Obelezavanje vodopada

Da li je moguce obeleziti vodopad ako se pre toga ne ucrta vodotok?
Na srpskom jeziku nema ni u vodotoku opcija da se izabere vodopad.

Draw a node node on a river or stream and add waterway=waterfall

Na engleskom postoji. https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Waterfalls

Meni bi vise odgovaralo ovako ali navedeno je da je to pogresno:

Possible Tagging Mistakes

natural=waterfall

Konkretno hteo sam da dodoma 40-tak vodopada na FG. Posto je neko bio vreda i ucrtao dosta staza i sada je OSM upotrebljiva na teritoriji Fruske gore. Razmisljao sam da dodam za pocetak vodopade a ako se snadjem i po neku stazu koja jos nije ucrtana.

Na Wikipediji mogu da menjam template, ne znam koja je opcija na OSM, da li mogu sam da dodam vodopad medju obelezja ili to mogu samo administratori?

Zdravo,
Na fruškoj znam samo za ovaj vodopad: https://www.openstreetmap.org/node/3931870570. Kao što vidiš, ovaj je običan waterway=waterfall, ali nema reke pored:) Kontam da je to skroz OK. Da, u idealnom slučaju bi imali i reku (neku sezonsku?) koja prolazi tu, ali ovo je “good enough”. Molim te, dodaj ih ako znaš gde su, znam koliko je meni značilo što je node za Dumbovački vodopad bio tu kad sam prolazio:)

Što se tiče pitanja za OSM templates, možeš li da pojasniš koji editor koristiš i neki screenshot?

Hvala na brzom odgovoru. Pokusavao sam juce da dodam vodopad u ID editoru ali ne postoji ta opcija. Onda sam pokusavao na https://wiki.openstreetmap.org/ da u delu za srpski dodam vodopad nadajuci se da ce se onda pojaviti i ID editoru ali sam od toga odustao.

Malopre sam instalirao JOSM ucitao trek sa lokacijom i preko pozicije vodopada dodao nod i opisao ga. Posle sam selekovao tacku i iskoristio preset. Uploadovao sam izmene. Prilikom uploada sam dobio i upozorenje da nod nije povezan ni sa cim.

Ovako izgleda:

https://www.openstreetmap.org/node/6557465331

Deluje mi ok. Da li treba nesto da promenim.

Prakticno imam sve planinarske staze Fruske gore ali imam utisak da ne mogu da dodajem celu stazu iz treka vec da moram da dodajem parcice koji nedostaju i da ih povezujem sto je komplikovanije od dodavanja staze u celini.

I meni deluje OK. Ako koristis ID editor, vidim da stvarno nema vodopada u ponudi…ali samo napravi obican node/чвор, i dodas mu rucno waterway=waterfall. Tako ja radim (ali ne drzi me za strucnjaka za editovanje OSM-a:).

Nisam ni ekspert za dodavanje staza, narocito ne ako parcici vec postoje (jel si probao da pitas na engleskom forumu, mailing listi, reddit-u, negde trece…?), a jedino sto mogu da te posavetujem je da postoji https://www.openstreetmap.org/traces gde mozes da upload-ujes javno sve svoje trekove, pa da mozda zamolis ovde za pomoc, ako ti je smor da to radis, ili ima mnogo…

Hvala na savetu. Za sada JOSM mi deluje konforno. Mogu da ucitavam gpx fajlove i da preko njih azuriram podatke.
Posto su trekovi vec bili sredjeni (staze) imao sam problem dok im nisam dodao timespam preko gpsvisualizera.
Posle je islo lako.

Mislim da sam to uglavnom bio ja. :slight_smile: Dobro nam došao.

Samo administratori. iD preseti se za sad dodaju zahtevom na github, mada se nešto priča da će to preseliti na Wiki jednog dana.

Nije baš legalno, ali potoka i staza ima ucrtanih na topografskim kartama JNA. Ne precrtavam odatle, samo zvirnem da vidim naziv i tačniji tok potoka, teško je skinuti sa satelitskih snimaka.

Svaka cast. Hvala.

Dodao sam u tragove (GPS traces) sva moja pesacenja na FG od 2011 godine i ponesto iz moje kolekcije. Sada ima materijala za ucrtavanje
sumskih staza.

Imao sam problema da dodam preko 200MB trekova. Problem sam resio tako sto sam sve podelio u grupe od 15 MB, takvu grupu sam zip-ovao, zatim sam taj zip uploadovao na GPSvizualizer i dodao time stamp (neke trekove sam ranije filtrirao i nisu imali vremena).
GPS vizualizer nije hteo da primi vise od 15MB trekova u okviru zip-a a openstreetmap nije hteo da primi trekove bez vremena.

Nisam uspeo da dodam gzip arhivu sa vise trekova na OSM. Uvek sam dobijao gresku.