, że nie ma dostępu do Forum OSM. Czyżby i tutaj, na forum dostał bana?

I don’t think so - I don’t see anything to suggest that https://www.openstreetmap.org/user/Constrado is blocked from this forum (I’m not a moderator here, but am elsewhere). They’re also not currently blocked from the OSM API (the last message the DWG sent was https://www.openstreetmap.org/user_blocks/16534 and they read that message 20 hours ago).

The block message referred to “a lot of exclamation marks and cries of ‘vandalism’”. I’m still getting OSM private messages to that effect (also now in capital letters). What I’ve said in reply throughout has been (a) “please calm down” and (b) “please discuss in the Polish forum”.

4 Likes